21.06.2024
Телеканал NTD

Суперечку про номерні знаки між Сербією та Косово залагоджено

Суперечку про номерні знаки між Сербією та Косово залагоджено

Питання, через яке Сербія та Косово були на межі серйозного конфлікту, вирішилося. Сторони за посередництва ЄС..

Дата завантаження: 2024-09-21

video

Питання, через яке Сербія та Косово були на межі серйозного конфлікту, вирішилося. Сторони за посередництва ЄС домовилися про автомобільні номери. Голова зовнішньополітичного відомства Євросоюзу назвав угоду «здоровим глуздом».

[Жозеп Боррель, Верховний представник ЄС з питань закордонних справ]:
«Про що договір? Дуже просто: Сербія зобов’язується припинити видавати номерні знаки з назвами косовських міст. Косово зобов’язується уникати перереєстрації транспортних засобів, які вже їздять із цими номерами».

Уряд частково визнаного Косова планував почати штрафувати близько 10 тисяч водіїв, переважно етнічних сербів, за те, що ті пересуваються країною на сербських номерах.

Усіх, хто отримав номери до 1999 року, намагалися змусити змінити їх на нові. Серби, що на півночі Косова, чинили цій ініціативі активний і навіть запеклий опір. Їх у регіоні проживає близько 50 тисяч. І більшість досі вважає державу, що відокремилася, частиною Сербії.

Суперечка навколо автомобільних номерів тривала близько двох років. ЄС та США побоювалися, що вона може перерости в міжетнічний конфлікт.

[Жозеп Боррель, Верховний представник ЄС з питань закордонних справ]:
«Обидві сторони погодилися: те, що було вирішено багато років тому, треба втілити в життя зараз. Попередні домовленості має бути реалізовано».

Незалежність Косова визнали 110 країн. Однак Сербії серед них немає.

Щоби підтримувати хиткий мир між країнами, у регіоні досі залишається коло 3700 миротворців НАТО.
Коротке посилання на цю сторінку:

Суперечку про номерні знаки між Сербією та Косово залагодженоДругий замах на Дональда Трампа: ФБР розкрило подробиціСутички у Великій Британії після потрійного вбивства дітей у Саутпорті триваютьПідозрюваний у спробі замаху на Дональда Трампа постав перед судомЗасновника месенджера Telegram тримають під вартою у ФранціїЗливи спричинили хаос у ТоронтоУ бойовиків «Хезболли» тепер вибухнули раціїІзраїль оголосив мертвими ще двох заручників, яких захопив ХАМАС2 мільйони осіб постраждали в Бангладеш через розлив БрахмапутриДепутата Європарламенту відпустили з в’язниці, щоб він склав присягу

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: