Французький шеф-кухар Фаб’єн Боржель керує в Парижі веганським рестораном. Два роки тому створив те, що називає «штучною фуа-гра».
[Фаб’єн Боржель, шеф-кухар]:
«Ми повинні мати можливість урізноманітнити наші уподобання. Нині виробництво продуктів тваринного походження дедалі більше критикують. Я маю на увазі, зокрема, спосіб приготування фуа-гра. Він не найкращий».
Фуа-гра — це частина кулінарного надбання Франції. Але зоозахисники осуджують практику відгодовування гусей та качок, яка має на меті збільшення розмірів їхньої печінки.
Веганську фуа-гра в цьому ресторані готують із горіхів кеш’ю, а ще соняшникової і кокосової олії. Вона схожа на традиційну страву, але з вершковим смаком.
[відвідувач ресторану]:
«Ті, хто любить справжню фуа-гра тваринного походження, навряд чи це оцінять. Але коли не їси її постійно, якщо веган, то це найліпший варіант».
Утім, опитування поки що показують, що більшість французів не готова перейти на рослинний замінник улюбленої страви.
[покупниця фуа-гра]:
«Ми не проти альтернатив, але це правда, що ми дуже любимо паштет із гусячої печінки. Це просто незамінний продукт на різдвяному столі».
Франція — один із найбільших виробників фуа-гра. Але через пташиний грип обсяг виробництва цього року вірогідно зменшиться, а ціни на делікатес зростуть на 20 %.
Коротке посилання на цю сторінку: