02.02.2024
Телеканал NTD

Японські компанії почали підвищувати зарплати

Японські компанії почали підвищувати зарплати

На заході Японії невеликий виробник кондитерських виробів цього року планує виплатити вищі за попередні бонуси. Каже,..

Дата завантаження: 2024-05-02

video

На заході Японії невеликий виробник кондитерських виробів цього року планує виплатити вищі за попередні бонуси. Каже, що продажі повертаються до докризового рівня.

У великих корпораціях країни існує тенденція, яку почали наслідувати й дрібніші виробники. На тлі зростання інфляції і великого браку робочої сили працівникам підвищують зарплати, щоб їх утримати.

[Кадзунорі Кобаясі, працівник компанії ― виробника солодощів]:

«Щоб заохотити співробітників, які пережили пандемію COVID, і підвищити їхню продуктивність, ми хотіли б хоч трохи підвищити заробітну плату».

Цього року майже 60 % японських малих і середніх підприємств планують підвищити заробітну плату. Причому коло третини з них — на 4 % й більше. Це хочуть зробити шляхом виплати вищих бонусів і винагород.

Зарплата в Японії майже не зростала із часів кризи 90-х. Але останнім часом вона почала підвищуватися, бо компанії змушені компенсувати працівникам прожитковий мінімум, що зростає.

[Кейко Ісікава, працівниця цукерні]:

«Вищий бонус мене більше мотивує, тому я дуже задоволена. Якщо це можливо, я хотіла б використати бонусну виплату на подорожі не лише Японією, а й іншими країнами».

Однак прогрес у підвищенні заробітної плати може сповільнитися, бо малим і середнім підприємствам доводиться боротися з дедалі більшими матеріальними витратами».

Ця кондитерська, наприклад, не підіймала цін ось уже кілька років, навіть під час пандемії. Але зростання вартості сировини може спричинити подорожчання.

На вулицях Токіо люди підтримують підвищення зарплат, але розуміють, чому деякі компанії цього не роблять.

[житель Токіо]:

«Справи в компанії ідуть не дуже добре, тому я не думаю, що є можливість підвищити зарплату».

[житель Токіо]:

«Насправді я б хотів, щоби мені підняли зарплату. Але, гадаю, економічна ситуація у світі дуже тяжка. Розумію, що це важко здійснити. Також сподіваюся, що ми зможемо звести кінці з кінцями вдома».

Проте на переговорах із профспілками великі компанії запропонували підвищення на 3,8 %. Це найбільше збільшення за 30 років.

Тепер головне питання: чи впораються з таким самим завданням невеликі фірми, куди ходять на роботу коло 70 % працівників Японії.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: