27.11.2024
Телеканал NTD

Скандал із зараженою кров’ю: Ріші Сунак назвав це «ганьбою для країни»

Скандал із зараженою кров'ю: Ріші Сунак назвав це «ганьбою для країни»

Висновки звіту про інциденти із зараженою кров'ю, що сталися 40–50 років тому, стали ганьбою для британської..

Дата завантаження: 2024-07-27

video

Висновки звіту про інциденти із зараженою кров’ю, що сталися 40–50 років тому, стали ганьбою для британської держави. Про це заявив прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак. За його словами, провина лежить на міністрах, урядовцях та людях, які працювали в галузі охорони здоров’я.

Звіт підготувала група на чолі з Браяном Лангстаффом. Згідно з її висновками, у 70-х і 80-х роках минулого століття понад 30 000 осіб у Великій Британії отримали кров і продукти крові, заражені ВІЛ або гепатитом С. Водночас надходило все від Національної служби охорони здоров’я.

[Ріші Сунак, прем’єр-міністр Великої Британії]:

«Це день ганьби для Великої Британії. Результати цього розслідування мають потрясти нашу націю до глибини душі».

Браян Лангстафф вів розслідування шість років. Каже, що масштаб того, що сталося, вражає.

[Браян Лангстафф, керівник розслідування]:

«На жаль, зараження сталося тому, що представники влади — лікарі, служби крові та уряди, які змінювали один одного, — не ставили безпеку пацієнтів на перше місце».

У деяких випадках продукти крові отримували від ув’язнених у США або інших груп високого ризику, яким заплатили за кров. І такі продукти використовували для лікування дітей.

Сім’ї жертв роками домагалися справедливості, компенсацій та відповідей на запитання. Це їхня недавня акція пам’яті в Лондоні.

[Даніелла Егдгертон, сестра жертви]:

«Мій брат загинув через заражені продукти крові. Я просто маю надію, що сьогодні люди знайдуть деяке полегшення від страждань, що в них попросять вибачення та визнають проблему. Такого більше ніколи не має повторитися».

Припускають, що із 30 тисяч людей, які отримали заражену кров, коло 3000 через це померло. Також уважають, що деяких інфікованих так і не вдалося виявити.

Про початок публічного розслідування оголосив у 2017 році уряд під керівництвом Терези Мей. Деяким постраждалим відтоді вже виплатили тисячі фунтів стерлінгів компенсації.
Коротке посилання на цю сторінку:

Скандал із зараженою кров’ю: Ріші Сунак назвав це «ганьбою для країни»У Мексиці застрелили жінку-мера невдовзі після обрання першої в країні жінки-президентаІзраїль оголосив про визволення чотирьох заручників у Секторі ГазиПоліція очистила кампус Каліфорнійського університету від протестувальниківЯпонія додасть фінвалів до переліку видів для китобійного промислуЄС запроваджує мита на електромобілі з КитаюУ Кенії зростає кількість жертв повенейПідтверджено загибель президента Ірану Ібрагіма Раїсі2 мільйони осіб постраждали в Бангладеш через розлив Брахмапутри«Приберіть їх»: на південнокорейському острові навала оленів

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: