10.03.2024
Телеканал NTD

Штучний інтелект допоможе безпечніше проводити операції на головному мозку

Штучний інтелект допоможе безпечніше проводити операції на головному мозку

В Університетському коледжі Лондона хірург-стажист проводить операцію з видалення аденоми гіпофіза. Один неправильний рух, і пацієнт..

Дата завантаження: 2024-05-10

video

В Університетському коледжі Лондона хірург-стажист проводить операцію з видалення аденоми гіпофіза. Один неправильний рух, і пацієнт може осліпнути чи опинитися під загрозою крововиливу в мозок. Але ця операція — лише імітація. Стажисти поки що навчаються.

Усі дії хірургів записуються на відео. Згодом його проаналізує штучний інтелект. Спеціальну систему розробляють науковці Університетського коледжу Лондона. Вона відстежує розташування судин поруч із гіпофізом, щоб допомогти хірургу не зачепити критичні місця мозку, але водночас видалити пухлину повністю.

[Гані Маркус, нейрохірург]:

«Маю дуже оптимістичні надії на те, що в середній та довгостроковій перспективі штучний інтелект допомагатиме хірургам робити багато операцій ліпше, ніж якби вони виконували їх без нього».

Система штучного інтелекту проаналізувала відеозаписи понад 200 операцій із видалення аденоми гіпофіза. Так вона за десять місяців накопичила досвід, що дорівнює приблизно десятьом рокам роботи хірурга.

[Софія Бано, доцент кафедри робототехніки та ШІ]:

«Можуть виникнути ситуації, коли хірург наблизиться до дуже важливої структури, як-от зоровий нерв. Це може його пошкодити, і пацієнт довго страждатиме від ускладнень. Штучний інтелект попередить хірурга про будь-яку потенційну небезпеку».

Стажисти кажуть, що штучний інтелект — чудовий помічник під час операції.

Розробники вважають, що їхню систему можна буде використовувати в лікарнях уже за два роки.
Коротке посилання на цю сторінку:

Штучний інтелект допоможе безпечніше проводити операції на головному мозкуЗнахідка в Помпеях розкриває таємниці будівництва стародавніх римлянПриватний місячний модуль «Одіссей» лежить на боці, але працюєЗастосунок, що попереджає про землетруси на Тайвані, завантажили сотні тисяч разівВ Австралії створили глину, яка допомагає зупинити цвітіння водиЯрмарок роботів проходить у данському місті ОденсеДослідження: собаки розуміють більше, ніж ми думалиЗ олії — біопальне: новий завод у ДубаїНа виставці в Токіо показали, яким може стати життя у 2050 роціНайдавніші в Південній Америці наскельні малюнки знайшли в аргентинській Патагонії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: