19.02.2024
Телеканал NTD

Нічний клуб збирає тепло від людей, які танцюють, і зберігає його в камінні

Нічний клуб збирає тепло від людей, які танцюють, і зберігає його в камінні

Тепло, що йде від тіл відвідувачів цього нічного клубу в Глазго, допомагає економити енергію. Тут застосовують..

Дата завантаження: 2024-05-19

video

Тепло, що йде від тіл відвідувачів цього нічного клубу в Глазго, допомагає економити енергію. Тут застосовують систему, що збирає тепло, яке вивільняють люди під час танцювання, та накопичує його в каменях під землею.

Так економлять гроші і скорочують споживання електроенергії.

[Ендрю Флемінг-Браун, директор нічного клубу]:
«Просто приходячи на захід, на концерт, у клуб чи кудись ще, ви стаєте частиною цього низьковуглецевого рішення. Нашій аудиторії це сподобалося».

Система опалення й охолодження вловлює тепло, яке виділяють усі відвідувачі приміщення. Його зберігають у 12 підземних колодязях. Використовують для обігріву об’єкта в будь-який час: наступного дня, наступного місяця чи наступного року.

[Девід Воллс, геолог]:

«Сьогодні багато нічних клубів використовують кондиціонери для охолодження танцмайданчиків. Але потім тепло просто йде в повітря. А коли треба нагріти приміщення, вони використовують газовий котел. А тут ми все накопичуємо».

Водночас охолоджують приміщення теж завдяки підземним умовам. Для цього з надр землі трубами пускають холодну воду. Вона нагрівається від тепла в приміщенні. Потім її спрямовують у спеціальні колодязі, що на глибині 200 метрів, де вона нагріває каміння. Таке тепло може зберігатися дуже довго.

[Девід Воллс, геолог]:
«Тіло людини — маленький генератор тепла. Якщо я сиджу вдома на дивані, то випромінюю коло 150 ватів. А якщо я на танцмайданчику й рухаюся дуже активно, то, ймовірно, випромінюватиму коло 500 ватів».

Раніше приміщення для музичних заходів також намагалися зробити екологічнішими. Наприклад, робили танцпідлоги, які виробляють електроенергію. А ще проводили концерти, енергію для яких виробляли, крутячи педалі.
Коротке посилання на цю сторінку:

Нічний клуб збирає тепло від людей, які танцюють, і зберігає його в камінніКенійські огієки борються порти виселення з прадавнього лісуЧасті землетруси тримають у страху жителів столиці МексикиУ Кенії зростає кількість жертв повенейТуристи закликають дати спокій принцесі Кейт після того, як її помітили у ВіндзоріТепловий стрес охоплює дедалі більше територій ЄвропиНовий рекорд: у Ріо-де-Жанейро спека відчувалася на рівні 62 °CЯк угорці повертаються до сільського життяПеребіжчики з КНДР розповіли свої історії на засіданні ООНГабонський дизайнер перетворює викинутий папір на красиві вази

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: