21.08.2024
Телеканал NTD

У Швеції зелень вирощують прямо в супермаркетах

У Швеції зелень вирощують прямо в супермаркетах

Базилік, кінза, кріп і петрушка: на цій вертикальній фермі вирощують найрізноманітнішу зелень. Але дивовижно не це,..

Дата завантаження: 2024-09-21

video

Базилік, кінза, кріп і петрушка: на цій вертикальній фермі вирощують найрізноманітнішу зелень. Але дивовижно не це, а те, що ферма розташована просто в супермаркеті. Ідея належить шведському стартапові.

Зелень вирощують методом гідропоніки, тобто без ґрунту. Спочатку пророщують насіння, а потім поміщають рослини у спеціальні горщики. До них надходить вода, насичена поживними речовинами. Хімічні добрива не використовують.

Зелень, що підросла, одразу викладають на магазинні полиці. До них тут лише 200 метрів.

[Сепер Мусаві, директор з інновацій стартапу]:
«Їжа взагалі дуже багато подорожує. Її імпортують із багатьох місць. У середньому продукти проїжджають чи пролітають 4000 кілометрів, перш ніж потраплять у тарілку. Наш проєкт — своєрідна відповідь на це. Усі хочуть свіжих харчів, а зелень має бути дуже свіжою».

Такі вертикальні ферми є вже у вісьмох супермаркетах у всій Швеції, зокрема в Стокгольмі.

[Фредерік Рістер, власник магазину]:
«Це зручно. Ми точно знаємо, скільки товару отримаємо за день. Немає чинників ризику. Зовнішня ситуація на наше виробництво не впливає».

Коштує зелень коло 20 шведських крон за пакунок. Це майже 70 гривень.

[Сюзанна Даммерт Йонссон, покупниця]:
«Я просто глянула на ціни — коштує досить дешево, якщо взяти до уваги, що зараз багато що подорожчало. Тож я зробила свій вибір».

Вертикальна ферма в супермаркеті має також й інші переваги: не треба тратитись на опалення, бо будівля й так уже обігрівається. Крім того, є системи, які збирають у магазині конденсат і вуглекислий газ. Це також заощаджує ресурси.

Шведський стартап планує найближчими роками охопити 80 % супермаркетів світу.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Швеції зелень вирощують прямо в супермаркетахТуристичний бум на Майорці змушує місцевих жителів мешкати в автофургонахСобакам у польській армії нададуть званняУкраїнські підприємства наймають більше жінок і підлітків через війну«Приберіть їх»: на південнокорейському острові навала оленівДо ДР Конго прибула перша партія вакцин проти віспи мавпСотні мігрантів з Марокко вплав добираються до іспанської СеутиПосуха вдарила по іспанському регіону Коста-Бланка: людям почали видавати водуВ’єтнам оговтується після удару «Ягі»Безхатьки самовільно заселяються в покинуті будівлі на околиці Лондона

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: