27.10.2024
Телеканал NTD

Як накладні вії з КНДР наповнюють магазини світу

Як накладні вії з КНДР наповнюють магазини світу

Більшість китайських накладних вій, можливо, надходить не з Китаю. Як показало розслідування Рейтер, цей товар масово..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

Більшість китайських накладних вій, можливо, надходить не з Китаю. Як показало розслідування Рейтер, цей товар масово виробляють у Північній Кореї.

За словами експертів, китайські фірми імпортують заготованки з КНДР. Потім їх доопрацьовують і пакують.

Після цього вії експортують із Китаю на Захід, до Японії та Південної Кореї, але вже з маркованням «зроблено в Китаї».

Ця система дає Кім Чен Ину можливість обійти міжнародні санкції, забезпечуючи надходження життєво важливої іноземної валюти.

Це китайське місто Пінду, також відоме як «світова столиця вій». І, як показує статистика, 80 % місцевих фабрик закуповують сировину та напівфабрикати в Північній Кореї.

[Ван Тінтін, власниця фабрики]:

«Якість північнокорейської продукції набагато ліпша, ніж наша. Але доставляння надто повільне».

Північну Корею вважають великим експортером товарів із волосся, таких як бороди, перуки та накладні вії. Під час пандемії COVID експорт упав. Але потім знову повернувся до колишнього рівня. У 2023 році його обсяг сягнув 167 мільйонів доларів.

З 2006 року Рада Безпеки ООН намагається за допомогою санкцій зупинити програму Пхеньяна зі створення ядерної зброї. Через обмеження КНДР стало складніше продавати вугілля, текстиль та нафту. Але прямої заборони на товари з волосся немає.

Бізнесмен із Сеула Джонні Лі імпортує вії, які, за його словами, виробляють у Північній Кореї та упаковують у Китаї.

[Джонні Лі, бізнесмен]:

«Північнокорейські робітники просто намагаються там заробити на життя. Гроші, які вони отримують, можуть піти на розроблення ракет, але тільки якщо бізнес вестимуть у великих масштабах».

За оцінками Держдепартаменту США та міжнародних експертів, влада Північної Кореї вилучає до 90 % доходів, які отримують її громадяни із-за кордону. Більшість населення країни живе в злиднях.
Коротке посилання на цю сторінку:

Як накладні вії з КНДР наповнюють магазини світуПрем’єр-міністр Гаїті подав у відставку на тлі насильства в країніТайванські рятувальники шукають 18 зниклих безвісти після землетрусуРБ ООН ухвалила резолюцію, у якій закликала негайно припинити вогонь у Секторі ГазиГодинник Rolex, золото та діаманти: президента Перу звинувачують у розкраданніНа Кубі в останню хвилину відклали підвищення в п’ять разів цін на бензинАпеляційний суд визнав Саркозі винним у незаконному фінансуванні передвиборчої кампаніїСША заступилися за Філіппіни після їхнього зіткнення з КитаємІзраїль оголосив, що вивів майже всі війська з півдня Сектора ГазиВлада Азербайджану зносить будівлю колишнього карабаського парламенту

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: