17.06.2024
Телеканал NTD

Скелет гігантського мамонта зустрічає відвідувачів виставки в Мадриді

Скелет гігантського мамонта зустрічає відвідувачів виставки в Мадриді

Скелет величезного мамонта став центральним експонатом виставки «Мамонт. Гігант Льодовикового періоду». Вона відкрилася в Мадриді. Останки..

Дата завантаження: 2024-05-17

video

Скелет величезного мамонта став центральним експонатом виставки «Мамонт. Гігант Льодовикового періоду». Вона відкрилася в Мадриді.

Останки завдовжки становлять шість метрів, а заввишки — три з половиною.

[Хав’єр Ідальго, голова відділу наукових виставок]:

«Виставка унікальна багато чим. Але найунікальніший тут мамонт. Він жив на Землі 40–50 тисяч років тому. Такі ходили тут, де ми зараз стоїмо. П’ять років тому палеонтологи знайшли його у віддаленій місцевості Сибіру, і ми змогли його придбати».

Скелет купили за 700 тисяч євро.

[Ван дер Маде, палеонтолог]:

«У період холодів мамонти відступили на північ. Їхній ареал зменшився, також стало менше особин. У цей час прийшли сучасні люди. Вони почали на них полювати».

Також на виставці демонструють зуби мамонтів. Науковці кажуть, що це невичерпне джерело інформації.

Перші хоботні харчувалися листям, корою та плодами, типовими для лісового середовища. Проте зміна клімату розширила пасовища, з’явилися луки.

Це означало, що зуби мамонта адаптувалися до того, щоб їсти більше трави.

[Хав’єр Ідальго, голова відділу наукових виставок]:

«5 мільйонів років тому його кутні зуби були більше схожі на наші, бо його раціон включав фрукти, шкірку. Проте, коли настали холоди, великі ділянки лісів зникли. З’явилися луки».

Мамонти — найвідоміші представники фауни Льодовикового періоду завдяки безлічі знайдених останків. Перші мамонти, як уважають науковці, з’явилися в Африці. Вони блукали територіями від Великої Британії та Іспанії на заході до Китаю і Японії на сході.

Потім по замерзлій Беринговій протоці дісталися Аляски й району Великих озер.

Виставка працюватиме до 20 серпня.
Коротке посилання на цю сторінку:

Скелет гігантського мамонта зустрічає відвідувачів виставки в МадридіУ Великій Британії вуличні шафи переробляють на зарядні станції для електромобілівРобот-кур’єр почав доставляти їжу в ТокіоЯк «суперличинки» допоможе розв’язати проблему перероблення пластикуАвіашоу в Сінгапурі: ставка на футуристичні повітряні таксіНові протези дають змогу відчувати температуру предметівЧи можна забезпечити Землю дешевою сонячною енергією з космосуЗа поведінкою тварин під час сонячного затемнення спостерігатимуть науковці СШАМорозильні камери з відходів роблять у кенійському місті МомбасаГреко-іллірійський шолом віком 2500 років знайшли в Хорватії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: