19.01.2024
Телеканал NTD

«Приховане століття Китаю»: нова виставка відкривається в Британському музеї Лондона

«Приховане століття Китаю»: нова виставка відкривається в Британському музеї Лондона

Ці сувої початку ХІХ століття належать до часів китайської династії Цін. Тоді під її управлінням була..

Дата завантаження: 2024-05-18

video

Ці сувої початку ХІХ століття належать до часів китайської династії Цін.

Тоді під її управлінням була більш як третина людства, тобто коло 400 мільйонів осіб.

У Британському музеї в Лондоні відкрилася виставка «Приховане століття Китаю».

[Джесіка Гаррісон-Голл, голова китайського відділу музею]:

«До цього ніде у світі не було виставки ХІХ століття. Експонували картини, фотографії, але нічого такого масштабу. І це частково пов’язано з насильством того періоду. Тоді сталася низка опіумних воєн, китайсько-японська війна, Боксерське повстання і, зрештою, революція 1911 року, і навіть Тайпінське повстання. Тому вважають, що це не той час, якому слід присвячувати виставки».

Через тогочасні війни загинули мільйони. Один розділ виставки присвячено військовій справі того часу, яка спиралася на елітних спадкових воїнів.

[Джесіка Гаррісон-Голл, голова китайського відділу музею]:

«Тут зображено одного з генералів. Він сидить на великому стільці, який накритий тигровою шкурою. Чорне шовкове взуття стоїть на голові тигра, у якої заплющені очі».

Поруч із ним — форма прапороносця. Деякі з воїнів документували своє життя й подорожі. Наприклад, Ваньян Ліньцін написав тритомник, який надрукували його сини.

З 1796 по 1912 рік правили шість імператорів: троє дорослих і троє дітей. Правління дітей контролювала вдова-імператриця Цисі. Вона була у владі 47 років.

[Джесіка Гаррісон-Голл, голова китайського відділу музею]:

«Вона міняла вбрання коло десяти разів на день. Але саме цей халат особливий, бо його зробили за допомогою європейських фарб, які з’явилися в ХІХ столітті».

До кінця XIX століття середня тривалість життя в Китаї становила коло 40 років. На речах багатих людей можна бачити вплив сучасної, інколи іноземної, техніки.

[Табіш Хан, мистецтвознавець]:

«Ця виставка величезна, і вона справді порушує тему, з якою, гадаю, більшість із нас у західному світі не обізнана. Це пізня Китайська імперія до того, як вона перетворилася на сучасний Китай, який ми зараз бачимо».

Виставка триватиме в Британському музеї до жовтня.
Коротке посилання на цю сторінку:

«Приховане століття Китаю»: нова виставка відкривається в Британському музеї ЛондонаВ Азербайджані вперше провели Національний фестиваль килимівСендбординг повертається до НамібіїФестиваль повітряних зміїв у Вейфані: панди, дракони та кальмариТвори мистецтва з обрізків робить єгипетський теслярБалабан — душа музичної культури АзербайджануВісім унікальних годинників Міхаеля Шумахера виставлять на аукціонШанувальники «мерседесів»: пам’ятник німецькому авто роблять у хорватському містіВигадливе та дивовижне керамічне мистецтво показали в ЛондоніОсінь-зима від Dior: дім моди звернувся до перших образів одягу прет-а-порте

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: