27.07.2024
Телеканал NTD

Як ресторани допомагають зупинити навалу синіх крабів в Італії

Як ресторани допомагають зупинити навалу синіх крабів в Італії

Цих крабів називають «морськими кабанами» через їхню ненажерливість. За останній рік сині краби швидко поширилися вздовж..

Дата завантаження: 2024-07-27

video

Цих крабів називають «морськими кабанами» через їхню ненажерливість. За останній рік сині краби швидко поширилися вздовж італійського узбережжя.

Це чужорідний вид. Він завдає значної шкоди екосистемі й рибальству.

Щоранку тосканські рибалки дістають із води сітки з надією знайти в них лящів, окунів та вугрів. Але все частіше їхній улов — тисячі синіх крабів. Ці істоти їдять мідій і устриць, чим шкодять фермам. А ще залюбки уплітають вугрів.

Ба більше, ці хижаки прорізають сіті клешнями і їдять улов.

[Марко Джудічі, рибалка]:

«Вони агресивні, швидкі та вкрай розумні. Ми боремося із цими синіми крабами, але вони сильніші за нас, бо їх дуже багато».

Нині виловлення — єдиний спосіб зупинити навалу. До того ж на них можна заробити. Місцеві ресторани вже оновлюють меню. Там дедалі частіше пропонують лінгвіні із синім крабом і синього краба на грилі.

Охочих його покуштувати теж дедалі більше. Його подають із соусом із томатів, цибулі, базиліку та перцю чилі. Чотири краби коштують 10 євро.

Кооператив також продає крабів приватним особам та супермаркетам за 8 євро за кілограм.

[Давид Серджіо, шеф-кухар]:

«Зазвичай ми готуємо крабів на грилі чи, як зараз, із лінгвіні. Вони людям дуже подобаються й закінчуються за пів години».

Утім, якщо кількість цих ракоподібних зростатиме, то самих лише ресторанів не вистачить, щоб зупинити навалу.

Синіх крабів завезли зі США іноземні судна. Вони з’явилися в Середземному морі не лише біля Італії. Їх також помітили у водах Албанії, Іспанії та Франції.
Коротке посилання на цю сторінку:

Як ресторани допомагають зупинити навалу синіх крабів в ІталіїОнігірі — душа японської кухніБалет із США привіз до лондонського Королівського оперного театру спадщину Фредеріка АштонаВ Азербайджані вперше провели Національний фестиваль килимівУнікальну колекцію монет данського магната, нарешті, можуть продатиБоснійська майстриня створює картини з повсті та рятує старовинне ремеслоРекорд Книги Гіннеса: інсталяцію з 3000 лампочок із сонячними батареями зробили в ОАЕЗнаку Hollywood виповнюється 101 рік: з чого все почалосяПоринути в життя XIII століття можна на ярмарку в АлжиріУ Болівії ламам, альпакам та вікуньям присвятили фестиваль

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: