07.06.2024
Телеканал NTD

Гігантські хом’якові щури стають незамінними помічниками людей

Гігантські хом'якові щури стають незамінними помічниками людей

Це Руна — гамбійський хом'яковий щур. Це не звичайний гризун, а дуже здібне дресироване звірятко. Руна..

Дата завантаження: 2024-05-07

video

Це Руна — гамбійський хом’яковий щур. Це не звичайний гризун, а дуже здібне дресироване звірятко. Руна живе в зоопарку Сан-Дієго в США. Зараз вона шукає заховані в землі ситечка для заварки з ромашкою. Їй удалося розшукати всі.

Руну поселили в зоопарку не просто так. Її завдання — показати відвідувачам здібності хом’якових щурів. Ці гризуни стали незамінними помічниками. Наприклад, вони шукають міни, виявляють хворих на туберкульоз і знаходять контрабанду. Фахівці цінують їх за гострий нюх і маленькі розміри.

[Нікі Бойд, працівниця зоопарку Сан-Дієго]:
«Там, де зможе працювати лише один собака, поміститься одразу кілька щурів. Також вони можуть залазити в невеликі тісні простори. Звісно, собаки теж чудові. І в нас багато службових собак, які нам допомагають. Але щури — це інший рівень, і вони можуть піднятися настільки високо, наскільки їм дасть змогу інтелект і нюх».

Дресированих хом’якових щурів прозвали пацюками-героями. Вони вже виявили туберкульоз у 25 тисяч осіб. Ще гризуни знайшли в Анголі, Мозамбіку та Камбоджі тисячі мін і боєприпасів, які не розірвалися. Одного пацюка з кличкою Магава нагородили золотою медаллю «За сміливість і відданість обов’язку».

Також звірята допомагають боротися з незаконною торгівлею дикими тваринами.

[Нікі Бойд, працівниця зоопарку Сан-Дієго]:
«Ми отримуємо багато нелегально проданих рослин, рептилій, ссавців та птахів. Пацюки могли б знаходити різних тварин у різних регіонах світу. Тому гризунів треба дресирувати, щоб вони за запахом виявляли все, що вам треба».

Хом’якові щури підходять для дресирування ще й тому, що довго живуть. Це означає, що витрати на навчання окупляться.

[Іззі Шотт, працівниця організації APOPO]:
«Звичайні щури живуть 3–4 роки й навіть менше. Хом’якові ж у дикій природі живуть до 8 років. А в нас дресирований гризун дожив до 11 років».

Навчання одного щура коштує приблизно 8000 доларів, собаки — утричі більше. Дресирує африканських гризунів бельгійська некомерційна організація.
Коротке посилання на цю сторінку:

Гігантські хом’якові щури стають незамінними помічниками людейУ Нідерландах тестуватимуть вакуумний поїзд HyperloopКубинські біологи розгадують таємниці міграції птахів із Північної АмерикиЛичинок коралів заманюють до рифів за допомогою звуківГреко-іллірійський шолом віком 2500 років знайшли в ХорватіїНа виставці в Токіо показали, яким може стати життя у 2050 роціУ США тестують робота, який ходитиме по перетнутій місцевості Місяця та МарсаДослідження: собаки розуміють більше, ніж ми думалиЯк співають кити: данські вчені виявили спеціальний органЛичинки коралів збирають біля берегів Таїланду, щоб урятувати рифи

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: