09.07.2024
Телеканал NTD

Диво-протез позбавляє фантомного болю

Диво-протез позбавляє фантомного болю

Для шведки Карін цей новий протез став справжнім рятунком. Вона втратила руку 20 років тому внаслідок..

Дата завантаження: 2024-05-09

video

Для шведки Карін цей новий протез став справжнім рятунком. Вона втратила руку 20 років тому внаслідок нещасного випадку. Потім багато років її мучили фантомні болі.

[Макс Ортіс Каталан, науковець]:

«Карін відчувала, що рука постійно болить, ніби заніміла через незручне положення. Але з новим протезом пацієнтка змогла використовувати ті ж самі або майже ті ж самі сигнали мозку, які раніше давали їй змогу керувати справжньою рукою».

Цей протез розробили 2016 року в Італії. Він став першою у світі штучною кінцівкою, яку безпосередньо сполучають із кістковою, м’язовою та нервовою тканинами. Щоб прикріпити таку кінцівку, у кістку ставлять титанові імплантати, а в м’язи — електроди, що дають змогу передавати стабільний сигнал від мозку до протеза.

За допомогою такої штучної руки можна виконувати 80 % дій, необхідних у повсякденному житті.

[Макс Ортіс Каталан, науковець]:

«Ми побачили, що коли пацієнти використовують функціональніші протези, дуже схожі на справжні кінцівки, у них, як правило, зменшуються фантомні болі».

Тим часом науковці кажуть, що протез наразі не може бути таким же спритним і сильним, як людська рука. Тому на них чекає ще багато роботи.

Ну а поки що таку нову руку отримали вже сотні пацієнтів Європи, Австралії та США.
Коротке посилання на цю сторінку:

Диво-протез позбавляє фантомного болюУ Нідерландах тестуватимуть вакуумний поїзд HyperloopДослідження: собаки розуміють більше, ніж ми думалиЯк співають кити: данські вчені виявили спеціальний органЗнахідка в Помпеях розкриває таємниці будівництва стародавніх римлянЕкіпаж МКС поділився враженнями від перебування на орбіті ЗемліВ Австралії створили глину, яка допомагає зупинити цвітіння води«Іншопланетна лихоманка» стимулює перуанських мисливців за старовиноюДо нас летить одна з найяскравіших відомих кометЗастосунок, що попереджає про землетруси на Тайвані, завантажили сотні тисяч разів

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: