11.12.2024
Телеканал NTD

Заправся пластиком: кенійська компанія робить пальне з відходів

Заправся пластиком: кенійська компанія робить пальне з відходів

Пластикові відходи — це серйозна проблема. А що якщо це також неоціненний ресурс? Один кенійський бізнесмен..

Дата завантаження: 2024-05-10

video

Пластикові відходи — це серйозна проблема. А що якщо це також неоціненний ресурс? Один кенійський бізнесмен дійшов саме такого висновку. Він збудував маленький переробний завод, де з пластику роблять пальне.

Сировину купують у компаній та приватників. Її очищають, подрібнюють і відправляють у спеціальний реактор. Там проходить процес піролізу. Матеріал нагрівають не вище ніж на 500 градусів. У результаті він розпадається на рідкі й газоподібні складники. Так із кілограма пластику можна отримати 800 грамів синтетичного пального.

Після піролізу бензин чи дизель має пройти очищення. І вже потім можна заправляти техніку.

[Джеймс Муріту, голова переробної компанії]:

«Ми виробляємо два види альтернативного пального. Перший — це бензин. Його можна використовувати для звичайних легкових авто й малолітражок. Також він підходить для бензопил, водяних помп, газонокосарок та іншої невеликої техніки».

На заводі виробляють і синтетичне дизельне пальне. Власник компанії заправляє ним позашляховик.

Експерти кажуть, що пластик може розкладатися десятки або й сотні років. За даними ООН, щороку у світі продукують 400 мільйонів тонн пластикових відходів. Переробляють 9 %. Ще 12 % спалюють. Це шкодить природі й забруднює атмосферу. Але з піролізом усе інакше.

[Ніксон Отієно, експерт-еколог]:

«Є підстави для занепокоєння, бо в процесі піролізу виділяються шкідливі гази. Але треба розуміти різницю між піролізом та спалюванням. Процес спалювання відбувається просто неба, а піролізу — у закритій системі. Це зменшує обсяг токсичних газів. І хоча вони й виділяються, є технології очищення».

Завод здатний виробляти 1000 літрів пального за три дні. Продукцію наразі не продають. Компанія ще має отримати ліцензію від регулятора.
Коротке посилання на цю сторінку:

Заправся пластиком: кенійська компанія робить пальне з відходівУ Дубаї корали вирощують по-новомуНауковці підтвердили, що виявили новий вид давніх іхтіозаврівЛичинок коралів заманюють до рифів за допомогою звуківРобот-кур’єр почав доставляти їжу в ТокіоЯк співають кити: данські вчені виявили спеціальний органГреко-іллірійський шолом віком 2500 років знайшли в ХорватіїВ Австралії створили глину, яка допомагає зупинити цвітіння водиПриватний місячний модуль «Одіссей» лежить на боці, але працюєВ Ізраїлі знайшли величезне підземне укриття, зроблене 2000 років тому

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: