03.01.2024
Телеканал NTD

Низка арештів прокотилася Гонконгом у річницю вбивства студентів на площі Тяньаньмень

Низка арештів прокотилася Гонконгом у річницю вбивства студентів на площі Тяньаньмень

Десятки людей затримали в Гонконгу в річницю вбивства студентів на площі Тяньаньмень. 34 роки тому компартія..

Дата завантаження: 2024-05-02

video

Десятки людей затримали в Гонконгу в річницю вбивства студентів на площі Тяньаньмень. 34 роки тому компартія Китаю відправила танки на придушення протестів молоді. Відтоді в Гонконгу завжди проходили наймасовіші заходи на згадку про загиблих.

Але останнім часом активісти Гонконгу й самі зазнають переслідувань. Відколи Пекін ухвалив закон про нацбезпеку, регіон утрачає автономію. Вечори пам’яті 4 червня заборонено.

Арештовують навіть за одиночні акції.

Так, цього разу поліція затримала Александру Вонг. Це відома продемократична активістка, яку називають «Бабуся Вонг».

Ще одного активіста затримали, бо він тримав у руках сценарій театральної постановки «35-те травня». Її не показували в Гонконгу з 2020 року, коли ухвалили закон про нацбезпеку. У виставі йдеться про подружжя, сина якого вбили на Тяньаньмень, коли в 1989 році військовики відкрили по студентах вогонь.

Але виставу показали в столиці Тайваню. Тепер найбільші заходи на згадку про події 4 червня відбуваються тут. Учасники акції зазначають, що Тайвань має активніше обстоювати власну свободу й цінності.

[учасниця вечора пам’яті]:

«Наші предки боролися за свободу, тому ми маємо пам’ятати історію. Але ми також маємо бути обережними: ми не можемо допустити, щоб демократію і свободу знову утискали».

Заходи на згадку про загиблих на Тяньаньмень пройшли також і в інших куточках світу, зокрема в Лондоні та Сіднеї.

Нині в материковому Китаї будь-яку згадку про ті події жорстко цензурують. Досі невідомо, скільки протестувальників утратило життя. За різними даними, загинуло від кількох сотень до десяти тисяч.
Коротке посилання на цю сторінку:

Низка арештів прокотилася Гонконгом у річницю вбивства студентів на площі ТяньаньменьКолумбійський університет почав відстороняти студентів від навчанняГодинник Rolex, золото та діаманти: президента Перу звинувачують у розкраданніАдміністрація Байдена скасувала послаблення нафтових санкцій щодо ВенесуелиПерше за сім років повне сонячне затемнення побачили жителі Північної АмерикиЯк накладні вії з КНДР наповнюють магазини світуОкружний апеляційний суд США призупинив новий міграційний закон штату ТехасПольські та чеські фермери перекрили КПП на кордоні з Німеччиною«Відновлення правосуддя для України»: 44 країни в Гаазі підтримали створення трибуналу для РосіїСмертоносний напад із ножем у центрі Бордо вразив французів

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: