28.04.2024
Телеканал NTD

Сіднейському оперному театрові виповнюється 50 років

Сіднейському оперному театрові виповнюється 50 років

Австралійський екскурсовод і колишній архітектор Пітер Секулес, усміхаючись, підіймається сходами до Сіднейського оперного театру. Кожен проведений..

Дата завантаження: 2024-04-28

video

Австралійський екскурсовод і колишній архітектор Пітер Секулес, усміхаючись, підіймається сходами до Сіднейського оперного театру. Кожен проведений тут день для нього свято. А 20 жовтня — особлива дата. Одна з найвідоміших будівель світу відзначає 50-річний ювілей.

Коли Пітеру було п’ять років, оперний театр ще будували. Саме тоді він і побачив його вперше.

[Пітер Секулес, екскурсовод]:

«Я жив у квадратних чи прямокутних будинках. І раптом поруч із ними з’являється будівля дуже кумедної форми, яка виступає з гавані. Напевно, це було моє перше знайомство — подивімося правді у вічі — з одним із найвизначніших місць світу».

Будівництво розпочалося в 1959 році. З 220 проєктів обрали роботу данського архітектора Йорна Утсона. Химерний дизайн уразив комісію. Автора запросили до Австралії.

[Пітер Секулес, екскурсовод]:

«Йому сподобалося вписувати будівлю в ландшафт цього місця. Вона мала гармонійно вписатися в простір. І я прочитав слова архітектора про те, що він хотів звести будівлю, яка б контрастувала зі звичними всім квадратами й прямокутниками, щоб, побачивши її, людина одразу зрозуміла — це оперний театр».

Театр планували звести за три роки й виділили на це сім мільйонів австралійських доларів. Але будівництво затяглося. До того ж зрештою воно обійшлося в 100 мільйонів. За нинішніми мірками — це вже два мільярди австралійських доларів.

Данський архітектор пішов із проєкту в 66-му році. Причиною стали розбіжності з новим головою штату Новий Південний Уельс. Роботу продовжив австралієць Пітер Голл. А 20 жовтня 1973 року королева Єлизавета II офіційно відкрила оперний театр.

[Пітер Секулес, екскурсовод]:

«Я завжди співаю тут “Happy Birthday” разом із туристами — просто, щоб перевірити акустику й трохи повеселитися».

У Сіднейському оперному театрі є два концертні зали, три театри й студія. Загальна місткість — 5700 місць. Щороку на вистави приходять два мільйони глядачів, а саму будівлю відвідують від восьми до одинадцяти мільйонів туристів.

Сіднейський оперний театр внесено до списку Світової спадщини ЮНЕСКО. Це єдина будівля, зведена в 70-х роках, із таким статусом.
Коротке посилання на цю сторінку:

Сіднейському оперному театрові виповнюється 50 роківДанські кондитери змагаються у створенні найсмачніших «карнавальних булочок»Море щенячої любові дістали шанувальники йоги з нагоди Дня святого ВалентинаСтамбул: як собаки-терапевти допомагають в аеропортуПолювання за яйцями: великодню розвагу підготували для мешканців зоопарку в НімеччиніХудожник розмальовує стовпи електропередачі в австралійському містечкуСобача терапія допомагає пацієнтам знайти сили в лікарні БарселониФіліппінець перетворив свій будинок на громадську бібліотекуУ зоопарку Парижа оселилася молода самка ламантинаУ Лондонському зоопарку підростає дитинча рідкісної рівнинної горили

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: