10.08.2024
Телеканал NTD

Повінь оголила старожитності в лівійському місті Дерна

Повінь оголила старожитності в лівійському місті Дерна

Руйнівна повінь у лівійському місті Дерна посприяла археології. Змивши землю й каміння, вона оголила невідомі старожитності...

Дата завантаження: 2024-05-10

video

Руйнівна повінь у лівійському місті Дерна посприяла археології. Змивши землю й каміння, вона оголила невідомі старожитності.

Лихо приніс ураган «Даніель». Через нього прорвало дві греблі, і хвиля змила в море цілі квартали. Рівень води перевищував метр. Такого тут не бачили із середини ХІХ століття, коли почали вести облік, і понині.

Це руїни давньогрецького міста Кирена. У лазні принесло багато бруду та щебеню. Тепер їх треба очищати. Вода також розмила раніше не відому давню дренажну систему.

[Адель Буфджра, представник управління старожитностей]:

«Повінь відкрила нове місце — водний канал, який, на мою думку, датується римською епохою. Це визначне відкриття для міста».

Кирену заснували у 631 році до нашої ери грецькі поселенці. Вона свідчить про багату історію цього регіону. У IV столітті вона була центром сільського господарства й торгівлі, а також одним із головних міст давнього еллінського світу. Потім вона була великим центром за часів римлян.

Серед визначних пам’яток, які тут збереглися, кілька лазень, храм Зевса та храм Аполлона.

Храми Кирени входять до списку Світової спадщини ЮНЕСКО. Загалом у цьому списку п’ять лівійських об’єктів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Повінь оголила старожитності в лівійському місті ДернаБерезень 2024 став найспекотнішим в історіїЯк за 200 років розвинулася наука про динозаврівУ Дубаї корали вирощують по-новомуЗ олії — біопальне: новий завод у ДубаїУ пластику знайшли набагато більше хімікатів, ніж виявили ранішеЛичинок коралів заманюють до рифів за допомогою звуківВ Австралії створили глину, яка допомагає зупинити цвітіння водиЛичинки коралів збирають біля берегів Таїланду, щоб урятувати рифиДо нас летить одна з найяскравіших відомих комет

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: