10.08.2024
Телеканал NTD

Іран звільнив ув’язнених американців у межах угоди зі США

Іран звільнив ув'язнених американців у межах угоди зі США

Іран та США обмінялися в'язнями. У Катарі сів літак, яким прибуло семеро американців. Звідси вони вирушать..

Дата завантаження: 2024-05-10

video

Іран та США обмінялися в’язнями. У Катарі сів літак, яким прибуло семеро американців. Звідси вони вирушать до Сполучених Штатів Америки. З визволеними вже поспілкувався держсекретар США Ентоні Блінкен.

[Ентоні Блінкен, держсекретар США]:

«П’ятьох із семи було незаконно затримано та ув’язнено в Ірані. Вони провели там коло чотирьох років. Двом іншим не дозволяли залишати Іран».

США, своєю чергою, звільнили п’ятьох ув’язнених громадян Ірану. Двоє повертаються додому. Троє до Ірану летіти не захотіли.

Обмін в’язнями відбувся після кількох місяців переговорів у Катарі. Про те, що сторони дійшли згоди, стало відомо 10 серпня. У межах угоди США дозволили Південній Кореї повернути іранські активи на суму шість мільярдів доларів, що були замороженими з 2018 року. Гроші вже переказали в банки Катару. Лише після цього Тегеран випустив на волю американців.

Попри угоду, іранська та американська влада, як і раніше, значно розходяться в думках із різних питань, зокрема щодо ядерної програми Ірану. Вашингтон не має наміру знімати економічні санкції і спостерігатиме за тим, щоб гроші, розморожені Південною Кореєю, були витрачені лише на продовольство та гуманітарні товари.

[Ентоні Блінкен, держсекретар США]:

«Ми абсолютно впевнені, що гроші, які стали доступними для Ірану внаслідок наших дій, будуть використані виключно з гуманітарною метою. І ми маємо засоби та механізми, щоб не допустити іншого».

Водночас Вашингтон наклав санкції на іранського експрезидента Махмуда Ахмадінежада та на міністерство розвідки Ірану за участь в арештах американців. У середині вересня під санкції потрапили й три провідні іранські ЗМІ: дві інформагенції і телеканал.
Коротке посилання на цю сторінку:

Іран звільнив ув’язнених американців у межах угоди зі СШАПрем’єр Іспанії тимчасово припинив виконувати обов’язки, щоб подумати про відставкуАмериканський штат Аризона повернув закон 1864 року, який забороняє аборти майже в усіх випадкахЄвропарламент затвердив нові імміграційні правила ЄвросоюзуІзраїль обіцяє, що гумдопомога не дістанеться ХАМАСуООН: дитяча смертність у світі зменшилася до рекордно низького рівняГрад з куряче яйце, снігопади й торнадо: провінції Китаю потерпають від негодиНа Кубі закінчується паливо?Студенти в США й далі будують табори на території вишів, попри ризик бути відрахованимиУ Німеччині роздратовані пасажири звинувачують профспілку машиністів у шантажі

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: