30.05.2024
Телеканал NTD

Американський штат Аризона повернув закон 1864 року, який забороняє аборти майже в усіх випадках

Американський штат Аризона повернув закон 1864 року, який забороняє аборти майже в усіх випадках

Верховний суд американського штату Аризона відновив дію закону 1864 року, який майже зовсім забороняє аборти, зокрема..

Дата завантаження: 2024-04-30

video

Верховний суд американського штату Аризона відновив дію закону 1864 року, який майже зовсім забороняє аборти, зокрема й у випадку зґвалтування чи інцесту. Винятком є лише вагітність, яка загрожує життю матері.

З 2022 року в штаті діяла ухвала апеляційного суду, згідно з якою лікарів не можна було звинуватити, якщо вони проводили аборт до 15-го тижня вагітності.

Президент-демократ Джо Байден осудив це рішення, назвавши його «результатом радикальної програми республіканських чиновників».

[Карін Жан-П’єр, прессекретар Білого дому]:

«Цей закон штату Аризона, який був ухвалений у 1864 році, понад 150 років тому, не може захистити жінок, навіть якщо їхнє здоров’я перебуває під загрозою або в жахливих випадках зґвалтування чи інцесту. Нині в усій країні діє 21 заборона на аборт у штатах».

Недавно Верховний суд штату Флорида виніс ухвалу, яка з 1 травня робить чинною заборону робити аборти після шостого тижня вагітності. Зараз аборти дозволені до 15-го тижня.

Кандидат у президенти від Республіканської партії Дональд Трамп у понеділок заявив, що доступ до абортів має визначати кожен штат окремо.

[Дональд Трамп, кандидат у президенти США]:

«Це питання вирішуватимуть на рівні штатів шляхом голосування чи ухвалення законів, або, можливо, й того, й іншого».

З 1973 по 2022 рік у США діяло рішення у справі «Роу проти Вейда», яке гарантувало право на аборт. Але у 2022-му Верховний суд США його скасував шістьма голосами проти трьох.
Коротке посилання на цю сторінку:

Американський штат Аризона повернув закон 1864 року, який забороняє аборти майже в усіх випадкахВерховний суд США дозволив Техасу арештовувати нелегальних мігрантівОкружний апеляційний суд США призупинив новий міграційний закон штату ТехасНовий рекорд: у Ріо-де-Жанейро спека відчувалася на рівні 62 °CУ Німеччині роздратовані пасажири звинувачують профспілку машиністів у шантажіЄменські хусити завдали удару по судну свого головного союзникаПрорвало греблю: зсув завалив поселення в БолівіїСпалах лихоманки денге може перешкодити карнавалу в Ріо-де-ЖанейроУ Гонконгу оприлюднили жорсткішу версію закону про нацбезпеку

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: