19.12.2024
Телеканал NTD

Астротуризм у Бразилії набирає популярності

Астротуризм у Бразилії набирає популярності

У Ріо-де-Жанейро стоїть обсерваторія «Валонго». Але телескоп 1910 року вже не використовують для спостережень за зірками...

Дата завантаження: 2024-05-18

video

У Ріо-де-Жанейро стоїть обсерваторія «Валонго». Але телескоп 1910 року вже не використовують для спостережень за зірками.

[Даніель Мелло, астроном]:

«На початку XX століття люди могли бачити Чумацький Шлях та Магелланові Хмари з центру Ріо-де-Жанейро. Зараз через світлове забруднення це неможливо, особливо в центрі міста».

Утім, подивитися на зоряне небо все ж можна завдяки проєкту астротуризму. Парк «Дезенгану», який розташований у сільській гірській місцевості, — найліпше місце для спостережень.

Астроном Ігор Борго встановлює телескопи. Він чекає 45 туристів, яким до того ж приготували вечерю.

Шанувальники астрономії не лише спостерігатимуть за зірками, а й скуштують страви польської кухні. Ця екскурсія коштує 250 бразильських реалів. Це приблизно 50 доларів США.

Астроном за допомогою комп’ютера налаштовує телескоп так, щоб туристи побачили Південний небесний полюс. Лазерною указкою показує сузір’я.

[Ігор Борго, астроном]:

«Це сузір’я Оріона. Погляньте на ці три зірки. У Бразилії їх називають “Три Марії”. Вони утворюють Пояс Оріона».

Знімаючи зоряне небо, усі вогні вимикають, навіть телефони. Ігор Борго — досвідчений астрофотограф. Він використовує довгу витримку, щоб зафіксувати світло зірок на задньому плані.

[Ігор Борго, астроном]:

«Такі камери можна використовувати для астрофотографії. Є цифрові ресурси, які дають змогу за допомогою програмного забезпечення дістати з фотографії найбільшу кількість інформації».

Усі учасники отримали фото Чумацького Шляху. Туристи під керівництвом астронома зробили смартфонами фотокомпозиції із зірками. На світлинах навіть видно Магелланові Хмари.

[Рената Фонтана, туристка]:

«Це неймовірно. Я не знала, що мобільний телефон може робити фотографії такого масштабу та знімати так багато зірок».

Астровечері тут проводять із 2022 року.

[Анна Мостович, учасниця проєкту]:

«Астротуризм — це ніша туризму. Вона стала активно розвиватися переважно після пандемії, коли люди відчули, що їм бракує спілкування з природою».

Організатори астротуризму вже приймають заявки на літній сезон.
Коротке посилання на цю сторінку:

Астротуризм у Бразилії набирає популярностіТаємничі кулясті камені приваблюють туристів до лісу в Боснії і ГерцеговиніВсесвітній День Фалунь Дафа відзначили парадами та іншими мальовничими заходамиУперше за 450 років вісім частин вівтаря епохи Відродження зібрали докупиУ Хорватії прихід весни святкують Фестивалем вогнівФестиваль повітряних зміїв у Вейфані: панди, дракони та кальмариКитайські майстри готують повітряних зміїв до видовищного фестивалюМодниці привабили увагу на Чемпіонаті світу з кінних перегонів у ДубаїMet Gala — 2024: квіти, блиск і химерні формиНародну музику шоро в Бразилії визнали культурною спадщиною

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: