20.10.2024
Телеканал NTD

Історії вкрадених цінностей розповідають у музеї в Гаазі

Історії вкрадених цінностей розповідають у музеї в Гаазі

Подивитися на твори мистецтва по-новому пропонує художня галерея Мауріцгейс, що в Гаазі. Для гостей виставки підготували..

Дата завантаження: 2024-05-20

video

Подивитися на твори мистецтва по-новому пропонує художня галерея Мауріцгейс, що в Гаазі. Для гостей виставки підготували десять історій про те, як у минулому було вкрадено чи відібрано різноманітні цінності.

Здійснити подорож у часі можна за допомогою шолома віртуальної реальності. Фахівці створили короткі відеосюжети, які дають змогу перейнятися атмосферою давніх подій.

Наприклад, можна побачити, як за наказом Наполеона I з Бранденбурзьких воріт у Берліні знімають колісницю.

[Кел О’Нейлл, куратор виставки]:

«Питання в тому, чи можна по-справжньому розповісти історію за допомогою віртуальної реальності? Тому ми зробили дуже обдуманий вибір щодо цих подій, щоб занурити людей в історії. Це, мабуть, не можна назвати розповідями. Просто переносишся в епоху, у яку раніше не міг потрапити. Немов мандруєш машиною часу».

На виставці також можна дізнатися історію викрадення цінностей у колоніальну епоху. Цей дерев’яний жезл із жіночою фігурою зробили аборигени, що жили в Південній Америці.

А ось такі кинджали — кріси — робили в Індонезії, Малайзії та на Філіппінах. Вони мають асиметричні клинки, виготовлені з багатошарової сталі. Цей кріс — з Балі.

[Еліне Йонгсма, кураторка виставки]:

«Ми відтворили поля битв за допомогою фотограмметрії. Засканували храм, де, імовірно, зробили цей кріс. Тепер гості виставки можуть стати свідками історії і побачити цей кинджал не лише в галереї, а й там, де його створили».

Частина історій також присвячена цінностям, які нацисти відібрали в євреїв за часів Другої світової війни. Серед них срібні прикраси, а також автопортрет Рембрандта, який належав єврейській родині Ратенау.

Виставка триватиме до 7 січня наступного року.
Коротке посилання на цю сторінку:

Історії вкрадених цінностей розповідають у музеї в ГаазіІракський перукар створює картини з волосся клієнтівУ Помпеях знайшли давню бенкетну залу з фрескамиВ Італії вимирають газетні кіоскиФестиваль «Звуки цвітіння» починається в Ботанічних садах К’ю в ЛондоніНаціональний балет Грузії приїхав з танцювальною програмою до Боснії і ГерцеговиниКитайські майстри готують повітряних зміїв до видовищного фестивалюОсінь-зима від Dior: дім моди звернувся до перших образів одягу прет-а-портеНаціональний симфонічний оркестр США зіграв на старовинних інструментахФранцуженка на Ейфелевій вежі побила світовий рекорд із висоти лазіння по канату

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: