28.02.2024
Телеканал NTD

Ведмеді, кобили й турки: парад М’ясопуст у чеському селі

Ведмеді, кобили й турки: парад М'ясопуст у чеському селі

Барвисті процесії пройшли в селі Гамри в Чехії. Це свято називають М'ясопуст. Відзначають його перед Попільною..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

Барвисті процесії пройшли в селі Гамри в Чехії. Це свято називають М’ясопуст. Відзначають його перед Попільною середою, з якої починається Великий піст.

Це не просто карнавальний парад, покликаний прогнати зиму й сповістити про прихід весни. Процесія має власну багату історію. Цю культурну традицію внесено до списку Світової спадщини ЮНЕСКО.

[Петр Стейскал, сільський голова]:

«У нас навіть немає жодних записів про те, коли ця традиція виникла. Уранці всі готуються, потім заходять до мене по дозвіл на парад. Після цього ходять від будинку до будинку, де танцюють та співають для місцевих жителів. Обходять усе село».

Чоловіки та хлопці вбираються в різних персонажів: ведмедя, півня, лелеку, а також у турків, кобил та сажотрусів. Їхнє завдання — ходити від дверей до дверей та розважати господарів усілякими жартами. Також часто вони ганяються за дівчатами та жінками, щоб кинути їх у сніг чи обмазати сажею.

[місцева жителька]:

«Я люблю цю традицію. Уся наша сім’я та мій покійний чоловік у цьому брали участь. Спершу вони одягалися як турки. Тепер це роблять наші внуки».

Після параду відбувається символічний забій коней, які брали участь у параді. Однак потім вони дивом оживають після чарки слив’янки.

[місцевий житель]:

«Звичайно, це традиція. Але паради ми проводимо, щоби всіх привітати. Протягом року не з кожним виходить зустрітися. А так можна всіх провідати й трохи потеревенити».

За танці й жарти учасникам процесії дають частування та дрібні монети.
Коротке посилання на цю сторінку:

Ведмеді, кобили й турки: парад М’ясопуст у чеському селіПольський полонез внесли до списку ЮНЕСКОУ швейцарському замку відкрилася перша Всесвітня бібліотека водиМісто з казки «Тисяча й одна ніч» запрошує на фестиваль у СШАВиставки, присвячені кактусам та квітковому дизайну, відкрилися в музеї Іва Сен-Лорана в МарракешіДва індійські ресторани судяться через куряче каріУ Помпеях знайшли давню бенкетну залу з фрескамиВ Італії вимирають газетні кіоскиБез інтернету та зв’язку: на Балі відзначили День тишіФруктова мода: як з ананасів роблять взуття

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: