08.03.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 14 по 19 липня)

Огляд світових подій (з 14 по 19 липня)

1. Пожежа в торговому центрі в Китаї — 16 загиблих Пожежа в торговому центрі Цзигун, Китай..

Дата завантаження: 2024-09-08

video

1. Пожежа в торговому центрі в Китаї — 16 загиблих

Пожежа в торговому центрі

Цзигун, Китай

Щонайменше 16 людей загинуло в місті Цзигун китайської провінції Сичуань унаслідок пожежі в торговому центрі. Про це повідомили державні медіа КНР.

Пожежники та рятувальники виїхали на виклик невдовзі після 18:00. Горіла 14-поверхова комерційна будівля. Повідомляють, що з неї встигли евакуювати 75 осіб.

На кадрах, опублікованих у соцмережах, видно, як із будівлі виривається чорний дим, а у вікнах та на карнизах стоять люди, які чекають на допомогу.

Рятувальні заходи завершили аж о третій годині ночі в четвер. Попереднє розслідування показало, що до пожежі призвели будівельні роботи.

Поки невідомо, скільки людей було в будівлі, коли почалася пожежа. Водночас підтвердити точну кількість загиблих і постраждалих неможливо, особливо враховуючи, що китайська влада часто занижує смертність під час лих і катастроф.

У будівлі розташований універмаг, офіси, ресторани та кінотеатр.

2. Зливи спричинили хаос у Торонто

Раптова повінь

Торонто, Канада

У деяких районах Торонто, найбільшого міста Канади, злива спричинила раптові повені.

У результаті понад 120 тисяч мешканців мегаполіса залишилися без світла.

На дорогах також виник хаос через підтоплення. Довелося залучити рятувальників.

Цей водій застряг у машині на швидкісній автомагістралі.

[житель Торонто]:

«Я опинився в одній із машин, які затопив дощ. Я чекав коло двох годин, доки не приїхали пожежники та рятувальники. Усе сталося дуже швидко. Мене витягли. Тож зі мною все гаразд».

Зливи також спричинили збої в залізничному та авіасполученні Торонто. Так, поїзди йдуть в обхід головного вокзалу Union Station.

Утім, синоптики прогнозують, що в другій половині тижня у фінансовій столиці Канади дощів не буде.

У всьому світі рясні дощі стають дедалі поширенішим явищем через зміну клімату. Водночас у багатьох містах інфраструктура не розрахована на таку велику кількість опадів.

3. «Він крутий»: Трамп прибув на з’їзд своєї партії з пов’язкою на вусі

Трамп прибув на з’їзд партії

Мілуокі, США

Дональд Трамп тріумфально з’явився на першому вечорі Національного з’їзду Республіканської партії в місті Мілуокі штату Вісконсин. Він постав з пов’язкою на вусі, усього за два дні після замаху на нього.

[Ед Шумейкер, делегат від штату Флорида]:

«Він дуже натхнений. Це вселяє надію. Це сильна людина. Він крутий, і він боротиметься за кожного американця».

Дональда Трампа супроводжував сенатор Джей Ді Венс. Раніше того ж дня його обрали кандидатом у віцепрезиденти Республіканської партії.

Трамп має офіційно підтвердити свою кандидатуру на виступі в четвер.

[Джордж Джекоу, делегат від штату Флорида]:

«Мені подобається. Він підтвердив свою велич. І вона просто й далі без упину зростає. Це дивовижно. Історичний час. І ми частина цієї історії».

Чотириденний з’їзд почався менш ніж за 48 годин після того, як озброєний чоловік відкрив вогонь на мітингу в Батлері, штат Пенсільванія. Він убив одного з присутніх і поранив Трампа та ще двох осіб. Нападника застрелили. Його мотиви наразі невідомі.

Сам Дональд Трамп після події сказав, що його врятував поворот голови. Під час пострілу він повернувся трохи праворуч, щоб прочитати плакат із написом про нелегалів.

Водночас суд у Флориді закрив кримінальну справу, у межах якої Дональда Трампа звинувачували в незаконному зберіганні таємних документів.

Суддя з’ясувала, що спеціального прокурора Джека Сміта, який очолює звинувачення, було призначено незаконно.

Торік у червні Сміт оголосив про звинувачення проти Трампа. Він заявив, що той навмисне зберігав конфіденційні документи у своєму маєтку Мар-а-Лаго, а також перешкоджав спробам уряду повернути ці матеріали.

Тепер суд з’ясував, що Сміт не мав повноважень порушувати справу.

4. Депутата Європарламенту відпустили з в’язниці, щоб він склав присягу

В’язень-євродепутат

Албанія ― Греція

Під оплески албанський політик Фреді Белеріс входить до термінала аеропорту Афін. Ще недавно він сидів в албанській тюрмі. Але його відпустили, щоб він поїхав до Страсбурга й склав присягу як депутат Європарламенту. Потім він повернеться, щоб і далі відбувати покарання за купівлю голосів.

Белеріс — етнічний грек, який народився та виріс в Албанії. Політичну кар’єру він побудував на захисті прав грецького населення Північного Епіру.

До Європарламенту його обрали як кандидата від консервативної партії «Нова демократія» прем’єр-міністра Греції Кіріакоса Міцотакіса.

[Фреді Белеріс, депутат Європарламенту]:

«Моя пригода добігає кінця, а боротьба за демократію, верховенство закону та громадянські свободи триває».

Згодом Белеріс зустрівся з прем’єром Греції.

[Кіріакос Міцотакіс, прем’єр-міністр Греції]:

«Я сподіваюся, що дуже скоро ви назавжди вийдете з тюрми, і цей болісний розділ буде закрито. Тоді ми зможемо рухатися далі й дивитися вперед».

Белеріса арештували в травні 2023 року під час виборчої кампанії на посаду мера в його рідному місті Хімара. Там живе активна грецька громада. Згодом він переміг, але присяги так і склав. У березні цього року його засудили до двох років в’язниці за фальсифікації під час виборів.

Белеріс стверджує, що справа проти нього політично мотивована, і що за цим стоїть прем’єр-міністр Албанії.

Склавши присягу в Європарламенті, політик до 20 липня має повернутися до албанської тюрми. Водночас незрозуміло, як він виконуватиме обов’язки євродепутата, перебуваючи у в’язниці.

5. Європа потерпає від виснажливої спеки

Теплова хвиля

Європа

Міста Центральної, Східної та Південної Європи знемагають від спеки. Так, температура у Варшаві досягла 32,3 градуса Цельсія. Найважче старшим людям.

[пенсіонерка з Бидгоща, Польща]:

«Не виходити з дому, пити багато води».

82-річна пенсіонерка Тереза виходить із дому лише з парасолькою, а по продукти посилає дочку.

[пенсіонерка з Варшави, Польща]:

«Маю парасольку, а ще є капелюх. Але це не рятує від спеки. Думаю, найліпше — сидіти вдома. Що ще можна вдіяти? Ну чи поїхати на море. У нас море холодне — там можна вижити».

[пенсіонерка з Варшави, Польща]:

«Я виходжу, тільки якщо дуже треба. Решту часу сиджу вдома. У мене прохолодно, тож нормально».

На полях у Косові робітники покривають голови рушниками та п’ють багато води.

[косівський працівник]:

«Ми працюємо тут майже щодня. Дуже жарко. Ми не їмо, але п’ємо багато води. Через спеку апетиту немає, але доводиться працювати».

А в Приштині у вівторок повітря прогрілося до 36 градусів.

[мешканець Косова]:

«Ми або сидимо вдома біля кондиціонера, або приходимо сюди. Проблема в тому, що навіть тут вода почала нагріватися й тепер вона не дуже охолоджує».

У столиці Румунії очікують на підвищення температури до 42 градусів. На більшій частині території країни планують оголосити червоне попередження про спеку.

А в Греції заборонили працювати просто неба з 12 до 17 години, якщо температура повітря перевищуватиме 40 градусів Цельсія.

Водночас пожежна служба попередила про високий ризик виникнення лісових пожеж.

У червні Греція пережила першу виснажливу теплову хвилю. Тоді тимчасово закрили школи та давні пам’ятки, бо температура повітря перевищувала 43 градуси.

Торік високі температури в Греції спричинили смертоносні лісові пожежі. До того ж минула зима була найтеплішою за всю історію спостережень.

6. З Парижа перед Олімпіадою вивозять нелегальних іммігрантів та безпритульних

Столицю очищають від безпритульних

Париж, Франція

У Парижі ліквідують незаконні табори та інші поселення безхатьків, а також нелегалів. Такі операції тут проводили й раніше, але перед Олімпіадою вони почастішали. Принаймні так стверджують благодійні організації. Вони намагаються привернути до цього увагу й навіть провели пресконференцію.

Циганка, на ім’я Лаура, — мати чотирьох дітей. Каже, що її недавно вигнали з наметового табору.

[Лаура, безпритульна]:

«Ми з дітьми живемо в парку й спимо просто неба. І це дуже важко».

На пресконференції також виступили три іммігрантки з ДР Конго. Вони приховали свої обличчя.

[Ніклетт, іммігрантка з ДР Конго]:

«Благодійні організації, які дбають про нас, постачають нам їжу та дають нам можливість прийняти душ, незабаром закриються. І ми не знаємо, що з нами буде й куди ми вирушимо під час Олімпійських ігор».

[Жоселін, іммігрантка з ДР Конго]:

«У мене двоє дітей. Оскільки ми живемо на вулиці, одна з них захворіла на астму. Ми маємо великі труднощі через Олімпійські ігри. Усе, що нам треба, ми отримуємо в Парижі. Що з нами тепер буде?»

Разом із переселенням біля місць проведення олімпійських змагань і вздовж маршруту естафети олімпійського вогню також ліквідували незаконні наметові табори.

Представник некомерційної організації «Зворотний бік медалі» повідомив, що торік з Парижа виселили 12 500 осіб, які мешкали на незаконно захоплених територіях. Це на 40% більше, ніж за аналогічний період два роки тому.

[Поль Алозі, працівник організації «Зворотний бік медалі»]:

«Цього літа туристи та мешканці міста побачать Париж схожим на листівку. Північне передмістя має кращий вигляд завдяки новим велосипедним доріжкам та відновленим пам’яткам. Але це має зворотний бік і свою ціну. І цією ціною стало переселення тих, кого ми не звикли бачити, тих, хто живе під мостами та на узбіччях доріг, тих, хто жебракує на вулицях».

Водночас влада Парижа дає бездомним і нелегалам можливість ночувати в тимчасових притулках за містом. Однак багатьох відвозять до інших регіонів. Цю програму фінансуватимуть до кінця 2024 року. Чи працюватимуть тимчасові притулки потім, не відомо.

Необхідність виселення іммігрантів та бездомних пояснюють також тим, що готелі розірвали контракти з державою про надання житла нужденним. Власники готелів нині більше переймаються обслуговуванням відвідувачів Олімпіади.

Поліція своєю чергою заявляє, що має зробити ситуацію в Парижі менш криміногенною. Це дасть змогу гарантувати безпеку та запобігати крадіжкам.

7. У Болівії оголосили про відкриття найбільшого родовища природного газу з 2005 року

Нове родовище газу

Болівія

Президент Болівії Луїс Арсе оголосив про виявлення великих запасів газу. За його словами, це «мегародовище», де міститься 48 мільярдів кубометрів природного газу. Таких величезних запасів у країні не знаходили з 2005 року.

У пошуки вклали 50 мільйонів доларів. Родовище знайшли в департаменті Ла-Пас. За оцінкою експертів, за газ можна буде отримати 6,8 мільярда доларів.

[Луїс Арсе, президент Болівії]:

«Це знаменує початок нової глави для північного регіону й дає надію на те, що наша країна залишиться важливим експортером газу. У департаменті Ла-Пас — виробнику вуглеводнів — розпочнеться друга ера в галузі видобутку корисних копалин».

Згідно зі свіжими офіційними даними, у 2018 році запаси газу в Болівії становили 8,95 трильйона кубометрів. А останніми роками видобуток зменшився. Так, 2016-го видобували понад 56 мільйонів кубометрів на добу. А 2023-го — близько 32 мільйонів кубометрів. Це призвело до зменшення валютних резервів у країні.

Раніше Болівія входила до десятки найбільших у світі виробників природного газу. Торік Болівійський інститут зовнішньої торгівлі повідомив, що країна стала нетто-імпортером. Уряд витратив 2,9 мільярда доларів на імпорт дизельного пального, заробивши лише 2 мільярди доларів на експорті природного газу.

Болівійський президент повідомив, що робітники вже почали бурити три свердловини та будувати трубопровід. На новому родовищі щодня видобуватимуть десять мільйонів кубометрів газу.

8. Біонічну «м’яку» стопу розробили в Італії

Біонічна стопа

Генуя, Італія

Цей біонічний протез імітує анатомічну структуру справжньої людської стопи. Прототип тестують в Італійському технологічному інституті в Генуї.

Роботизована «м’яка стопа» гнучка та водонепроникна. І вона може стати величезним проривом у галузі протезування, а також створення людиноподібних роботів.

Стопу під назвою SoftFoot Pro розробляють для ходіння нерівною або слизькою місцевістю. Вона забезпечує найліпший баланс.

[Мануель Каталано, дослідник]:

«Маємо аналоги фалангових кісток, зв’язок та м’язів, які здатні справлятися з будь-яким навколишнім середовищем. Ми намагаємося відтворити такий спосіб ходіння за допомогою технологій. І це можна буде використовувати як у гуманоїдах, так і в протезах для людей».

Сучасні протези та стопи роботів зазвичай пласкі й погано згинаються. Хоча ці конструкції забезпечують стійкість, їм бракує гнучкості для зміни пози, нахилу або згинання колін.

А нова стопа, що важить коло 450 грамів, може витримати навантаження до 100 кілограмів. Вона складається з титанового механізму з пластиковими ланцюгами. Він дає стопі змогу рівномірно розподіляти силу під час ходьби, роблячи рухи ефективнішими та природнішими й гасячи удари об землю.

[Мануель Каталано, дослідник]:

«Стопа поглинає енергію від удару, і водночас пальці допомагають їй адаптуватися до різних довколишніх умов. Тобто вони забезпечують зчеплення з поверхнею будь-якого типу».

Прототипи пристрою вже тестують на пацієнтах у Німеччині та Австрії. Також штучною кінцівкою вже почали оснащувати чотириногих та гуманоїдних роботів у Швейцарії і Японії.

Унікальний дизайн отримав два міжнародні патенти. Третій перебуває на розгляді Європейського патентного відомства.

9. Нема де жити: ринок іспанської нерухомості переорієнтувався на туристів

Зростає попит на соціальне житло

Іспанія

Після трьох років поневірянь Франсіско не може стримати емоцій — він в’їжджає у квартиру в Мадриді. Житло в оренду надала благодійна організація «Справедливий світ». Плата на 30% нижча за ринкову.

[Франсіско Каррільйо, мешканець Мадрида]:

«Я дуже щасливий, дуже щасливий. Подивіться на цю кімнату — вона моя. Сьогодні мені всю ніч снитимуться сни, я спатиму як немовля».

62-річний пенсіонер зрозумів, що не може так багато платити за орендну, коли переїхав до столиці, щоб лікуватися від раку горла.

Нині тисячі іспанців, як і він, опинилися в скруті через нестачу соціального житла та обмеження на довгострокову оренду.

Дефіцит житла поглибився через бум на короткострокову оренду на таких платформах, як Airbnb та Booking.

Так, пропонування довгострокової оренди за рік упало на 15%. А ось короткострокова оренда, призначена переважно для туристів, з початку року по березень зросла на 56%.

Пенсіонерці Кармен дали місяць, щоб вона виїхала з орендованого помешкання в Мадриді. Будинок, де вона прожила 25 років, продали. Квартири відремонтують і здаватимуть подобово.

[Кармен Кахамарке, мешканка Мадрида]:

«Людей викинули на вулиці, виселивши тих, хто жив там роками. У новинах повідомляють, що приїжджає близько п’яти мільйонів туристів, тож вони хочуть підготувати для них більше квартир. А як щодо місцевих жителів, які завжди там жили й платили гроші?»

Через великий попит на житло, орендодавці вимагають платити за кілька місяців наперед. Це можуть дозволити собі не всі. Останніми тижнями це спровокувало хвилю протестів у всій країні.

У звіті Єврокомісії ідеться, що фонд соціального житла в Іспанії становить лише 1,5% усіх будинків, тоді як середній показник у Європі — 9%.

За оцінками Банку Іспанії, для того, щоб вирівняти ситуацію, треба звести ще півтора мільйона будинків.

10. Дрони допомагають угорським науковцям спостерігати за рідкісними кіньми Пржевальського

Спостереження за кіньми

Гортобадь, Угорщина

У Національному парку Гортобадь, що в Угорщині, пасеться табун рідкісних коней Пржевальського. У минулому столітті вони зникли в дикій природі. Фахівці мусили застосувати програму розведення. Тепер у світі живе приблизно 2000 особин. Близько 300 мешкають у цьому заповіднику.

Угорські вчені спостерігають за тваринами вже 20 років. Нині їм допомагають дрони. Це полегшує дослідження, і це дешевше, ніж почепити на всіх коней GPS-трекер.

Учені використовують два дрони. Один підіймається високо, щоб зняти весь табун. Це допоможе проаналізувати його пересування. Другий літає низько. Так можна ідентифікувати кожного коня.

[Петер Чобан, працівник Національного парку Гортобадь]:

«Нам необхідно спостерігати за кіньми, щоб підтримувати здоров’я популяції, а також керувати чисельністю тварин, щоб не допустити надмірного випасання худоби, але водночас мати достатню кількість тварин для збереження багатої генетичної різноманітності всередині популяції».

Дослідники також вивчають соціальну структуру табуна.

[Мате Надь, працівник Будапештського університету]:

«Коні мають ієрархію. Тварини тримаються в одному табуні. У цьому табуні є косяки. Коней усередині косяків пов’язують сімейні зв’язки. Також є окремі особини».

[Каталін Озогань, працівниця Дебреценського університету]:

«Ми вже знали, що коні Пржевальського живуть сімейними групами, і ці групи синхронізують свою поведінку. Але ми не знали, що їхнє суспільство настільки складне».

Спочатку сімейні групи трималися на великій відстані одна від одної. Але останніми роками вони живуть одним великим табуном. Водночас кобили більше контактують з кіньми зі своєї сімейної групи. А косяки братів-жеребців теж тримаються ближче один до одного. Зазвичай така поведінка буває серед мавп. Для інших тварин це рідкість.

Коні Пржевальського, як і раніше, у Червоній книзі. Усі сучасні особини походять від одинадцяти диких коней, відловлених у минулому столітті на північному заході Китаю, та одного домашнього коня. Обмежений генофонд створює труднощі в розведенні.

Раніше коні Пржевальського траплялися в лісостепах, степах і напівпустелях Європи, Казахстану та Сибіру. Можливо, колись вони туди повернуться.

11. Китай: переробити мільйони тонн текстильних відходів

Текстильні відходи

Китай

На цьому одному з найбільших заводів з перероблення бавовни в Китаї, що в провінції Чжецзян, на підлозі лежать купи викинутого бавовняного одягу та постільної білизни. Працівники постійно завантажують цей текстиль у подрібнювальні машини. Це перший етап його нового життя.

У країні проблема текстильних відходів стоїть особливо гостро. Китай — найбільший у світі виробник та споживач текстилю. І щороку в країні викидають понад 26 мільйонів тонн одягу.

[Ковен Тан, працівник заводу]:

«Китай має удосконалити перероблення використаного текстилю, бо тут є виробництво, є споживачі, є технології, створені за останні кілька десятиліть».

Котушки з текстилем завантажують у вантажівки та відправляють за кордон. Усередині країні поки що заборонено продавати продукцію з перероблених тканин.

Утім, молоді дизайнери вже намагаються зробити моду екологічнішою. У 2019 році Да Бао заснував бренд, який бере старий одяг і переробляє його на новий.

Потім його продають у магазині в модному шанхайському районі поруч із вінтажними речами.

[Да Бао, дизайнер]:

«Поєднання стилю минулого та сучасної модної естетики для створення чогось унікального — це майбутнє індустрії моди».

А інший бренд продає одяг, сумки та інші аксесуари, виготовлені з таких матеріалів, як пластикові пляшки, рибальські сіті та мішки з-під борошна. Також у хід ідуть волокна з ананасового листя.

[Чжан На, власниця бренду]:

«Масове споживання — це погане явище. Я думаю, що воно справді роз’їдає розуми людей».

Текстильні відходи — глобальна проблема. На перероблення йде лише 12% їх загального обсягу.

12. Французи змінюють свої сирні вподобання

Сирні вподобання змінюються

Франція

У цьому елітному магазині в Парижі сир продають 70 років. Підприємство належить тій самій родині, яка відкрила його в 50-х роках минулого століття. Тут можна знайти приблизно 300 видів сиру. Це чверть усіх варіантів цього продукту, які виробляють у країні.

[Наталі Катромм, власниця магазину]:

«У деяких країнах є один вид сиру: плавлений або види чедеру. У Франції справді дуже велика різноманітність сирів: козячий, овечий, коров’ячий».

Унікальність цього магазину в тому, що він має власний погріб. Там дозрівають та зберігаються сирні голови.

Деякі чистять щіткою, щоб видалити небажані бактерії. Інші необхідно регулярно перевертати, щоб оболонка формувалася рівномірно.

[Наталі Катромм, власниця магазину]:

«У нас тут різні льохи, це залежить від зрілості. Деяким сирам потрібно більше вологості, деяким — сухіше середовище. Деяким сирам треба зберігатися так, щоб вони стали вершковими. Деякі слід промивати».

Сир — великий бізнес у Франції. 2022 року країна експортувала цієї продукції на загальну суму три мільярди 760 мільйонів доларів. Водночас у галузі молочної промисловості є майже 300 000 робочих місць.

Середньостатистичний француз купує 12,5 кілограмів сиру на рік. Але методи споживання сиру поступово змінюються.

[Наталі Катромм, власниця магазину]:

«Традиційно після основної страви та перед десертом подають сирну тарілку. Це традиційний спосіб подання у Франції. Але все змінюється. Тепер сирні та м’ясні страви їдять як закуски, а не після основної страви. Сир їдять на сніданок. Ми справді змінили спосіб вживання сиру, і це чудово».

У сімейного підприємства цей магазин не єдиний. Загалом у Парижі їх п’ять.

[місцевий житель]:

«Я живу неподалік уже 20 років, і найкраще місце — тут. І хочу зауважити, що воно найкраще не лише в цьому районі, у Парижі, у Франції та в Європі. А й у світі. Серйозно. Сир просто приголомшливий. Я можу купувати лише тут».

У магазині працює вже четверте покоління однієї родини. Власники обіцяють, що й далі постачатимуть парижанам найсмачніший брі, рокфор та конте.

13. Знаку Hollywood виповнюється 101 рік: з чого все почалося

101 рік знаку Hollywood

штат Каліфорнія, США

101 рік виповнюється знаку Hollywood у Каліфорнії. Його встановили ще 13 липня 1923 року. Але спочатку він не був символом кіноіндустрії Голлівуду.

Усе було набагато банальніше. Це була реклама приміського житлового комплексу Hollywoodland. І на знаку було написано саме це слово.

Коли люди заселилися, вивіска стала непотрібною. Вона почала поступово занепадати й руйнуватися.

1973 року Лос-Анджелес оголосив її пам’яткою. Проте вивіска вже була в жалюгідному стані.

Та все ж таки її вдалося врятувати. Допомогли багаті спонсори. У 1978 році було створено фонд під назвою Hollywood Sign Trust.

Саме тоді напівзруйновану вивіску замінили на нову, яка була просто словом Hollywood.

Церемонія відкриття відбулася 14 листопада 1978 року, у 75-ту річницю Голлівуду. За нею в прямому ефірі спостерігало 60 мільйонів глядачів.

У наступні роки вивіска стала символом американської кіноіндустрії. І її постійно реставрують.

2022 року, напередодні 100-річного ювілею знака, його оновили. На це пішло майже 950 літрів білої фарби та ґрунтовки. Ремонт тривав два місяці.

Загалом знак заввишки 13 метрів перефарбовують що десять років. Причина в тому, що на нього постійно впливає сонце, вітер та дощ.

Знак встановлений на схилі пагорба Маунт Лі на висоті 491 метр над рівнем моря.

14. В Іспанії відроджують дзвонарство

Дзвонарське мистецтво

Каталонія, Іспанія

Дзвін розливається над сонним селом у Каталонії. У старовинній церкві навчають дзвонарів. Ксав’єр Пальяс зараз має 18 учнів. Вони разом намагаються відродити мистецтво, що відходить у минуле.

Упродовж багатьох століть дзвін служив засобом комунікації. Для кожної події була своя мелодія. Дзвонар кликав на месу, сповіщав про пожежу, свято чи смерть, і навіть про те, що на ринок привезли свіжу рибу.

У минулому столітті в католицьких церквах в Іспанії почали з’являтися автоматичні системи дзвонів. Як наслідок, дедалі більше дзвонарів утрачало роботу. А з мелодійних передзвонів зникло тепло людської душі.

[Ксав’єр Пальяс, викладач]:

«Це схоже на те, як машини щось роблять без участі людей. Дзвонарі поступово вмирають, і ми втрачаємо знання, що були накопичені за багато століть і передавалися усно. Автоматична система не може відтворити багату палітру звуків дзвону минулих років. Так відбувається спрощення та уніфікація».

Робота дзвонаря складна: потребує і майстерності, і фізичної сили. Але дарує душевну радість.

[Хоан Карлес Осуна, учень]:

«Багато емоцій та почуттів. Це спосіб виразити емоції, які відчувають усі люди. Для мене це честь. І це спосіб служити і людям, і Богові».

Проте Ксав’єр не лише навчає дзвонарства, а й надихає проводити дослідження. Так, кожен студент має знайти дзвонаря й записати старовинні мелодії, які той знає, а потім їх вивчити.

У Каталонії 2000 дзвіниць. Викладач мріє, щоб у кожній був дзвонар. Утім, розуміє, що це бажання нездійсненне. Однак наступний клас уже набрано, і ще 60 осіб чекають своєї черги.

Два роки тому живе дзвонарське мистецтво Іспанії внесли до списку культурної спадщини ЮНЕСКО.

15. Художник, який першим став зображати усміхнених людей

Виставка Франса Гальса

Берлін, Німеччина

Група офіцерів пильно дивиться на глядача.

Ця велика робота називається «Рота ополчення XI округу». Її написав нідерландський майстер Франс Гальс між 1663 та 67 роками.

Водночас якщо придивитися до облич, можна помітити щось особливе для того часу: деякі чоловіки посміхаються або усміхаються. А це зовсім не притаманно картинам XVII століття.

Саме це й прославило Франса Гальса. Виставка його робіт відкрилася в Берлінській картинній галереї.

[Дагмар Гіршфельдер, директор галереї]:

«Франс Гальс — один з найзначніших нідерландських художників XVII століття, поряд з Рембрандтом та Вермером. І без перебільшення його можна вважати піонером сучасного мистецтва».

Роботи Франса Гальса дають уявлення про тогочасне нідерландське суспільство. Але не лише про багатих купців і членів королівської родини. Він зображував й інших, зокрема художників, жебраків, рибалок та дітей.

[Дагмар Гіршфельдер, директор галереї]:

«Він був першим художником, який зобразив цих людей у ​​натуральну величину й показав їх як особистостей».

На портретах одразу видно характер персонажів.

[Катя Кляйнерт, куратор виставки]:

«Він робив це, використовуючи в картинах нові жести та пози. Він також був першим художником, який зобразив сміх чи усмішку, що раніше не допускали в портретному живописі».

Виставка триватиме до 3 листопада.

16. У Китаї дедалі частіше влаштовують дорогі собачі весілля

Собачі весілля
Шанхай, Китай

У золотистих ретриверів Бонда та Брі сьогодні незвичайний день. Їх одружують. Тут усе майже як на справжньому весіллі: урочиста церемонія, гості та серпантин, а потім застілля. Тепер у Китаї таке можна побачити дедалі частіше.

[Рай Лін, власник собаки]:
«У людей бувають весілля, чому не може бути в собак? Тому ми влаштували весілля для Брі та Бонда, щоб собаки відчули важливість моменту».

Власник собаки та його дівчина до весілля готувалися з лютого, причому ґрунтовно. Водночас самі брати шлюб поки що не планують. А коли одружаться, то хочуть мати лише одну дитину.

[Джиджі Чень, дівчина власника собаки]:
«Спочатку ми допомогли їм зробити фото, потім підготували сцену, а далі самі виготовили маленькі червоні запрошення. Згодом ми розвісили весільні фотографії всередині та зовні».

Для урочистого обіду замовили навіть торт за 800 юанів. Це 110 доларів.

Власниця кафе для собак у Шанхаї каже, що в неї це не перший такий захід. Спочатку дивувалася собачим весіллям, тепер звикла.

[Ян Тао, власниця кафе для собак]:
«Гадаю, їх буде дедалі більше. Ми вже забронювали місця на кілька місяців наперед. Зокрема, для собачого весілля».

Населення Китаю швидко старіє, а кількість шлюбів зменшується. Народжуваність, як і раніше, низька. Натомість собачих весіль стає більше, і взагалі домашні тварини займають дедалі більше місця в житті китайців.

Торік у містах Китаю було понад 116 мільйонів котів та собак, тобто кожен восьмий житель країни тримає вихованця. Водночас більшість власників віком до 40 років.

Водночас люди дедалі охочіше витрачають гроші на своїх тварин. Так, у 2023-му такі витрати проти попереднього року зросли на 3,2% і досягнули суми у 280 мільярдів юанів. Це майже 40 мільйонів доларів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: