27.06.2024
Телеканал NTD

Нову барвисту будівлю в стилі індіанців звели в Болівії

Нову барвисту будівлю в стилі індіанців звели в Болівії

У високогірному болівійському місті Ель-Альто — нова цікавинка. Тут відкрили для публіки ще один витвір архітектора..

Дата завантаження: 2024-07-27

video

У високогірному болівійському місті Ель-Альто — нова цікавинка. Тут відкрили для публіки ще один витвір архітектора Фредді Мамані. Його вважають найкреативнішим архітектором Болівії, і він славиться кітчевим стилем, який дотичний до індіанської культури аймара.

[Віктор Чоке Флорес, власник нової будівлі]:

«Ми хотіли працювати з архітектором Фредді Мамані. І ми чудово поєднали сучасність із чимось, що йде корінням в нашу культуру, у нашу суть, у наші традиції. Ми не маємо забувати, звідки ми прийшли й куди йдемо».

Називається цей витвір «Круїз Андами». Тут кілька танцювальних залів, готель і ресторан національної кухні, а також оглядовий майданчик у формі корабля з краєвидом міста.

Архітектор використав яскраві орнаменти й малюнки з кераміки аймара. Будівля має оригінальні форми.

[Фредді Мамані, архітектор]:

«Ми хочемо просувати туризм й Ель-Альто за допомогою архітектури. Але архітектури з ідентичністю, зі смислом, з корінням предків».

Архітектор відомий багаторівневими будинками. Кожен рівень має свою функцію. Зазвичай, на першому поверсі — магазини. Другий і третій — для здавання житла в оренду, а ще для сімейних та дружніх зустрічей. На останньому поверсі мешкають власники.

Архітектурний стиль Фредді Мамані називають «шоле». Це поєднання слів «шале», тобто «заміський будинок», і «чоло» — так іспанські колонізатори зневажливо називали корінне населення Болівії. Барвисті будівлі кидають виклик стереотипу про недалекість і бідність індіанців.

[місцева жителька]:

«Ми бачимо барвисті будинки в Ель-Альто. Слово “чоло” вже не образливе — його внесли в назву стилю».

Фредді Мамані збудував у Болівії коло 100 самобутніх будівель. Найбільше — в Ель-Альто, що розташоване на висоті понад чотири тисячі метрів над рівнем моря. Місто тепер не сіре, і це приваблює туристів з усього світу.
Коротке посилання на цю сторінку:

Нову барвисту будівлю в стилі індіанців звели в БолівіїКолекцію особистих речей Вів’єн Вествуд продадуть на аукціоніХудожник, який першим став зображати усміхнених людейБалет із США привіз до лондонського Королівського оперного театру спадщину Фредеріка АштонаДо албанської фортеці поспішають сотні тисяч туристівБарселонський ресторан назвали найкращим у світіКартину Тіціана, яку викрадали двічі, виставляють на торги в ЛондоніУнікальне погруддя «батька Відродження» знайшли у ФлоренціїФранцузи змінюють свої сирні вподобанняВісім унікальних годинників Міхаеля Шумахера виставлять на аукціон

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: