27.09.2024
Телеканал NTD

Місто Єрихон, що на Західному березі річки Йордан, може потрапити до списку ЮНЕСКО

Місто Єрихон, що на Західному березі річки Йордан, може потрапити до списку ЮНЕСКО

На цьому пагорбі, що на Західному березі річки Йордан, лежать руїни давнього міста Єрихон. Науковці припускають,..

Дата завантаження: 2024-07-27

video

На цьому пагорбі, що на Західному березі річки Йордан, лежать руїни давнього міста Єрихон. Науковці припускають, що заснували його коло 10 тисяч років тому. Нині Палестинська адміністрація подала заяву на внесення його до списку Світової спадщини ЮНЕСКО.

Єрихон уважають найстарішим поселенням на планеті, у якому постійно жили люди. Він розташований на заході долини річки Йордан на північ від Мертвого моря. Розкопки тут ведуть понад сто років.

Як уважають, саме тут біблійний Ісус Навин очолив ізраїльтян у їхній битві після 40 років поневірянь пустелею.

Тепер Єрихон більше відомий розкішними віллами та фініковими пальмами. Це оазис серед пустелі, що за 24 кілометри на північний схід від Єрусалима.

Єрихон — також перше місто на Західному березі, яке Ізраїль передав Палестинській адміністрації три десятиліття тому під час мирного процесу в Осло.

[Ахмад Раджоб, представник міністерства туризму Палестини]:

«Реєстрація об’єкта в списку Світової спадщини вважатиметься національним досягненням Палестини. З погляду культури ми як палестинці і як Держава Палестина маємо право реєструвати досягнення палестинського народу та його внесок у цивілізацію».

Тут знайшли останки різних періодів історії: від неоліту до візантійського.

[Ваель Хамамр, директор управління старожитностей Вифлеєма]:

«Це найстаріше укріплене місто у світі. У ньому була масивна кругла вежа, а також укріплені оборонні мури. Таке будівництво не могло бути завершено без правителя та організованої громади».

Список Світової спадщини з’явився в 1978 році. Він містить понад 1000 об’єктів — від Акрополя в Афінах до Великого китайського муру.

Комітет ЮНЕСКО збереться в Ер-Ріяді, що в Саудівській Аравії, з 10 по 25 вересня. Він розгляне заяви та оголосить ті об’єкти, які поповнять список.
Коротке посилання на цю сторінку:

Місто Єрихон, що на Західному березі річки Йордан, може потрапити до списку ЮНЕСКОРекорд Книги Гіннеса: інсталяцію з 3000 лампочок із сонячними батареями зробили в ОАЕВиставка забутих жінок-художниць проходить у Лондоні«Він крутий»: Трамп прибув на з’їзд своєї партії з пов’язкою на вусіУнікальну колекцію монет данського магната, нарешті, можуть продати15 000 шоколадок із талісманом Олімпіади-2024 зроблять у Парижі«Вірі та забобонам» присвятили 13-й Фестиваль піщаних скульптур у ДаніїЗнаку Hollywood виповнюється 101 рік: з чого все почалосяУ чому секрет ідеальної неаполітанської піциФольклорний марш: як у Сараєві проходив фестиваль народних танців та пісень

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: