10.02.2024
Телеканал NTD

Ратуша одного шведського міста «зазвучала» по-новому

Ратуша одного шведського міста «зазвучала» по-новому

Ця ратуша шведського міста Уппсала тепер відрізняється від багатьох інших будівель. Недавно вона пережила реконструкцію і..

Дата завантаження: 2024-05-10

video

Ця ратуша шведського міста Уппсала тепер відрізняється від багатьох інших будівель. Недавно вона пережила реконструкцію і стала сучаснішою та зручнішою. Але головна особливість у тому, що її внутрішні простори «зазвучали» по-новому.

Тобто архітектори продумали оздоблення кожного приміщення з огляду на його акустику. Для цього вони об’єдналися із фахівцями, які моделюють звук.

[Фіннур Пінд, директор компанії з акустичного моделювання]:

«Можливо, найцікавішим рішенням став новий фасад. На ньому ми бачимо красиві дерев’яні рами, які виконують подвійну функцію: прикрашають будівлю і водночас поглинають звук».

Фахівці використали 3D-модель будівлі, щоб перевірити акустику кожного приміщення. Наприклад, над внутрішнім двориком хотіли встановити пластиковий дах, але віддали перевагу скляному. А причина в тому, що шум від дощу приємніший, коли краплі тарабанять по склу.

Акустичне моделювання допомогло створити й зал для зборів. Архітектори експериментували з різними формами приміщення й різними матеріалами оздоблення.

[Фіннур Пінд, директор компанії з акустичного моделювання]:

«У результаті вони спроєктували дуже складну стелю, яка, можливо, схожа на звичайну. Але там приховані відбивачі, які спрямовують звук на аудиторію. Те саме й із задньою стіною. Вона допомагає звуку поширюватися залом. Водночас мова залишається розбірливою».

Працівники мерії вже оцінили нове «звучання» ратуші.

[Ева Бене, адміністратор мерії Уппсали]:

«Наш контакт-центр тепер став ніби окремим простором. Тут тихо, навіть коли приходить багато людей. Можна з кимось розмовляти й не заважати іншим».

Фахівці використали найшвидшу у світі технологію хвильового моделювання звуку. Вона здатна працювати у 100–1000 разів швидше, ніж інше акустичне програмне забезпечення. Зараз ця технологія допомагає архітекторам усього світу проєктувати всілякі будівлі, зокрема дитячі садки та концертні зали.
Коротке посилання на цю сторінку:

Ратуша одного шведського міста «зазвучала» по-новомуЧи можна забезпечити Землю дешевою сонячною енергією з космосуМишку замінили жести: нову технологію показали на Світовому конгресі мобільних технологійКубинські біологи розгадують таємниці міграції птахів із Північної АмерикиУ США тестують робота, який ходитиме по перетнутій місцевості Місяця та МарсаНовий тривожний рекорд: температура океану в лютому досягла абсолютного максимумуВ Аргентині розробили замінники дерев для жвавих міських зонГреко-іллірійський шолом віком 2500 років знайшли в ХорватіїЗнахідка в Помпеях розкриває таємниці будівництва стародавніх римлянВ ОАЕ знайшли золоті монети віком 2000 років

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: