05.01.2024
Телеканал NTD

Вулкан в Ісландії поки що притих

Вулкан в Ісландії поки що притих

Рівень загрози ісландського вулкана Сварценгі знизили з надзвичайного до небезпечного. Це сталося після того, як на..

Дата завантаження: 2024-05-04

video

Рівень загрози ісландського вулкана Сварценгі знизили з надзвичайного до небезпечного. Це сталося після того, як на горі за певний час не було помічено активності.

Нагадаємо, вулкан почав вивергатися 18 грудня, викинувши попіл та лаву. Цьому передували тижні сейсмічної активності, протягом яких повністю евакуювали населення єдиного сусіднього містечка Гріндавік. Це коло 4000 осіб.

Поки вулкан притих, науковці вирушили на гору обстежити місця виверження. У цьому сприяють дрони. Знімки допоможуть оцінити ситуацію в районі.

[Троступ Тор Брагасон, фахівець Efla Consulting Engineers]:

«Це може дати науковцям та владі уявлення, у яких місцях, найімовірніше, почне прибувати потік. І такі зображення докладніші, ніж просто знімки із супутника».

Метеорологічна служба Ісландії попереджає, що виверження навколо вулканічної системи Сварценгі досі можливе, бо під землею і далі накопичується магма. Це підтверджують і дослідники.

[Джон Гаукур Стейнгрімссон, геолог Efla Consulting Engineers]:

«Сьогодні вранці та вчора ввечері ми чули, що земля навколо Сварценгі, електростанції та околиць знову починає набухати. Я ще не бачив останніх даних, але, схоже, є безперервний приплив у цей магматичний осередок, тому ми повинні бути готовими до наступного виверження. Яке станеться, можливо, за кілька тижнів чи місяців».

Потік лави після попереднього виверження пішов не в бік Гріндавіка. Але науковці попереджають, що наступний може потенційно зачепити й місто. Це залежатиме від того, де саме магма вирветься на поверхню.

Також науковці намагаються захистити місцеву електростанцію, яка дуже важлива для інфраструктури. Для цього довкола неї спорудили захисний бар’єр.
Коротке посилання на цю сторінку:

Вулкан в Ісландії поки що притихУ Гаїті сформували перехідну президентську раду та призначили прем’єраЇдять котів та листя: жителям Судану загрожує голод через війнуПрем’єр-міністр Гаїті подав у відставку на тлі насильства в країніКанада обмежить час роботи для іноземних студентівООН: дитяча смертність у світі зменшилася до рекордно низького рівняНовий рік Дракона відзначили в нью-йоркському Чайна-тауні грандіозним парадомАмериканський штат Аризона розглядає законопроєкт проти насильницького вирізання органів у КитаїРБ ООН ухвалила резолюцію, у якій закликала негайно припинити вогонь у Секторі ГазиЄС посилює санкції щодо Ірану після атаки на Ізраїль

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: