05.01.2024
Телеканал NTD

Виставка старовинних килимів приваблює колекціонерів і торговців до Стамбула

Виставка старовинних килимів приваблює колекціонерів і торговців до Стамбула

Ці килими зіткані сотні років тому, коли на території сучасної Туреччини правили Сельджукіди, а потім турки-османи...

Дата завантаження: 2024-10-05

video

Ці килими зіткані сотні років тому, коли на території сучасної Туреччини правили Сельджукіди, а потім турки-османи. Історичні реліквії показали на виставці килимів у Стамбулі.

Відомий мандрівник Марко Поло писав, що в турецькому місті Конья ткали найкращі килими.

[Серра Орудж, організаторка конференції зі східних килимів]:

«Анатолія — батьківщина цього дуже давнього ремесла, яке зародилося багато століть тому. Найраніші знахідки показують, що за 5000 років до Різдва Христового в Коньї існувало килимарство».

У кольорах турецьких килимів черпали натхнення знамениті європейські художники. На виставці можна побачити кропіткий процес створення тканих виробів. Можна й самому спробувати ткати килим.

Майстер-класи проводить ткаля Ельведа Солак. Вона розповідає, що за орнаментом турецького килима можна дізнатися, де й коли виткали виріб. Малюнок також може відбивати історію людини. Ельведа тче килим, що описує зв’язки двох сімей.

[Ельведа Солак, ткаля]:

«Білий колір на задньому плані символізує щастя. Насичений темно-синій символізує силу. Переходи кольорів указують на добрі стосунки в сім’ї. Якщо подивитися на це з іншого боку, то видно, що жінка зіткала на цьому килимі розповідь про своє сімейне життя».

А тут виставлено килими з палацу Долмабахче, де жили османські султани.

[Клайв Роджерс, колекціонер і торговець килимами]:

«У колекції палацу зберігаються особливі килими. Таких не всюди побачиш, бо їх робили не на продаж, а спеціально для правителів. Тож це особлива можливість».

Килимарство в Туреччині поступово занепадає. Якийсь час тому в країні було 150 000 ткачів, які створюють килими вручну. Тепер лишилося 15 000. Вони кажуть, що їм потрібен більший дохід та підтримка держави. Тоді стародавнє ремесло збережеться.

Виставки, присвячені ткацтву килимів, проводитимуть у Туреччині до серпня.
Коротке посилання на цю сторінку:

Виставка старовинних килимів приваблює колекціонерів і торговців до СтамбулаСтрибки з висоти: у Мостарі святкують 20-річчя відновлення Старого мостуComic-Con у Сан-Дієго повернувся після пандемії та страйку в ГоллівудіТруднощі та радість: японки зберігають традиції створення куль темаріДавньоримська Аппієва дорога претендує на внесення до списку ЮНЕСКОЗнаку Hollywood виповнюється 101 рік: з чого все почалося10 000 рудоволосих повеселилися на фестивалі в НідерландахЦистерна Базиліка в Стамбулі щодня приваблює десятки тисяч туристівТелесеріал «Сьогун» приваблює туристів до токійського самурайського центруКартини знаменитостей на стінах будинків приваблюють туристів до болгарського села

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: