17.03.2024
Телеканал NTD

У Ватикані реставрують 4-метрову статую Геракла, у яку вдарила блискавка

У Ватикані реставрують 4-метрову статую Геракла, у яку вдарила блискавка

Геракл, син Зевса, відомий своєю силою і витривалістю, — можливо, один із найвідоміших персонажів давньогрецької та..

Дата завантаження: 2024-05-17

video

Геракл, син Зевса, відомий своєю силою і витривалістю, — можливо, один із найвідоміших персонажів давньогрецької та римської міфології.

Ця 2000-річна статуя напівбога, що заввишки чотири метри, зараз перебуває в Музеях Ватикану.

Її ретельно відновлюють у межах проєкту, який триватиме до грудня.

У тісному двоповерховому приміщенні щодня два реставратори сантиметр за сантиметром зіскрібають наліт, залишений часом.

У процесі вони можуть милуватися дрібними деталями твору: венами, що виступають на животі й руках, філігранно прорізаними бакенбардами й бородою.

Це один з останніх етапів реставрації. До цього була довга фаза діагностики, яка допомогла зрозуміти, як найліпше впоратися із завданням. Потім статую чистили й видаляли всі шари воску та інших речовин, якими її покрили під час попередніх реставрацій кінця ХІХ століття.

[Еліс Балтера, реставратор]:

«Найскладніше в реставрації — це видалити з поверхні всі шматочки, що з’явилися під землею. Це делікатне завдання. Ми пробували різні способи очищення. Але єдиний — це працювати в спеціальних окулярах і видаляти шматочок за шматочком».

Науковці вважають, що статуя стояла на постаменті біля Театру Помпея — найбільшого в Римі, неподалік храму Венери Переможниці.

Потім, як припускають, у статую вдарила блискавка. Її знайшли в 1864 році похованою під землею. Вона лежала у своєрідній ямі, оточена травертиновими плитами.

Це відповідає давнім релігійним віруванням. Блискавка була свідченням божественних сил. Місце удару ставало священним, а вражені струмом предмети треба було закопувати, оточивши стіною.

[Джандоменіко Спінола, археолог]:

«Кажуть, іноді удар блискавки породжує любов, але також і вічність. У цьому випадку статуя дістала свою вічність, упавши вниз й опинившись у гробниці з травертину. Після удару статую вважали священним об’єктом. І він зберігся до того часу, коли його виявили коло 150 років тому».

У статуї немає деяких деталей, наприклад частини потилиці. Реставратори відновили гіпсові зліпки, які створили в ХІХ столітті, щоб замінити ці частини. Також усередину вставили металевий каркас.

Крім того, їх вразило покриття Геракла. Як з’ясувалося, воно виготовлене зі сплаву ртуті із золотом, завдяки чому верхній шар став міцнішим і довговічнішим.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Ватикані реставрують 4-метрову статую Геракла, у яку вдарила блискавкаВ Азербайджані вперше провели Національний фестиваль килимівГодинник, який може точно йти 45 млн років, показали на виставці в ЖеневіДо Перу повернулися 4600 археологічних артефактівРаніше втрачену гітару Джона Леннона виставлять на аукціонНадихнула наука та природа: 17 незвичайних скульптур розмістили в Садах К’ю в ЛондоніМодний дім Dior показав свою осінню колекцію в Нью-ЙоркуМодниці привабили увагу на Чемпіонаті світу з кінних перегонів у ДубаїФестиваль повітряних зміїв у Вейфані: панди, дракони та кальмариДо албанської фортеці поспішають сотні тисяч туристів

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: