16.05.2024
Телеканал NTD

Німецькі науковці відкрили новий шлях до діагностики головного мозку

Німецькі науковці відкрили новий шлях до діагностики головного мозку

Німецькі науковці знайшли нового союзника в боротьбі із захворюваннями мозку. Хвороба Альцгеймера, розсіяний склероз та інші..

Дата завантаження: 2024-05-16

video

Німецькі науковці знайшли нового союзника в боротьбі із захворюваннями мозку. Хвороба Альцгеймера, розсіяний склероз та інші неврологічні недуги — серйозна медична проблема. Цим хворобам важко запобігти, і їх складно лікувати, бо мозок прихований у черепній коробці й захищений трьома оболонками: м’якою, павутинною і твердою.

Але працівники Інституту Гельмгольца, що в Мюнхені, знайшли новий підхід до діагностики мозку. Раніше вважали, що між кістковим мозком черепа й поверхнею головного мозку немає прямих зв’язків. Але, як виявилося, є.

Науковці використали недавно розроблену ними 3D-візуалізацію будови тканин й органів, щоб виявити ці зв’язки. Технологія дає змогу зробити тіло прозорим, що допомагає бачити його буквально наскрізь. Наразі цей метод застосовують лише на мертвих мишах.

[Алі Ертюрк, науковець]:

«Уперше всі зразки зібрали разом. Це означає, що ми могли одночасно бачити череп, оболонки мозку й головний мозок, вивчаючи клітину за клітиною — від початку до кінця. У результаті це показало, що є зв’язки між людським черепом та поверхнею мозку».

Відкриття свідчить, що всі процеси в мозку відбиваються на поверхні черепа. Тобто за допомогою датчиків і якогось портативного приладу можна вловити сигнали мозку на поверхні голови. Така діагностика допоможе виявляти хворобу Альцгеймера й симптоми можливого інсульту.

[Алі Ертюрк, науковець]:

«Оскільки череп — це лише поверхня (голови), не треба поміщати людей в апарати для проведення МРТ. Потенційно можна буде використовувати “розумний” годинник чи маленькі детектори. Ми просто прикладемо це до поверхні черепа й дізнаємося, які хвороби є в мозку».

Науковці кажуть, що відкриття допоможе діагностувати хвороби на ранній стадії. Також, можливо, вдасться розробити нову технологію їх лікування.

Над проєктом уже понад чотири роки працює команда із 30 осіб.
Коротке посилання на цю сторінку:

Німецькі науковці відкрили новий шлях до діагностики головного мозкуПриватний місячний модуль «Одіссей» лежить на боці, але працюєВ ОАЕ знайшли золоті монети віком 2000 роківЗастосунок, що попереджає про землетруси на Тайвані, завантажили сотні тисяч разівВ Австралії створили глину, яка допомагає зупинити цвітіння водиЛичинок коралів заманюють до рифів за допомогою звуківУ Дубаї корали вирощують по-новому«Скелет панди»: новий вид незвичайної морської істоти відкрили в ЯпоніїАвіашоу в Сінгапурі: ставка на футуристичні повітряні таксіДослідження: собаки розуміють більше, ніж ми думали

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: