07.05.2024
Телеканал NTD

Давній кораловий риф знайшли біля Галапагоських островів

Давній кораловий риф знайшли біля Галапагоських островів

Давній кораловий риф знайшли біля берегів Галапагоських островів. Відкриття зробили еквадорські науковці. Дослідники вивчали глибини Тихого..

Дата завантаження: 2024-05-07

video

Давній кораловий риф знайшли біля берегів Галапагоських островів. Відкриття зробили еквадорські науковці.

Дослідники вивчали глибини Тихого океану й виявили риф завдовжки приблизно два кілометри. Він розташований на вершині підводної гори на глибині 400 метрів. Водночас більш як половина коралів живі.

[Стюарт Бенкс, дослідник]:
«Дивовижно те, що вони утворюють давні рифові структури. Ми не знаходили таких великих і розвинених коралових рифів на такій глибині. Цьому рифу тисячі років чи більше».

Раніше науковці вважали, що кліматичний феномен Ель-Ніньйо 82–83-го років минулого століття пережив лише один галапагоський кораловий риф — Веллінгтон. Він розташований біля берегів острова Кулпеппер.

Місцеві корали звикли до холодної води, а Ель-Ніньйо приносить теплі течії. Вода прогрівається, і корали гинуть. Та, як виявилося, загинули не всі.

[Денні Руеда, директор Національного парку «Галапагос»]:
«Це відкриття важливе, бо ми знайшли незайману екосистему, яку ніколи не вивчали й за якою ніколи не спостерігали. Наш обов’язок — спостерігати за нею, щоб зберегти її біорізноманіття».

Галапагоський морський заповідник раніше займав 138 тисяч квадратних кілометрів. Торік його розширили ще на 60 тисяч квадратних кілометрів. Заповідник створено для захисту рідкісних видів тварин, що мігрують між Галапагосами й безлюдним островом Кокос, який належить Коста-Риці.
Коротке посилання на цю сторінку:

Давній кораловий риф знайшли біля Галапагоських островівДо нас летить одна з найяскравіших відомих кометГреко-іллірійський шолом віком 2500 років знайшли в Хорватії«Скелет панди»: новий вид незвичайної морської істоти відкрили в ЯпоніїЗастосунок, що попереджає про землетруси на Тайвані, завантажили сотні тисяч разівНауковці придумали, як шум від машин перетворити на біопаливоЯк «суперличинки» допоможе розв’язати проблему перероблення пластикуУ Німеччині розробили мікроботів, які в майбутньому допоможуть лікувати ракІмператорські пінгвіни під загрозою: льоду дедалі меншеВ Австралії створили глину, яка допомагає зупинити цвітіння води

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: