29.04.2024
Телеканал NTD

Населення світу досягло 8 млрд, але це не через Китай

Населення світу досягло 8 млрд, але це не через Китай

Програміст Тан Хуацзюнь залюбки грається з дворічним сином у своїй квартирі на околиці Пекіна. Але каже,..

Дата завантаження: 2024-04-29

video

Програміст Тан Хуацзюнь залюбки грається з дворічним сином у своїй квартирі на околиці Пекіна. Але каже, що навряд чи в них із дружиною буде ще одна дитина.

Багато китайських сімей, як і раніше, зупиняються на одному нащадкові, хоч у країні й дозволили мати дві дитини.

Тан зазначає, що молодь часто навіть одружуватися не хоче, що вже казати про те, щоб мати дітей. Більшість стримує те, що вартість життя зростає.

[Тан Хуацзюнь, житель Пекіна]:

«У більшості сімей батьки або надто старі, або живуть надто далеко. Доводиться наймати няньку. А це означає, що витрати будуть дуже великими. Ось чому й не народжують дітей. Ще одна причина в тому, що зараз одружуються пізно, і в такому віці важко завагітніти».

За даними ООН, кількість людей у світі вже наблизилася до позначки вісім мільярдів. Китай, як і раніше, залишається найбільш населеною країною. Однак, як очікують, з наступного року кількість його населення почне скорочуватися. Тоді в лідери вийде Індія.

Політика «одна сім’я — одна дитина» діяла в Китаї з 1980 по 2015 рік. Потім її скасували. Однак це не позначилося на народжуваності. У 2021 році її індекс був на рівні 1,16, тобто одним із найнижчих у світі. За стандартами стабільний показник — 2,1.

[Ан Жань, жителька Пекіна]:
«Ми просто вирішуємо, чи потрібна нашій сім’ї друга дитина. Але ми це обдумуємо не тому, що в нашій країні народжуваність іде на спад».

Статистика показує, що цього року народжуваність у Китаї впаде нижче за 10 мільйонів. Торік було 10 мільйонів 600 тисяч.

Стареньких дедалі більшає. Нині старших за 65 років у країні вже 13 %. Очікується, що цей показник різко зростатиме.

[Шень Цзяньфа, професор Китайського університету Гонконгу]:
«Ми очікуємо, що населення почне старіти дуже швидко. Ситуація значно гірша, ніж 20 років тому».

Тепер комуністична влада КНР і сама за допомогою податків і грошової допомоги стимулює народжувати більш як одну дитину. Проте демографи кажуть, що цього замало.
Коротке посилання на цю сторінку:

Населення світу досягло 8 млрд, але це не через КитайНегода залишила без світла сотні тисяч австралійцівВерховний суд США дозволив Техасу арештовувати нелегальних мігрантівЯк накладні вії з КНДР наповнюють магазини світуООН ухвалила першу глобальну резолюцію щодо штучного інтелектуКанада обмежить час роботи для іноземних студентівСотні тисяч людей у Мексиці вийшли на протест проти президента країниТайванські рятувальники шукають 18 зниклих безвісти після землетрусуАдміністрація Байдена скасувала послаблення нафтових санкцій щодо ВенесуелиПрорвало греблю: зсув завалив поселення в Болівії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: