27.11.2024
Телеканал NTD

Диво-протез позбавляє фантомного болю

Диво-протез позбавляє фантомного болю

Для шведки Карін цей новий протез став справжнім рятунком. Вона втратила руку 20 років тому внаслідок..

Дата завантаження: 2024-07-27

video

Для шведки Карін цей новий протез став справжнім рятунком. Вона втратила руку 20 років тому внаслідок нещасного випадку. Потім багато років її мучили фантомні болі.

[Макс Ортіс Каталан, науковець]:

«Карін відчувала, що рука постійно болить, ніби заніміла через незручне положення. Але з новим протезом пацієнтка змогла використовувати ті ж самі або майже ті ж самі сигнали мозку, які раніше давали їй змогу керувати справжньою рукою».

Цей протез розробили 2016 року в Італії. Він став першою у світі штучною кінцівкою, яку безпосередньо сполучають із кістковою, м’язовою та нервовою тканинами. Щоб прикріпити таку кінцівку, у кістку ставлять титанові імплантати, а в м’язи — електроди, що дають змогу передавати стабільний сигнал від мозку до протеза.

За допомогою такої штучної руки можна виконувати 80 % дій, необхідних у повсякденному житті.

[Макс Ортіс Каталан, науковець]:

«Ми побачили, що коли пацієнти використовують функціональніші протези, дуже схожі на справжні кінцівки, у них, як правило, зменшуються фантомні болі».

Тим часом науковці кажуть, що протез наразі не може бути таким же спритним і сильним, як людська рука. Тому на них чекає ще багато роботи.

Ну а поки що таку нову руку отримали вже сотні пацієнтів Європи, Австралії та США.
Коротке посилання на цю сторінку:

Диво-протез позбавляє фантомного болюУ Балтиці поруч із вітряками створили підводну морську фермуСкам’янілість доісторичної гігантської саламандри знайшли в НамібіїАстрономи побачили пробудження чорної діри в глибинах УсесвітуУ США розробляють плавучий вітрогенератор потужністю 20 мегаватівНешкідливе пальне з повітря та води випробовують на болідах «Формули-1»В Австралії чагарники допоможуть отримувати електроенергіюКомахоподібний робот вивчатиме печери МарсаШотландія: нова технологія для очищення водиЗастосунок, що попереджає про землетруси на Тайвані, завантажили сотні тисяч разів

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: