16.10.2024
Телеканал NTD

Старовинний десерт: як грузини готують чурчхелу

Старовинний десерт: як грузини готують чурчхелу

Виноград у Грузії вже зібрали, але це ще не кінець. Багато виноградарів за традицією роблять чурчхелу...

Дата завантаження: 2024-05-16

video

Виноград у Грузії вже зібрали, але це ще не кінець. Багато виноградарів за традицією роблять чурчхелу. Це давній грузинський смаколик. Його рецепт не змінюється віками.

Це десерт із горіхами, нанизаними на нитку й укритими солодкою масою, яку готують на основі виноградного соку. Сік варять у кілька етапів, поки не загусне. Потім додають борошно — пшеничне або кукурудзяне — і знову варять. В отриману масу занурюють начинку. Вона буває різною — з волоських горіхів, мигдалю чи фундука.

Після цього чурчхелу два-три тижні сушать на сонці. Потім її треба два-три місяці потримати в прохолодному приміщенні. З часом у продукту з’являються шоколадні нотки.

Сотні років тому грузинські воїни брали чурчхелу в походи, бо вона добре втамовує голод і довго зберігається.

[Георгій Пірадашвілі, виноградар]:

«Вона заряджає енергією. Чурчхелу можна порівняти зі “снікерсом” чи з “марсом”. Багато мисливців та мандрівників беруть її із собою, бо вона поживна й займає мало місця».

Чурчхелу, звісно, люблять і діти. У Тбілісі її продають трохи менш як по долару за штуку.

[жителька Тбілісі]:

«Я купила це для племінника. Мені теж до вподоби цей грузинський смаколик. Зазвичай купую його на Новий рік. Але зараз не змогла втриматись і проминути таку можливість».

Туристи теж не проходять повз.

[турист з Аргентини]:

«Спочатку мені не дуже сподобалося. Смак мені здався дивним. Але щобільше я куштував, то приємнішим він ставав».

Заведено вважати, що чурчхелу робили ще тисячі років тому в давньогрузинському царстві Діауха. Цей десерт готують також у Вірменії та Азербайджані. Схожа смакота під назвою горіхова ковбаса продається і в Туреччині.
Коротке посилання на цю сторінку:

Старовинний десерт: як грузини готують чурчхелуЛюди в Токіо поспішають помилуватися цвітінням сакури напередодні дощівСтаре місто Баку приваблює туристів стародавніми палацами, мечетями та караван-сараямиВсесвітній День Фалунь Дафа відзначили парадами та іншими мальовничими заходамиУнікальну колекцію монет данського магната, нарешті, можуть продатиКитайські майстри готують повітряних зміїв до видовищного фестивалюБоснійські майстри прикрашають великодні яйця розписом та навіть підковамиМодний дім Dior показав свою осінню колекцію в Нью-ЙоркуУперше за 450 років вісім частин вівтаря епохи Відродження зібрали докупиЯк лондонський ресторан готує їжу лише з місцевих інгредієнтів

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: