04.02.2024
Телеканал NTD

«Іди геть, Сі Цзіньпіне»: у всьому Китаї тривають протести проти антикоронавірусних заходів

«Іди геть, Сі Цзіньпіне»: у всьому Китаї тривають протести проти антикоронавірусних заходів

«Іди геть, Сі Цзіньпіне», «Іди геть, компартіє Китаю» — з такими небувалими раніше гаслами люди виходять..

Дата завантаження: 2024-05-04

video

«Іди геть, Сі Цзіньпіне», «Іди геть, компартіє Китаю» — з такими небувалими раніше гаслами люди виходять на вулиці в Пекіні, Шанхаї та у студентських містечках усієї країни.

Протести спалахнули через антикоронавірусні правила. Поштовхом до них стали масові виступи у віддаленому регіоні Сіньцзян, що на заході Китаю. Там хвиля невдоволення вилилася на вулиці через один інцидент, що стався через антиковідні заходи.

У столиці регіону Урумчі в одній із багатоповерхівок спалахнула пожежа. Однак, оскільки будинок було закрито на карантин, люди не змогли вибігти. У результаті десять мешканців загинуло та дев’ять постраждало. Водночас місцева влада всі звинувачення відкидає.

Символом демонстрацій стали білі аркуші паперу. Ними закликають скасувати тестування на COVID та дати людям свободу.

Такого загальнонаціонального вияву гніву в Китаї не бачили вже кілька десятиліть. Компартія Китаю зазвичай придушує такі виступи, особливо під час пандемії. Так, кількох громадянських журналістів та жителів, які документували кількість загиблих у перші дні пандемії коронавірусу, запроторили до в’язниці.

Відколи в Ухані було зареєстровано перший спалах, Китай боровся з вірусом за допомогою жорстких заходів соціального контролю. Таку політику назвали «нуль терпимості». Вона передбачає блокування житлових будинків і кварталів, повторні тести, масове стеження та карантин.

Минуло вже три роки й багато хто очікував, що комуністичний режим відмовиться від такого підходу, що позбавив мільйони людей доходу. Але місцеві ЗМІ пишуть, що влада знову закликала дотримуватись політики нульового поширення коронавірусу.

Під час недавнього з’їзду компартії Сі Цзіньпіна обрали на рекордний третій термін. На вищі посади він призначив своїх союзників, ставши найвпливовішим лідером із часів Мао Цзедуна. Проте загальнонаціональне невдоволення та жорсткий підхід, схоже, стали для нього найбільшою проблемою.
Коротке посилання на цю сторінку:

«Іди геть, Сі Цзіньпіне»: у всьому Китаї тривають протести проти антикоронавірусних заходівГаїті закликає міжнародну спільноту запобігти геноциду в острівній державіПожежа в будівлі старої фондової біржі Копенгагена нагадала трагедію з Нотр-ДамомПравоцентрист Александр Стубб переміг на президентських виборах у ФінляндіїНа Apple подали до суду в США, звинувативши компанію в монополізації ринкуФермери Греції і Польщі не припиняють протестуватиМігранти не бояться нового закону Техасу й далі проникають до СШАТайванські рятувальники шукають 18 зниклих безвісти після землетрусу«Відновлення правосуддя для України»: 44 країни в Гаазі підтримали створення трибуналу для РосіїТисячі ізраїльтян вимагають звільнити заручників із полону ХАМАСу

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: