07.10.2024
Телеканал NTD

Дрони-птахи допоможуть авіапромисловості

Дрони-птахи допоможуть авіапромисловості

Уявіть, що ви бачите в небі птахів, але один із них робот. Таке на меті має..

Дата завантаження: 2024-05-07

video

Уявіть, що ви бачите в небі птахів, але один із них робот. Таке на меті має американський дослідник Мостафа Хассаналіан з Університету Нью-Мексико. Він уже розробляв безпілотники з крилами, які махають. Але такі апарати не можуть стати частиною зграї птахів.

Тож науковець створює дрон, який не злякає пернатих. Для цього використовує пір’я мертвих птахів.

[Мостафа Хассаналіан, дослідник]:
«(Дрони) мають хвіст, крила, голову й тіло. Ми виконуємо зворотне проєктування: підраховуємо, скільки птах важив за життя, якою була частота махів крилами, під яким кутом він робив махи. Потім створюємо щось, подібне до цього птаха».

Науковець і його помічники планують вивчати, як птахи літають у зграях і як їх формують, щоб економити сили під час польоту. Водночас дослідники приділяють увагу й забарвленню пернатих. Заведено вважати, що воно допомагає птахам маскуватися, а ще приваблювати самиць. Але на думку учасників цього проєкту, забарвлення пір’я також дає змогу берегти енергію під час польоту.

[Бренден Геркенгофф, дослідник]:

«Ми провели експерименти та з’ясували, що певні кольори літаків можуть змінити ефективність польоту. Гадаю, це стосується й птахів».

Зараз дрон-птах може літати щонайдовше 20 хвилин. Дослідники намагаються збільшити час польоту. Також їм ще треба розв’язати багато інших проблем.

[Мостафа Хассаналіан, дослідник]:
«Нам треба зрозуміти, чи схоже це на птаха, як пернаті відреагують на робота. Можливо, вони приймуть його за справжнього птаха. Але якщо ми запустимо робота-фазана чи робота-голуба, то орли можуть прийняти їх за здобич».

Дослідження триватиме ще два роки. Проєкт призначений допомогти авіаційній промисловості зробити польоти ощадливішими.
Коротке посилання на цю сторінку:

Дрони-птахи допоможуть авіапромисловостіГреко-іллірійський шолом віком 2500 років знайшли в ХорватіїЯрмарок роботів проходить у данському місті ОденсеЗнахідка в Помпеях розкриває таємниці будівництва стародавніх римлянНа виставці в Токіо показали, яким може стати життя у 2050 роціНові протези дають змогу відчувати температуру предметівНовинки мобільних технологій показали на Mobile World CongressЗ олії — біопальне: новий завод у ДубаїПонад 100 нових видів морських істот виявили в океані біля берегів ЧиліПриватний місячний модуль «Одіссей» лежить на боці, але працює

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: