21.06.2024
Телеканал NTD

Поки Тигр та Євфрат міліють, Туреччина та Ірак не можуть домовитися про воду

Поки Тигр та Євфрат міліють, Туреччина та Ірак не можуть домовитися про воду

Пересохлі річки й занедбані села на півдні Іраку. Фермери кажуть, що тут більше нічого не росте...

Дата завантаження: 2024-09-21

video

Пересохлі річки й занедбані села на півдні Іраку. Фермери кажуть, що тут більше нічого не росте. Вода перестала надходити рік тому.

[Раад Абсулла, місцевий житель]:
«Якщо так буде й далі, я тут не залишуся. Уся наша худоба померла. Та куди нам іти? Якщо залишимося, то помремо».

[Халід Муташер, місцевий житель]:
«Води немає, умов для тварин теж. Люди виїхали. Що ще вони можуть зробити? Вони їдуть до околиць міст і працюють за копійки».

В інших місцях власники човнів перевозять їжу й воду на відстань до п’яти кілометрів, щоб напоїти худобу.

[Хішам Мурад, місцевий житель]:
«Коли рівень води знизився, вона стала солоною. Тепер перевозимо воду човнами».

Басейн річок Тигр і Євфрат — один із найуразливіших у світі. За останні 40 років водостік зменшився на 40 % на всій довжині річок, що протікають через Туреччину, Сирію, Іран та Ірак. Це пояснюють активним використанням води цими країнами.

Прогнозують, що з потеплінням клімату рівень води знижуватиметься.

Туреччина й Ірак визнають, що мають співпрацювати, щоб зберегти річкову систему. Але досі не домовилися. Туреччина збудувала 19 гребель на обох річках. Скоро запустять ще три. Це дасть змогу південно-східним провінціям розвивати сільське господарство.

[Ата Ігіт, місцевий житель]:
«Завдяки воді з водоймища порожніх земель не залишиться. Урожайність збільшиться на 100 %».

З іншого боку, в Іраку рахують кожну краплю. У 2014 році міністерство водних ресурсів країни підготувало звіт. У ньому зазначалося, що до 2035 дефіцит води призведе до зменшення виробництва харчів на 20 %.

Також документ рекомендував інвестувати 180 мільярдів доларів у водну інфраструктуру й підписати угоди із сусідами. Однак ні того, ні іншого не сталося.

Ірак покладає провину за ці біди, зокрема на турецьку греблю Ілусу, що на річці Тигр. Перш ніж Туреччина почала її експлуатацію у 2020 році, усі води Тигра стікали до Іраку.

Тепер те, скільки води спускатиметься вниз, залежить від щомісячних запитів Іраку та власних потреб Туреччини.
Коротке посилання на цю сторінку:

Поки Тигр та Євфрат міліють, Туреччина та Ірак не можуть домовитися про водуОбмеження на рідини в 100 мл повертаються до аеропортів ЄСБарселона змінить статус 10 000 квартир для короткострокової орендиСильна спека вбиває кажанів на півночі ІндіїФермери Зімбабве намагаються заробити на зростанні світового попиту на лохинуНа озері у Гватемалі розростається сміттєвий «острів»Надмірний туризм: мешканцям чорногорського міста набридли круїзні лайнериВиснажлива спека знову мучить мільйони людей у ​​ЄвропіМайже третина людей у світі недостатньо рухаєтьсяМасаї в Кенії почали розводити бджіл замість худоби

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: