19.10.2024
Телеканал NTD

Ще 180 біженців-рохінджа припливли на човні до Індонезії

Ще 180 біженців-рохінджа припливли на човні до Індонезії

Мусульмани-рохінджа й далі тікають із Бангладеш до Індонезії. Берегів провінції Ачех досяг ще один човен, у..

Дата завантаження: 2024-05-19

video

Мусульмани-рохінджа й далі тікають із Бангладеш до Індонезії. Берегів провінції Ачех досяг ще один човен, у якому було 185 осіб, зокрема 30 дітей. Наразі їм надають допомогу, бо в багатьох зневоднення.

[Мухаммад Місбахул, голова агентства надзвичайних ситуацій]:
«Більшість із них у поганому стані. Про них дбають парамедики з клінік трьох місцевих районів. Ми оцінюємо, кому потрібна додаткова меддопомога в цих клініках чи регіональній лікарні».

Спочатку рохінджа втекли з М’янми до Бангладеш. У цій країні їх уже майже мільйон. Вони мешкають у центрах для біженців. Багатьом не до вподоби умови й те, що вони не можуть поліпшити своє життя.

[біженець]:
«Ми прибули сюди з найбільшого табору для біженців у Бангладеш, сподіваючись, що індонезійський народ дасть нам змогу здобути освіту. Я дуже хочу вчитися».

За день до цього човна до Ачеху пристало судно, яке дрейфувало в морі майже місяць. На борту було 57 рохінджа. Також недавно військово-морські сили Шрі-Ланки врятували понад 100 біженців. А в листопаді прибули два човни, у яких разом було 230 осіб.

Загалом цього року до Індонезії перебралося 2400 рохінджа. Це вп’ятеро більше, ніж торік. Можливо, потік біженців зріс через скасування в регіоні антиковідних обмежень.

Конфлікт між рохінджа й м’янмарцями триває давно.

Уряд М’янми називає членів цієї етнічної меншини нелегалами з Бангладеш і не дає їм громадянства. Але ті вважають себе корінним населенням сучасного штату Ракхайн.

Більшість істориків уважає, що рохінджа почали заселяти цю територію в XIX столітті під час британського завоювання. А 1942 року мусульмани-рохінджа вбили тисячі м’янмарців-буддистів, десятки тисяч були змушені тікати. Після цього ситуація ще не раз загострювалася.

Останній серйозний конфлікт був у 2016–17 роках. Після того, як повстанці-рохінджа напали на поліційні блокпости й убили дев’ятьох правоохоронців.
Коротке посилання на цю сторінку:

Ще 180 біженців-рохінджа припливли на човні до ІндонезіїУ Пуерто-Рико оголосили надзвичайну ситуацію через лихоманку денгеБоснійський хлопчик — єдиний учень у своїй школіНацгвардія допоможе стримати зростання злочинності в метро Нью-ЙоркаУ Ріо намагаються зупинити спалах лихоманки денге до кульмінації карнавалуКовбаса з єнотів — новий делікатес у НімеччиніУсередині Швейцарської гвардії, яка захищає Папу РимськогоПрезидент Південної Кореї закликав лікарів-страйкарів шукати компромісЯк музика допомагає молоді не померти з нудьги в австралійській глушиніВикинутому в пустелі Атакама одягу дають друге життя

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: