10.02.2024
Телеканал NTD

Як безпілотник, що імітує політ птахів, допоможе заощаджувати енергію

Як безпілотник, що імітує політ птахів, допоможе заощаджувати енергію

Ось такий простий безпілотник зробили вчені Делфтського технічного університету в Нідерландах. Але завдання літачка досить складне...

Дата завантаження: 2024-05-09

video

Ось такий простий безпілотник зробили вчені Делфтського технічного університету в Нідерландах. Але завдання літачка досить складне. Він має навчитися літати як птах, а точніше — ширяти, використовуючи висхідні потоки повітря.

[Сунью Хван, керівниця проєкту]:

«Ми імітуємо поведінку птахів у польоті. Так, під час полювання боривітри ширяють у повітрі, тобто не махають крилами. Так вони бережуть сили, адже на політ іде багато енергії».

Висхідні потоки виникають, коли вітер натрапляє на пагорби, гори чи ліси. Тоді він підіймається вгору. Птахи інтуїтивно знаходять і використовують ці потоки.

Дослідники створили програмне забезпечення, яке допомагає безпілотнику поводитися так само.

[Сунью Хван, керівниця проєкту]:

«Спеціальний контролер польоту з алгоритмом пошуку знаходить місце, де можна ширяти, вимкнувши двигуни».

За звичайних умов безпілотник використовує двигуни 38 % усього часу польоту. А коли імітує птахів — 0,25 %.

[Барт Ремес, науковець]:

«Ми знали, що це можливо, бо так роблять птахи. Але ми не розуміли, що можна зберегти дуже багато енергії. За допомогою симуляцій та експериментів в аеродинамічній трубі ми ясно побачили, що висхідні потоки ідеальні для польотів. Алгоритм визначає найліпше місце. Тому потрібно направити туди літак, і він залишатиметься в повітрі, доки є повітряний потік. Водночас можна летіти, не використовуючи двигуни».

Нову технологію ще належить оцінити науковцям-фахівцям. Наразі ж дослідники й далі експериментують. Вони мають надію, що ця технологія допоможе будувати ощадні літальні апарати.
Коротке посилання на цю сторінку:

Як безпілотник, що імітує політ птахів, допоможе заощаджувати енергію«Скелет панди»: новий вид незвичайної морської істоти відкрили в ЯпоніїІмператорські пінгвіни під загрозою: льоду дедалі меншеПриватний місячний модуль «Одіссей» лежить на боці, але працюєВ ОАЕ знайшли золоті монети віком 2000 років«Іншопланетна лихоманка» стимулює перуанських мисливців за старовиноюАвіашоу в Сінгапурі: ставка на футуристичні повітряні таксіЗнахідка в Помпеях розкриває таємниці будівництва стародавніх римлянАртефакти з «Британських Помпеїв» показали на виставці в АнгліїЯк співають кити: данські вчені виявили спеціальний орган

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: