16.10.2024
Телеканал NTD

Рада Безпеки ООН вимагає зняти облогу із суданського міста, де живе 1,5 млн осіб

Рада Безпеки ООН вимагає зняти облогу із суданського міста, де живе 1,5 млн осіб

Рада Безпеки ООН вимагає припинити облогу Ель-Фашира в суданській провінції Північний Дарфур і негайно припинити бойові..

Дата завантаження: 2024-09-16

video

Рада Безпеки ООН вимагає припинити облогу Ель-Фашира в суданській провінції Північний Дарфур і негайно припинити бойові дії в цьому районі. Місто, де живе понад півтора мільйона осіб, оточили повстанці воєнізованої організації «Сили швидкого реагування».

Радбез ООН ухвалив відповідну резолюцію, яку розробила Велика Британія.

[Барбара Вудворд, постпред Великої Британії при ООН]:

«Напад стане катастрофою для півтора мільйона людей, які ховаються в місті».

Війна в Судані триває з квітня минулого року. «Сили швидкого реагування» до цього підтримували уряд. Але, коли постало питання про інтеграцію з армією, бойовики відмовилися. Вони почали проводити мобілізацію і невдовзі атакували бази збройних сил у всьому Судані.

Війна спричинила в країні гуманітарну катастрофу. За даними ООН, майже 25 мільйонів осіб, тобто половина населення Судану, потребує допомоги. Приблизно вісім мільйонів жителів мусили залишити свій дім.

З Ель-Фашира навесні цього року також утекло 130 000 осіб. Водночас їх атакували повстанці, які контролюють дорогу, що веде до міста. Тепер люди бояться виходити за межі Ель-Фашира.

[Лінда Томас-Грінфілд, постпред США при ООН]:

«Жителі Ель-Фашира опинилися в пастці. Їх оточили добре озброєні “Сили швидкого реагування”. Запаси продовольства, води, медикаментів та інших предметів першої потреби закінчуються. Насувається голод. І все реальніша загроза подальшого насильства, зокрема великомасштабна різанина».

Радбез ООН закликав сторони дозволити мирним жителям перебратися до безпечніших районів Ель-Фашира або залишити місто. Він також вимагає забезпечити доступ до гуманітарної допомоги. Водночас Рада Безпеки ООН нагадує іншим країнам, що необхідно дотримуватися заборони на постачання зброї до Дарфуру й не втручатись у збройний конфлікт.

Представники США своєю чергою повідомили, що обидві сторони скоїли воєнні злочини, а бойовики «Сил швидкого реагування» та союзні їм ополченці до того ж проводили етнічні чистки та чинили злочини проти людяності.
Коротке посилання на цю сторінку:

Рада Безпеки ООН вимагає зняти облогу із суданського міста, де живе 1,5 млн осібПід Афінами борються з лісовими пожежамиНизка вибухів у Нігерії — щонайменше 18 загиблихПротестувальники в Ізраїлі вступають у сутички з поліцією після смерті заручниківУ Болівії придушили спробу військового держпереворотуПрокуратура Венесуели видала ордер на арешт лідера опозиціїКанада накладає 100-відсоткові мита на імпорт китайських електромобілів«Дуже емоційно»: глядачі описують церемонію відкриття Паралімпіади в ПарижіЯк реагують кіпріоти на погрози «Хезболли»Пожежа на заводі літієвих батарей у Південній Кореї — 22 загиблих

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: