27.12.2024
Телеканал NTD

Ракетні обстріли, хакерські атаки та міжнародна допомога: чим запам’ятався українцям 2023 рік

Ракетні обстріли, хакерські атаки та міжнародна допомога: чим запам’ятався українцям 2023 рік

Україна пережила ще один рік війни. Якими подіями він запам'ятався, згадаймо разом. 11 січня у Львові..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

Україна пережила ще один рік війни. Якими подіями він запам’ятався, згадаймо разом.

11 січня у Львові президенти Польщі, Литви та України підписали спільну декларацію про стратегічне партнерство між країнами.

А через три дні ракетний удар по місту Дніпро знищив два під’їзди багатоповерхівки та забрав життя 46 людей.

25 січня Німеччина заявила, що відправить до України свої танки Leopard-2. Після цього рішення, інші країни теж перестали боятися передавати Києву важке озброєння.

Багатим на події став лютий.

На початку місяця до Києва прибула голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Обговорили новий пакет санкцій щодо Росії та збільшення допомоги Україні, а також розширення доступу українських товарів на ринок ЄС.

8 лютого президент Зеленський розпочав турне Європою, щоб отримати більше військової допомоги. Виступаючи в парламенті Великої Британії, він закликав союзників дати сучасні літаки, які він назвав «крилами для свободи».

У середині лютого очільники оборонних відомств країн НАТО домовилися про збільшення постачання Україні важкого озброєння та навчання українських військовиків.

А напередодні річниці початку широкомасштабної війни до Києва прибув президент США Джо Байден. Цей неоголошений візит став жестом солідарності.

У березні Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Володимира Путіна за примусове вивезення українських дітей до Росії.

У квітні Польща, Угорщина, Словаччина та Болгарія заборонили ввозити до себе українське зерно та інші сільгосптовари, щоб захистити місцеві ринки. У ЄС заявили, що такі заходи незаконні. І вже в другій половині місяця Євросоюз запровадив правила, які поклали цьому край.

6 червня російські окупанти підірвали Каховську ГЕС. Це завдало прямих збитків на щонайменше два мільярди доларів. Підтверджено загибель 31 людини.

У липні Росія не продовжила дію зернової угоди, а натомість почала обстрілювати порти Одещини.

Упродовж серпня окупанти не припиняли атакувати безпілотниками й ракетами різні регіони України, однак діставали ударів і по своїй інфраструктурі.

6 серпня на найбільшому монументі в Києві замість зображення серпа й молота встановили герб України.

Тим часом Нідерланди та Данія пообіцяли Україні винищувачі F-16.

6 вересня російська армія обстріляла ракетами Костянтинівку Донецької області. Одна з них влучила в центральний ринок міста. Унаслідок удару загинуло 17 людей.

Іспанська поліція конфіскувала викрадені в Україні золоті артефакти греко-скіфського періоду на суму 60 мільйонів євро.

У листопаді Київ зазнав найбільшої атаки безпілотниками за всю війну. Як наслідок, п’ятеро людей дістали поранення. Повітряна тривога тривала шість годин.

14 грудня лідери Європейського Союзу погодилися розпочати переговори про членство з Україною.

Цього ж місяця російські хакери атакували оператора мобільного зв’язку «Київстар».
Коротке посилання на цю сторінку:

Ракетні обстріли, хакерські атаки та міжнародна допомога: чим запам’ятався українцям 2023 рікНетаньягу відхилив пропозицію ХАМАСу вивести війська із Сектора ГазиООН: дитяча смертність у світі зменшилася до рекордно низького рівняНирки — у центрі нової кризи в НепаліАдміністрація Байдена скасувала послаблення нафтових санкцій щодо ВенесуелиІзраїль і далі перебуває в стані підвищеної готовності після масованої атаки ІрануПрем’єр-міністр Гаїті подав у відставку на тлі насильства в країніНайпотужніший за 25 років землетрус на Тайвані: щонайменше четверо загиблихШлях до НАТО відкрився: Угорщина схвалила членство ШвеціїЛікарям, що страйкують у Південній Кореї, поставили вимогу до березня повернутися на роботу

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: