20.07.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 15 по 20 вересня)

Огляд світових подій (з 15 по 20 вересня)

1. Центральна Європа й нині в полоні повеней Масштабні повені Польща, Угорщина та Австрія У Центральній..

Дата завантаження: 2024-09-20

video

1. Центральна Європа й нині в полоні повеней

Масштабні повені

Польща, Угорщина та Австрія

У Центральній Європі тривають масштабні повені, спричинені циклоном «Борис». Стихія вже забрала життя щонайменше 23 осіб. Сім загинули в Польщі, сім — у Румунії, п’ять — в Австрії та чотири — у Чехії.

У Польщі дуже постраждали міста Строне-Сльонське, Глухолази та Клодзко. Тепер під загрозою Вроцлав. Рівень води в Одері перевищив критичну позначку. Рятувальники, військовики та волонтери разом зводять захисні укріплення з піску.

[Домінік Клосовський, рятувальник]:

«Це громадянська відповідальність. Мешканці Вроцлава під час повеней у 97-му та 2010 роках показали, що можуть згуртуватися. І зараз ми бачимо те саме. Люди у Вроцлаві знову стали пліч-о-пліч. Пожежники, поліція, рятувальники та місцеві жителі носять мішки з піском і зводять загородження».

Раніше міноборони Польщі направило понад 14 000 армійців до зони лиха, а також до тих районів, де можливі повені.

До стихійних катаклізмів готуються і в Угорщині. Найближчими днями вода в Дунаї підніметься до 8,5 метрів або й вище. Це критична позначка.

Вода вже майже впритул підібралася до села Генью, де розташований великий річковий порт. Місцеві жителі разом зводять захисні укріплення.

[Уйхеї Яцінт, поліціянт]:

«Зараз усі будинки в безпеці. Там, де є загроза, зведено бар’єри».

А це передмістя Будапешта. Тут містяться стайні. Щоб їх захистити, навколо розкладають мішки з піском. У разі небезпеки коней відведуть.

На північному заході країни відкрили греблю, щоб вода з річки Лайта прибувала до спеціальної водойми. Так хочуть захистити місто Мошонмадьяровар. Тут затоплені сільськогосподарські угіддя.

Водночас мешканці сіл у Нижній Австрії, які пережили повінь, почали велике прибирання. Роботи багато — усе довкола завалено сміттям.

[Флоріан Штайнер, працівник пожежної охорони]:

«Ситуація складна: немає електроенергії та питної води, люди ніби опинилися на війні. Багато чого ще треба зробити».

Багато роботи й у пожежників. Вони відкачують воду з підвалів. На допомогу прибули підрозділи із землі Тіроль.

Уряд Австрії пообіцяв дати більше коштів на подолання наслідків стихійного лиха, а також відстрочити сплату податків для постраждалих компаній.

2. У бойовиків «Хезболли» тепер вибухнули рації

Нові вибухи пристроїв зв’язку

Ліван

Нова хвиля вибухів пристроїв зв’язку прокотилася Ліваном. Цього разу здетонували портативні рації, які використовують бойовики ісламістського угрупування «Хезболла». МОЗ Лівану повідомило про загибель 14 осіб. Понад 450 — поранено.

Це сталося наступного дня після масових вибухів пейджерів у членів «Хезболли». За офіційними даними, тоді загинуло 12 осіб, серед яких двоє дітей. Коло 3000 людей постраждало.

Ліванські силовики звинувачують у вибухах ізраїльську розвідувальну службу «Моссад». Вони заявляють, що вибухівку було закладено за п’ять місяців до події. «Хезболла» закупила рації разом із пейджерами. Ізраїль цю ситуацію не коментує.

Вибухи пристроїв зв’язку спричинили паніку серед ліванців. Багато хто боїться використовувати акумулятори.

[Мустафа Джемаа, власник магазину електроніки]:

«У нас у магазині були деякі пристрої, які ми вважаємо на 100 % безпечними. Але з обережності ми прибрали їх з магазину, бо непокоїмося».

Водночас поповзли чутки, що вибухають і сонячні батареї.

[Махмуд Кашкаш, житель Сайди]:

«Якби в мене вдома були сонячні батареї чи літієві акумулятори, я обов’язково їх відключив би. Просто через ці чутки. І хоч вони, мабуть, хибні, люди однаково бояться».

Водночас «Хезболла» заявила, що завдала ракетного удару по позиціях ізраїльської артилерії. Ізраїль же підтягує війська до кордону з Ліваном. Командувач ізраїльської армії заявив, що на кожному новому етапі воєнної операції «Хезболла» за свою агресію має платити дедалі вищу ціну.

Держсекретар США Ентоні Блінкен закликає обидві сторони утриматися від ескалації.

«Хезболла» із жовтня минулого року майже щодня обстрілює Ізраїль. У такий спосіб вона підтримує свого союзника — ХАМАС. Ізраїльські військовики у відповідь завдають ударів по військових позиціях «Хезболли».

3. Підозрюваний у спробі замаху на Дональда Трампа постав перед судом

Підозрюваному висунуто звинувачення

Другий замах на Дональда Трампа

Поліція Флориди опублікувала епізод арешту людини, яка, імовірно, мала намір вбити кандидата в президенти Дональда Трампа. Це кадри з камери поліціянта.

Унаслідок інциденту, який стався в неділю, кандидат у президенти від Республіканської партії не постраждав.

А 58-річний Раян Раут уже постав перед федеральним судом. Йому висунуто звинувачення за двома пунктами. Вони пов’язані з вогнепальною зброєю.

За даними слідства, Раута виявили з автоматом у кущах біля поля для гольфу у Флориді. Трамп грав за кількасот метрів від нього.

Водночас, як показують записи камер відеоспостереження, він був поблизу поля для гольфу понад 11 годин, перш ніж його помітила поліція.

[Рон Роу, в. о. директора Таємної служби]:

«Коли експрезидент Трамп рухався п’ятим фервеєм, перетинаючи поле і виходячи із зони шостого гріну, яка проглядається, агент, який візуально оглядав територію шостого гріну, побачив суб’єкта, озброєного чимось схожим на гвинтівку. Агент одразу відкрив вогонь. Суб’єкт, який не бачив експрезидента, утік з місця події. Він не стріляв у нашого агента».

Початкові звинувачення проти Раута містять незаконне зберігання вогнепальної зброї зі стертим серійним номером. Вони передбачають попереднє ув’язнення. Зараз слідчі вивчають заряджений автомат з прицілом, цифрову камеру та інші предмети, які підозрюваний залишив на місці стеження за Трампом.

Офіцери також переглядають його облікові записи в соціальних мережах і опитують членів сім’ї.

Інцидент стався лише за два місяці після того, як інший озброєний чоловік вистрілив у Трампа під час мітингу 13 липня в Батлері, штат Пенсільванія, і поранив вухо кандидата в президенти.

4. Німеччина повернула контроль на всіх своїх сухопутних кордонах

Контроль на кордоні

Німеччина

Німеччина тимчасово повернула контроль на всіх своїх сухопутних кордонах. Почалися вибіркові перевірки пасажирів поїздів, автобусів та іншого громадського транспорту, що прибуває із сусідніх країн. Прикордонна поліція перевіряє і приватні авто. До того ж точкові перевірки можуть відбуватися й на відстані 30 кілометрів від кордону.

Так Німеччина хоче запобігти нелегальній імміграції та можливим нападам екстремістів. На це влада пішла після громадського невдоволення, спричиненого низкою нападів терористів. Останній стався в серпні на фестивалі в Золінгені. Нелегал із Сирії зарізав трьох людей і поранив ще вісьмох.

Контроль на кордонах із Польщею, Чехією, Австрією та Швейцарією запровадили ще торік. Тепер до цього списку додалася Франція, Бельгія, Люксембург, Нідерланди та Данія. Перевірки проводитимуть пів року. Потім заходи можуть продовжити.

Такий крок уже розкритикувала Польща та Австрія. Вони побоюються, що їм доведеться приймати більше іммігрантів. Польський прем’єр-міністр закликав країни, які сусідять з Німеччиною, негайно провести щодо цього консультації. А канцлер Австрії заявив, що якщо Німеччина повертатиме іммігрантів через їхній спільний кордон, то його країна відправлятиме більше прохачів притулку на Балкани.

За правилами ЄС члени блоку в критичній ситуації на якийсь час можуть відновлювати прикордонний контроль. Німеччина поки що не планує запроваджувати повний контроль.

Водночас у поліції кажуть, що вже вдалося затримати деяких людей, які були в розшуку, розкрити кримінальні злочини, а також запобігти в’їзду нелегалів.

5. У Китаї помер японський хлопчик після нападу на нього з ножем

Напад на японського хлопчика

Шеньчжень, Китай

Десятирічний японський хлопчик помер від ножового поранення приблизно за добу після того, як на нього напали в місті Шеньчжень, що на півдні Китаю.

Інцидент стався за 200 метрів від школи, де навчаються японські діти. Зловмисник ударив дитину ножем у живіт. Поруч була його мама. Підозрюваного арештували на місці злочину.

Мешканці Шеньчженя несуть квіти до японської школи.

[мешканець Шеньчженя]:

«Ми, китайці, виступаємо проти таких дій, ми проти розпалювання ненависті. Багатьох із нас тривалий час виховували в дусі ненависті, і це призвело до таких згубних наслідків. Це згубний наслідок тривалого виховання в дусі ненависті».

Про мотиви нападу китайська влада поки що нічого не повідомляє. Випадково чи ні, але він збігся з роковинами Мукденського інциденту, що стався у 1931 році. Тоді японські військовики підірвали залізницю біля Мукдена, нинішнього Шеньяна. Тепер у багатьох китайських містах цього дня на кілька хвилин вмикають сирени.

Незадовго до роковин Токіо закликало Пекін гарантувати безпеку японських громадян, а їх у Китаї приблизно 100 тисяч.

[Йоко Камікава, міністр закордонних справ Японії]:

«Наші посольства в Китаї наполегливо закли́кали Китай дати пояснення інциденту й вжити всіх можливих запобіжних заходів, щоб гарантувати безпеку громадян Японії».

МЗС Китаю заявило, що це разовий випадок, і таке може статися в будь-якій країні.

А проте в червні в місті Сучжоу чоловік поранив ножем громадянку Японії та її дитину, а ще смертельно поранив китаянку, яка намагалася їх захистити. Того ж місяця в Цзіліні китаєць напав із ножем на чотирьох американських викладачів.

6. Учені виявили найбільші плазмові струмені чорних дір за всю історію спостережень

Найбільші струмені чорних дірок

Нове відкриття вчених

Учені виявили мегавеликі плазмові струмені, що вириваються з надмасивної чорної діри. Вони найбільші з будь-коли зареєстрованих. Довжина цієї гігантської структури в 140 разів більша за діаметр Чумацького Шляху. Її назвали Порфіріон — на честь героя давньогрецьких міфів.

Про відкриття розповіли дослідники з Каліфорнійського технологічного інституту США.

[Мартін Оей, науковець]:

«Ми виявили два викиди чорної діри, які існували дуже довго — упродовж шести мільярдів років після Великого вибуху під час першої половини існування Всесвіту. Ці струмені простягаються на відстань 23 мільйони світлових років. Це новий рекорд довжини струменів чорних дір».

Раніше вчені вважали, що такі космічні мегаструктури утворювалися на пізнішому етапі існування Всесвіту. До того ж їх уважали досить рідкісним явищем.

Нове відкриття допоможе більше дізнатися про походження магнетизму у Всесвіті.

[Мартін Оей, науковець]:

«Магнетизм, що дає змогу життю розвиватися на Землі, прийшов із космічної павутини, тобто з міжгалактичного простору. Ми вважаємо, що струмені чорних дір, можливо, відіграли значну роль у поширенні цього магнетизму».

За словами дослідників, вивчення плазмових викидів чорних дір дасть змогу простежити, як зароджувалося життя у Всесвіті.

Гігантську космічну структуру виявили за допомогою високочутливого радіотелескопа LOFAR. Він уже допоміг виявити тисячі раніше невідомих систем струменів чорних дір.

7. «Летючий» електричний човен на підводних крилах установив рекорд

Світовий рекорд електрочовна

Швеція

Електричне судно на підводних крилах установило рекорд: за добу подолало відстань у 777 кілометрів між Стокгольмом і балтійським архіпелагом Аландські острови.

Судно на підводних крилах C-8 розробила одна шведська компанія. Воно встановило новий світовий рекорд з найбільшої відстані, яку проходив електрочовен за день. Попередній рекорд становив 146 кілометрів за 20 годин.

[Густав Гассельскуг, засновник компанії ― розробника човна]:

«Ми пройшли весь шлях від Стокгольма до Аландських островів, які є частиною Фінляндії. Ми хотіли довести, що електрики на човні вистачить на всю цю відстань. Раніше ті поодинокі електричні човни й пороми, які ми бачили, зазвичай, ходили на дуже короткі відстані. А за допомогою технології підводних крил та дуже легкої конструкції ми можемо значно збільшити дальність».

Середня швидкість під час 24-годинної подорожі становила 30 кілометрів за годину, разом з перервами на заряджання.

Завдяки інноваційній технології C-8 підіймається над водою на крилах, що знижує споживання енергії на 80 %, якщо порівняти зі звичайними електричними човнами.

Генеральний директор та засновник компанії Густав Гассельскуг, який керував човном під час установлення рекорду, каже, що додаткова перевага його розробки — ощадність.

[Густав Гассельскуг, засновник компанії ― розробника човна]:

«Ще один дуже цікавий аспект цієї поїздки: з нами був фотограф, і він мав човен із двигуном внутрішнього згоряння. Загальний рахунок за бензин у нього становив 7000 шведських крон, а на електроенергію ми за цю поїздку витратили близько 250 крон».

Пізніше восени пасажирське 30-місне судно цього виробника почне курсувати водними шляхами Стокгольма.

8. Зарядні станції для електрокарів допомагають розвивати економіку Південної Австралії

Зарядні станції для електрокарів

Маунт-Гамбієр, Австралія

Австралієць Кріс Джордан має електромобіль уже майже два роки. А недавно він подорожував на ньому Західною Австралією. Провести так відпустку вирішив лише тому, що в штаті побільшало зарядних станцій.

[Кріс Джордан, власник електромобіля]:

«Це було доволі просто. Із заряджанням не було проблем».

Автомобіль заряджається швидко, але однаково це забирає якийсь час. Кріс щоразу кудись ішов, щоб не нудьгувати.

[Кріс Джордан, власник електромобіля]:

«Я склав список того, чим можна зайнятися під час заряджання. Я ходив по магазинах, шукав, де можна випити кави чи щось іще».

Якби не ці зарядні станції, то Кріс та інші туристи оминали би багато маленьких міст Південної Австралії.

Бізнесмен Бред Скотт поставив зарядну станцію біля свого магазину ще 2019 року. Але перший рік нею ніхто не користувався. Потім ситуація почала змінюватися.

[Бред Скотт, власник магазину]:

«2021 року в нас стало коло 50 зарядних станцій, тож це почало набирати обертів. Люди приїздять і ставлять авто заряджатися, а самі можуть хвилин на 20 зайти до магазину».

Зарядні станції за фінансової підтримки влади встановлює Королівська автомобільна асоціація Південної Австралії. Загалом тут поставлять понад 500 таких пристроїв.

За даними асоціації, 2023 року її зарядні станції використовували 50 000 разів. Водночас приблизно 20 % користувачів — гості штату.

[Ендрю Говард, працівник асоціації]:

«Електромобілів стає більше, і зарядними станціями користуються частіше. Ми бачимо щомісячне зростання у 5-10 %».

Три роки тому в Південній Австралії було зареєстровано 100 електромобілів. Нині їх 2200. Розширення мережі зарядних станцій допомагає розвивати й туріндустрію.

9. Іспанський фермер не платить за світло завдяки оливковим кісточкам

Оливкові кісточки ― паливо

Іспанія

Коли ціни на газ та електрику в Іспанії різко зросли, фермер Давид Хіменес лише знизав плечима.

Критий басейн у гостьовому будинку на 26 осіб та гарячу воду для всіх номерів він і далі нагріває, не отримуючи великих рахунків за електроенергію.

Його секрет — оливкові кісточки.

[Давид Хіменес, фермер]:

«Ми виробляємо оливкову олію і переробляємо оливкові кісточки на біомасу, яку використовуємо для підігріву басейну, системи теплої підлоги, а також для підігріву води взимку».

У цьому ангарі в нього зберігається 5000 кілограмів перемелених кісточок. За допомогою цієї маси також урухомлюють машини, що виробляють знамениту іспанську оливкову олію. Вони стоять у двох сільськогосподарських кооперативах, членом яких є фермер. Решту енергетичних потреб покривають сонячні панелі.

[Давид Хіменес, фермер]:

«Ми використовуємо оливкові кісточки, які раніше в Гранаді не мали застосунку. Тепер ми використовуємо їх як пальне. Це означає, що нам не треба закордонний скраплений газ, дизельне пальне чи взагалі якесь пальне».

Кісточки як паливо в Іспанії використовують уже давно. Однак останнім часом це джерело енергії набуває особливого значення, особливо за умов зростання цін і посилення «зелених» правил.

Іспанія — найбільший у світі виробник оливкової олії. Частка країни останніми роками становить близько половини світового виробництва. Водночас 80 % цього обсягу виготовляють в Андалусії.

Також, станом на 2019 рік, на країну в середньому припадала більш як половина запасів оливкових кісточок Європи.

10. Сад кактусів у Марокко за 60 років розрісся на 70 000 кв. м

Сад кактусів

Марракеш, Марокко

Цей сад кактусів — один із найбільших в Африці. Розташований за десять кілометрів від Марракеша в Марокко. Створив його 60 років тому німець Ганс Тіман. Тепер сад має його ім’я.

[Магдалена Тіман, управителька саду]:

«Ганс Тіман був ландшафтним дизайнером і спеціалізувався на кактусах. До приїзду в 60-х роках до Марракеша вирощував їх у Німеччині. Він обрав Марракеш через клімат. У той час погода тут була ідеальною для вирощування кактусів».

Спочатку Тіман привіз кілька видів кактусів із Німеччини. Потім почав купувати рослини в різних куточках світу, але переважно в Латинській Америці. Зараз колекція містить 150 видів. А сад охоплює площу 70 000 квадратних метрів.

[Магдалена Тіман, управителька саду]:

«Кактуси — це не просто прикраса саду. Вони мають плоди. Їх можна використовувати по-різному. Наприклад, у косметичних засобах. Можна вживати в їжу».

Найстарішому кактусові тут 86 років. Його висота — дев’ять метрів.

А ця вантажівка — теж пам’ятна річ.

[Магдалена Тіман, управителька саду]:

«Ця машина належала моєму батькові Гансу Тіманові. Це його перша машина, якою він приїхав до Марокко. На ній він відкрив для себе Марракеш, Марокко та Африку».

Рослини в саду не вдобрюють хімікатами. Воду на полив витрачають ощадливо. Кактуси продають у Марокко, а також експортують до Європи. Крім того, це місце постійно відвідують туристи.

Ганс Тіман помер 2001 року. Тепер садом керує його дружина та дві дочки.

11. Моцарела з буйволиного молока — горда традиція італійської Кампанії

Моцарела з буйволиного молока

Італія

Білі кульки чудового сиру сходять із конвеєра. Це особливий продукт: моцарела ді буфала кампана, або моцарела з молока буйволиць.

Цей сир можна виготовляти лише тут — у регіоні Кампанія, що на півдні Італії. Він має сертифікат PDO, який прив’язує цей продукт до його походження. Тобто виробники в інших регіонах світу не можуть робити такий сир і давати йому таку ж назву.

На цій фабриці дотримуються всіх специфікацій, які дають змогу забезпечити відмінний смак та якість.

[П’єр Марія Саккані, голова Консорціуму із захисту моцарели ді буфала]:

«Ці елементи відрізняють нас від інших продуктів, які теж можуть бути дуже хорошими, але нам треба зберегти всі ці характеристики».

Тут працюють із молоком та водою за дуже високих температур. Рецепт передають від покоління до покоління.

Спочатку молоко перетворюють на м’який сир. Потім отриману масу ділять на кульки. Цю дію називають mozzare, що означає «відрізання», звідси й назва «моцарела».

[Міммо ла Векк’я, сиророб]:

«Наша моцарела ді буфала кампана — це продукт, який неможливо знайти більше ніде у світі. Тому, якщо ми зможемо зберегти цей продукт саме таким, яким він має бути, це буде величезний успіх».

Молоко для такого сиру дають буйволиці, вирощені за умов місцевого клімату. Їхній раціон — це суміш сіна люцерни, сої та кукурудзи.

[Фабіо Іззо, фермер, що розводить буйволів]:

«Буйволиця дає набагато менше молока, ніж корова, але буйволине молоко набагато концентрованіше. Фактично, воно майже вдвічі жирніше за коров’яче, і в ньому на 10-15 % більше білка».

Моцарелу з буйволиного молока люблять не лише в Італії. Експорт зростає і до інших країн, зокрема до Швейцарії, Іспанії, Німеччини, Великої Британії та США.

І навіть Франція, відома своєю сирною промисловістю, масово замовляє цей сир.

Півтора року тому навіть з’явилося повідомлення, що у Франції споживання італійської моцарели перевищило споживання традиційного французького камамберу.

12. Морем на байку: грузинський мотоперегонник проїхав 33 км по воді

Рекорд на мотоциклі

Чорне море, Грузія

Грузинський мотоперегонник Гіоргі Гахеладзе проїхав на байку від містечка Кобулеті до містечка Поті, подолавши 33 кілометри, чим, можливо, побив світовий рекорд. Річ у тому, що зробив він це по Чорному морю.

Його мотоцикл має лижі, щоб можна було ковзати по воді.

[Гіоргі Гахеладзе, мотоцикліст-каскадер]:

«Близько пів року тому я почав тренуватися, робив невеликі тестові заїзди, потім замовив новий мотоцикл. А ці лижі мені зробив мій друг, вони саморобні. Я тренувався на Тбіліському водосховищі, проїжджав 8-10 кілометрів, це його довжина. Учора тут у нас також був тест, і сьогодні, я гадаю, у нас все вийшло завдяки злагодженій роботі команди. Я дуже цьому радий».

Водночас, щоб утриматися на воді, Гахеладзе мусив підтримувати високу швидкість, а також стежити навіть за невеликими хвилями, які могли б дестабілізувати мотоцикл.

13. Цистерна Базиліка в Стамбулі щодня приваблює десятки тисяч туристів

Цистерна Базиліка

Стамбул, Туреччина

Це місце схоже на давній храм чи святилище. Але насправді воно мало приземленішу функцію — зберігало воду.

Цистерна Базиліка розташована в Стамбулі за 20 метрів під землею. Її збудували за часів Візантійської імперії. За імператора Юстиніана в VI столітті водосховище реконструювали й надали йому нинішнього вигляду.

Підземний лабіринт колон площею 10 000 квадратних метрів був сховищем води, яку використовував не тільки візантійський імператорський палац, а й усе місто Константинополь.

Після падіння міста під натиском османів у 1453 році цистерна служила вже султанам у Стамбулі, що бурхливо розвивався.

Поряд із собором Святої Софії, який звідси всього за 150 метрів, це одна з головних туристичних пам’яток сучасного міста.

Дах підземного резервуара підтримує понад 300 колон. Більшість із них перевезли з інших, старіших споруд, а потім установили тут.

[Октай Озел, голова управління культури Стамбула]:

«Хоча ми кажемо, що Цистерну Базиліка датовано VI століттям, ця споруда містить спеціальний повторно використаний матеріал, який датовано набагато більш раннім періодом, можливо, IV століттям».

Особливо популярне місце тут — так звана Колона, що плаче. Вона здається більш мокрою, ніж інші, і прикрашена візерунками у формі сліз.

Є тут і дві перевернуті голови Медузи Горгони. Дехто вважає, що їх розташували так спеціально, щоб позбавити їх погляд сили все перетворювати на камінь.

Відвідувачі йдуть металевою доріжкою, прокладеною всього за метр над водою.

[Трейсі Вінсент, туристка з Нової Зеландії]:

«Я просто не можу повірити, що багато років тому вони мали стільки знань, щоб побудувати щось таке, зробити цистерну водонепроникною і знайти ресурси».

Відколи її відкрили в липні 2022 року після масштабної реконструкції, цистерна щодня приймає близько 20–30 тисяч відвідувачів.

Цистерна також стала імпровізованою галереєю, у якій художникам дають можливість виставляти свої роботи серед 9-метрових колон.

14. Які на вигляд унікальні печери-будинки Марокко

Стародавні печери

Марокко

Це Бхаліл — невелике містечко в Марокко. За звичайними на вигляд будинками приховані справжні історичні перлини. Тут досі збереглися унікальні будинки-печери.

Їх почали заселяти ще в IV столітті нашої ери. У деяких із них досі живуть люди. Будинки стали туристичним об’єктом.

Тамі Анджам — власник печери й президент Асоціації туризму, культури, довкілля та спорту Бхаліла.

[Тамі Анджам, власник печери]:

«Ці печери були біля долин. І люди почали в них селитися, щоб бути на підвищенні, а також тому, що тут була вода та родючий ґрунт».

Приміром, у цьому районі коло 600 печер та 45 джерел води.

[Тамі Анджам, власник печери]:

«Коли люди прийшли сюди й знайшли кілька печер, вони викопали ще, щоб створити житло для сім’ї та тварин, а також для зберігання сільськогосподарської продукції. Коли вони тут оселилися, то використовували різні матеріали, щоби прибирати вологу, наприклад вапно, глину чи сіно».

Рік за роком поруч розросталося звичайне місто. Сучасних будинків побільшало.

Тамі Анджам не живе у своєму печерному домі — він відкрив його для відвідування та проживання туристів.

Його сусідка Наджия досі мешкає в печері. Каже, що пускає туристів на екскурсії.

[Наджия Срібет, власниця печери]:

«Я успадкувала цю печеру від свого батька, і ми залишилися тут, бо не мали грошей, щоб купити будинок».

І хоч печери перетворили на комфортабельні будинки, є і зворотний бік життя всередині скель.

[Наджия Срібет, власниця печери]:

«Вологість. Її потрібно постійно прибирати. Ми тут справді страждаємо, але нічого не можемо вдіяти».

Попри труднощі, Анджам та інші власники печер роблять усе можливе, щоб житла мали якнайкращий вигляд.

Деякі з помешкань було обладнано відповідно до потреб туристів: до них провели електрику та водогін.

Усього є шість туристичних печер. З 2021 року Бхаліл щороку приймає 200-300 туристів.

15. Вогняне дійство відбулося на вулицях Гонконгу

Танець вогняного дракона

Гонконг, КНР

У Гонконгу проходить вогняне дійство, під час якого десятки людей несуть тисячі ароматичних паличок, що димляться на тілі дракона.

Цього року в заході бере участь 300 чоловіків. А довжина дракона становить 67 метрів.

Цей щорічний захід проводиться вже 145 років. Він виник під час епідемії чуми у ХІХ столітті. За допомогою такого вогняного дракона люди намагалися вигнати хворобу.

Дракона проносять старим районом Тай-Ханг, який розташований біля одного з найжвавіших торгових кварталів Гонконгу.

Лише кілька десятиліть тому Тай-Ханг був занедбаним. Однак останніми роками його облагородили. Утім, про давню традицію тут, як і раніше, не забувають.

[Пхан Чікхен, мешканець Гонконгу]:

«Я вважаю, що танець вогняного дракона корисний для Гонконгу. Я не пропагую забобонів, але я вірю, що вогняний дракон може вигнати будь-яку чуму. І важливо, щоб цей захід об’єднував нас позитивною енергією».

Останнім часом тут проводять також і дитячий танець дракона. У ньому беруть участь 100 дітей і підлітків, які несуть вулицями 20-метрового дракона, прикрашеного світлодіодними лампочками.

Працівники популярної піцерії вважають, що захід наповнює цей район життям.

[Тео Ролсон, працівник піцерії]:

«Атмосфера дуже жвава, прийшло багато людей. Знаєте, Тай-Ханг безперечно не має такого вигляду щодня. Тож чудово, що в нас тут велелюдно».

Танець вогняного дракона триває три ночі поспіль з 16 по 18 вересня. Це традиція Свята середини осені, також відомого як Свято Місяця, яке у 2024 році припадає на 17 вересня.

Цими днями милуються повним місяцем уночі і їдять місячні пряники.

16. Золотий дракон та медитація: Відень прикрасили заходи Фалуньгун

Парад Фалуньгун

Відень, Австрія

Великий та барвистий парад у центрі Відня, столиці Австрії. Тут і золотий китайський дракон, і плавні вправи цігун, і навіть корабель із квітами лотоса, на якому виконують медитацію.

Захід проводять сотні австрійців та мешканців інших країн Європи, які займаються Фалуньгун.

Це стародавня школа вдосконалення душі та тіла, яка поширена в усьому світі, але походить з Китаю. Вона містить комплекс плавних енергетичних вправ і підвищення духовності та моральності згідно з трьома принципами — істина, доброта й терпіння.

Водночас у самому Китаї прихильників Фалуньгун уже 25 років комуністична влада переслідує за масовість і свободу думки.

Частина параду у Відні присвячена заклику зупинити ці репресії, які учасники заходу називають антилюдськими. З їхніх слів, тисячі людей утратили життя просто за свої духовні переконання. Багато хто також став жертвою насильницького вирізання органів. Це підтверджують правозахисники.

А це площа Штефансплац. Тут демонструють вправи Фалуньгун, а також виступають речники, які розповідають про практику та репресії в Китаї.

Наголосити на важливості цієї теми прийшли й місцеві політики.

[Гудрун Квуглер, член Австрійської народної партії]:

«Через зв’язки з Китаєм багато хто не досить рішуче висловлюється проти порушень прав людини, таких як переслідування Фалуньгун, вирізання органів та довільні арешти. Ми маємо достатньо доказів того, що те, що там відбувається, це дуже поширене явище й грубе порушення прав людини. Проте, схоже, ми реагуємо слабко. Нам насамперед треба обстоювати свободу та права людини, а потім уже вести бізнес».

[Файка Ель-Нагаші, член комітету з прав людини австрійської національної ради]:

«Інший момент — це проблема торгівлі органами та вирізання органів. Австрія також бере участь у міжнародних конвенціях і пов’язана ними, але потрібно набагато більше інформаційної роботи, щоб люди знали, що органи, які їм потрібні, щоб вижити, не були пожертвувані добровільно, і що йдеться про систематичне вирізання органів у політичних в’язнів».

Заходи Фалуньгун тривали у Відні впродовж двох днів. У них також узяв участь європейський оркестр «Тянь Го», усі учасники якого також займаються цією практикою вдосконалення.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: