12.02.2024
Телеканал NTD

У Чилі кози-рятувальники уберігають ліс від пожеж

У Чилі кози-рятувальники уберігають ліс від пожеж

Ціла рота кіз висаджується в лісопарку поряд із чилійським містом Санта-Хуана. У цих жуйних важлива місія..

Дата завантаження: 2024-05-11

video

Ціла рота кіз висаджується в лісопарку поряд із чилійським містом Санта-Хуана. У цих жуйних важлива місія — зачистити від сухої рослинності всю територію.

[Віктор Фаундес, співвласник лісопарку «Боскес-де-Чакай»]:

«Кози, головним чином, їдять ожину та інші чагарники. А це зменшує кількість сухої рослинності, яка легко спалахне в разі пожежі».

Кози вже врятували лісопарк у лютому цього року, коли в Чилі почалися природні пожежі. Їх спричинила спека й тривала посуха. Стихійне лихо забрало десятки життів. 440 тисяч гектарів землі випалив вогонь. Але ліс «Боскес-де-Чакай» вистояв.

[Росіо Крусес, співвласник лісопарку «Боскес-де-Чакай»]:

«У лютому цього року спалахнули пожежі, що стало перевіркою нашої стратегії. Постраждало лише 10 % лісопарку площею 16 гектарів».

Проєкт «Хороша коза» стартував у 2017 році, коли цій місцевості загрожували лісові пожежі.

[Росіо Крусес, співвласник лісопарку «Боскес-де-Чакай»]:

«Ми почали шукати відповідний метод, який гармоніював би з довкіллям. І ми знайшли його. Це чудова альтернатива гербіцидам, обрізанню та випалу трави».

Перший загін складався з 16 кіз. Нині їх уже 150. Автори проєкту надіються, що цей приклад наслідуватимуть й інші лісопарки та заповідники.

Такий метод захисту лісів від пожеж використовують в Іспанії та Португалії. Поїдаючи суху траву й чагарники, кози також полегшують доступ до дерев. Навіть якщо вони спалахнуть, їх буде легше погасити. До того ж кози удобрюють ґрунт, що зупиняє ерозію.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Чилі кози-рятувальники уберігають ліс від пожежСмугастий дебютант: тримісячне тигреня показали публіці в зоопарку в РиміУ зоопарку Парижа оселилася молода самка ламантинаСтамбул: як собаки-терапевти допомагають в аеропортуСобача терапія допомагає пацієнтам знайти сили в лікарні БарселониУ Сіетлі тисячі людей милуються цвітом сакуриУ Бухаресті авіапасажирів здивували цирковою виставоюАвстралійка побудувала енергоощадний будинок у вигляді кількох іглуУ Парижі відновили легендарний забіг офіціантівФестиваль у Стамбулі: мільйони тюльпанів прикрасили місто

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: