08.01.2024
Телеканал NTD

Стійкий до посух та повеней рис розробили на Філіппінах

Стійкий до посух та повеней рис розробили на Філіппінах

Рис, який міг би переживати посухи, повені й підвищену солоність води. Саме такий розробляють учені Міжнародного..

Дата завантаження: 2024-05-07

video

Рис, який міг би переживати посухи, повені й підвищену солоність води. Саме такий розробляють учені Міжнародного науково-дослідного інституту на Філіппінах.

Нині вони працюють недалеко від столиці Маніли. Сподіваються, що їхня розробка допоможе сільському господарству в умовах зміни клімату. Особливо в країнах — виробниках рису.

[Шалаб Діксіт, дослідник]:
«У міру того, як стан довкілля стає дедалі нестабільнішим, урожаю збирають дедалі менше. І саме тому нам потрібні поліпшені сорти, стійкіші до чинників, пов’язаних із кліматом».

Учені можуть виявляти гени рисових зерен, які мають бажані ознаки. Потім їх поєднують з іншими сортами.

[Фулікс Мендоса, дослідник]:

«Цей сорт дуже високоврожайний, скоростиглий, з гарними смаковими якостями. Йому треба прищепити такі характеристики, як посухостійкість, стійкість до затоплення чи холодостійкість.

Рис на Філіппінах — найпопулярніша їжа. Водночас частину країна вирощує, а частину імпортує, щоб мати буферний запас.

[Шалаб Діксіт, дослідник]:
«Підвищення температури іноді призводить до зниження врожайності рису. Денна температура, нічна температура — усе це посилює посуху й повені. Коли рівень моря підвищується, прибережні райони затоплює солоною водою. Усе це впливає на врожайність».

Цей фермер каже, що його поля останнім часом двічі на рік потерпають від посух.

[Алекс Аборіс, фермер]:
«Добре, що навіть якщо не буде води, якщо буде трохи вологи, є надія, що рис виживе. Іноді це складно, бо ми не завжди можемо садити на певних ділянках нашої ферми, де немає води».

Посухостійкий сорт несе гени, які дають змогу рисовим культурам виживати на кілька тижнів довше, ніж це можуть звичайні культури, і далі рости за мінімальної кількості води. Цей сорт, як і раніше, може давати вищі врожаї, попри екстремально посушливі умови.

Стійкий до повеней рис може витримувати занурення у воду на два тижні довше, ніж звичайний. Це актуально для країн, які потерпають від тайфунів та повеней.

Водночас солестійкий сорт може витримувати насичені сіллю води в регіонах, близьких до берегової лінії.

Філіппіни — другий за обсягами імпортер рису у світі після Китаю. У середньому тут буває 20 тропічних штормів на рік. Останніми часом вони стають дедалі руйнівнішими.
Коротке посилання на цю сторінку:

Стійкий до посух та повеней рис розробили на ФіліппінахІмператорські пінгвіни під загрозою: льоду дедалі меншеМорозильні камери з відходів роблять у кенійському місті МомбасаУ Нідерландах тестуватимуть вакуумний поїзд HyperloopУ США тестують робота, який ходитиме по перетнутій місцевості Місяця та МарсаВ Ізраїлі знайшли величезне підземне укриття, зроблене 2000 років томуНовий вид прудких динозаврів відкрили в АргентиніВідомий французький музикант став першим пасажиром словацького аерокараЧи можна забезпечити Землю дешевою сонячною енергією з космосуУ Дубаї корали вирощують по-новому

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: