27.10.2024
Телеканал NTD

Правоцентрист Александр Стубб переміг на президентських виборах у Фінляндії

Правоцентрист Александр Стубб переміг на президентських виборах у Фінляндії

Правоцентрист із партії «Національна коаліція» Александр Стубб переміг на президентських виборах у Фінляндії. У другому турі..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

Правоцентрист із партії «Національна коаліція» Александр Стубб переміг на президентських виборах у Фінляндії. У другому турі за нього проголосувало понад 51 % виборців. Його суперник Пекка Гаавісто — член лівої партії «Зелений союз» — набрав 48 % голосів. Він уже визнав свою поразку.

Александр Стубб назвав перемогу «найбільшою честю» для себе.

[Александр Стубб, новообраний президент Фінляндії]:

«Я можу сказати лише те, що виборчі кампанії у Фінляндії відбуваються чесно. Вони вільні та справедливі. У нас щойно завершилася гарна шестимісячна кампанія, коли дев’ять кандидатів із повагою кидали один одному виклик».

Перший тур виборів відбувся 28 січня. Стубб набрав понад 27 % голосів, а Гаавісто — майже 26 %. Але для перемоги треба заручитися підтримкою понад 50 % виборців, тому знадобився другий тур.

Інавгурація пройде 1 березня. Стубб замінить Саулі Нійністьо, який був президентом два шестирічні терміни поспіль.

[Александр Стубб, новообраний президент Фінляндії]:

«Я почуваюся цілком комфортно, бо дуже тісно співпрацював із двома президентами: Тар’єю Галонен, за якої був міністром закордонних справ; а потім — із Саулі Нійністьо. За нього я був міністром торгівлі, міністром у справах ЄС, прем’єр-міністром та міністром фінансів. Тож маю досить чітке уявлення про роботу президента. Я готуватимуся до неї, а потім у наступні шість років щодня викладатимуся на повну».

На відміну від багатьох європейських президентів, голова держави у Фінляндії має великі повноваження. Александр Стубб разом з урядом розроблятиме політику безпеки та зовнішню політику країни. Він також очолить збройні сили Фінляндії і представлятиме країну в НАТО.

Стубб дотримується проєвропейських поглядів, підтримує вступ країни до НАТО та жорстко критикує політику Кремля.
Коротке посилання на цю сторінку:

Правоцентрист Александр Стубб переміг на президентських виборах у ФінляндіїТайванські рятувальники шукають 18 зниклих безвісти після землетрусуЯк накладні вії з КНДР наповнюють магазини світуНа Apple подали до суду в США, звинувативши компанію в монополізації ринкуЄменські хусити завдали удару по судну свого головного союзникаВерховний суд США дозволив Техасу арештовувати нелегальних мігрантівМарш на Нью-Делі: індійські фермери відкинули пропозицію владиЦАГАЛ: у Секторі Гази загинув 31 ізраїльський заручникУ Німеччині роздратовані пасажири звинувачують профспілку машиністів у шантажіНа АЕС «Фукусіма-1» стався витік радіоактивної води

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: