27.01.2024
Телеканал NTD

У Норвегії розводять песців, щоб урятувати їх від вимирання в Скандинавії

У Норвегії розводять песців, щоб урятувати їх від вимирання в Скандинавії

П'ять песців за останній місяць випустили в дику природу Норвегії. Їх виростили в неволі, але в..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

П’ять песців за останній місяць випустили в дику природу Норвегії. Їх виростили в неволі, але в умовах, наближених до природних. Норвезькі науковці почали цю програму майже 20 років тому. Тоді в Скандинавії було лише 40 песців.

Загалом зникнення їм не загрожує. Цих тварин мало лише в Норвегії, Швеції та Фінляндії. Одна з причин у тому, що в песців поменшало корму. Головна їхня здобич — лемінги та полівки. Але гризуни гинуть, бо через погодні катаклізми їм важче рити нори.

[Крістіне Унлівун, біолог]:

«Якщо в нас стане тепліше, і погода буде ще нестабільнішою, то сніг розтане, і земля зледеніє. Це завадить гризунам виживати».

Песців вирощують біля міста Оппдал, що в центрі країни. Звірів тримають у відкритих вольєрах. Зверху натягують сітку для захисту від хижих птахів. За песцями постійно спостерігають науковці.

Випущені на волю тварини також залишаються в полі зору фахівців. Нині в Скандинавії живе щонайменше 550 песців. До того ж у Норвегії звірів постійно підгодовують, щоб допомогти вижити.

[Крістіне Унлівун, біолог]:

«У гірських районах, де ми випускаємо песців, а також у зонах між місцями випускання, є годівниці. Вони складаються зі стоячих бочок та лежачої діжки. Песець забирається всередину, доходить до останньої бочки, а там лежить корм для собак».

Песців така годівниця не лякає. Вони звикли копати нори й часом будують цілі лабіринти. Коли їжі багато, навіть роблять у норах запаси.

Фахівці розставили більш як 30 годівниць у місцях проживання песців. На підживлення хижаків Норвегія щорічно витрачає понад три мільйони норвезьких крон, це 275 000 євро.

Песець, або полярна лисиця — хижак із родини псових. Його хутро найтепліше серед ссавців. У першій половині минулого століття песців узяли під державну охорону в Норвегії, Швеції та Фінляндії.

Науковці хочуть збільшити чисельність песців у Скандинавії до 2000 особин. На це може піти ще 25 років. При цьому тварин треба буде, як і раніше, підгодовувати.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Норвегії розводять песців, щоб урятувати їх від вимирання в СкандинавіїЗаборону на табори безпритульних хочуть розширити на всю КаліфорніюСтолиця Колумбії та 11 муніципалітетів починають нормувати водуНезвичайну кількість мертвих кайр знаходять на узбережжі ФранціїОгляд світових подій (з 7 по 12 квітня)Туніський фермер сіє пшеницю старих сортів, сподіваючись урятувати сільське господарствоКонфіскованій зброї знайшли мирне застосування в ПеруСтрілянина в техаській церкві: на зброї стрільця була наклейка «Палестина»ООН: голодна смерть загрожує 220 000 дітей у СуданіЕпідемія лихоманки денге може початися в Аргентині

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: