29.06.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 13 по 18 листопада)

Огляд світових подій (з 13 по 18 листопада)

1. У Туреччині затримали 47 підозрюваних у причетності до вибуху у Стамбулі Похорон жертв вибуху Стамбул,..

Дата завантаження: 2024-04-29

video

1. У Туреччині затримали 47 підозрюваних у причетності до вибуху у Стамбулі

Похорон жертв вибуху
Стамбул, Туреччина

У Стамбулі поховали матір і дочку, які минулої неділі загинули від вибуху. Це дві із шести жертв теракту. На похороні були родичі загиблих і турецькі офіційні особи.

[Фуат Октай, віцепрезидент Туреччини]:
«Це віроломний напад, ця терористична атака забрала життя шістьох наших земляків. Зокрема наших сестер Арзу і Ягмур. Це випадок, коли безневинні матір і дочка раптово загинули там, де вони просто збиралися разом провести вихідний».

Вибух стався в центрі міста на вулиці Істікляль. Тут багато магазинів і ресторанів. У вихідні сюди приходить чимало людей, зокрема туристи. До місця трагедії постійно несуть квіти.

Під час нападу також постраждало понад 80 осіб. У лікарні поки лишаються 24 поранені, шестеро з них — у реанімації.

Влада Туреччини назвала вибух терактом і поклала відповідальність на Робітничу партію Курдистану й Загони народної самооборони, які здебільшого складаються з курдів і беруть участь у громадянській війні в Сирії. Проте обидві організації причетність до нападу заперечують.

Тим часом турецька поліція затримала 47 осіб, зокрема громадянку Сирії. Її підозрюють у тому, що вона принесла вибухівку на місце події.

За даними поліції, на допиті жінка повідомила, що її підготували курдські бойовики в Сирії. З її слів, вона проникла до Туреччини нелегально.

Міністр внутрішніх справ Туреччини Сулейман Сойлу стверджує, що наказ про теракт віддали в сирійському місті Кобане.

Робітнича партія Курдистану обстоює створення курдської автономії у складі Туреччини з 84 року минулого століття. Відтоді турецько-курдський конфлікт не припиняється.

2. Львів попрощався з тайванцем, який віддав життя за Україну

Прощання з тайванським добровольцем
Львів, Україна

У понеділок, 14 листопада, у Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла, що у Львові, відбулась панахида за полеглим тайванським військовиком-добровольцем.

Ценг Шенг-Гуанг Джонатан Ценг, якого називали просто Ценг, загинув 2 листопада під час виконання бойового завдання на сході Луганської області, де тривають запеклі бої.

На церемонії поховання була мати Ценга та його близькі родичі. Ушанувати пам’ять загиблого бійця прийшли побратими та жителі Львова. Місцеві волонтери тримали прапори України й Тайваню. На трубі виконали тайванський гімн.

Джонатан був одружений, але дітей не мав. 3 2017 по 2021 рік служив піхотинцем у збройних силах Тайваню.

Військовик-доброволець прибув до України в червні. Воював у лавах 49-го окремого стрілецького батальйону «Карпатська Січ». Ценг казав, що приїхав битися на стороні добра за Україну та її народ.

3. КНДР після погроз на адресу США знову запустила балістичну ракету

Знову випробування ракети
КНДР

Північна Корея вкотре запустила балістичну ракету малої дальності. Це сталося невдовзі після того, як Пхеньян пригрозив Вашингтону жорсткішими військовими діями. Влада КНДР незадоволена тим, що США зміцнює співпрацю з Південною Кореєю та Японією в питаннях оборони.

За даними Об’єднаного комітету начальників штабів Південної Кореї, ракету було запущено з Вонсана, що в провінції Канвондо. Вона пролетіла понад 200 кілометрів і впала у Східно-Корейську затоку. Південнокорейські армійці посилили спостереження й тісно співпрацюють з американськими колегами.

Пхеньян роздратувала тристороння зустріч лідерів США, Південної Кореї та Японії під час саміту АСЕАН у Камбоджі. Голови держав обговорили провокаційні військові випробування Північної Кореї та підтвердили намір стримувати воєнну загрозу з її боку.

Голова МЗС Північної Кореї назвала дії США «ризикованою грою, про яку вони обов’язково пошкодують».

Цього року Пхеньян запустив рекордну кількість балістичних ракет. До того ж у листопаді випробування почастішали. Попередній запуск був 9 листопада, а загалом з початку місяця в КНДР запустили понад 30 ракет.

Водночас міжнародні спостерігачі вже кілька місяців попереджають, що Північна Корея, можливо, готується до ядерних випробувань. Усього їх було шість. Останнє Пхеньян провів у 2017 році.

4. Словенія обрала першу жінку-президента

Вибори президента
Словенія

Незалежний кандидат Наташа Пірц-Мусар перемагає в другому турі президентських виборів у Словенії. Вона стане першою жінкою, яка обійме в країні цю посаду.

За попередніми результатами, лівоцентристка Пірц-Мусар набирає коло 54 % голосів. Її правоцентристський суперник від Словенської демократичної партії Анже Логар — приблизно 46 %.

Явка на виборах становила близько 50 %.

[Наташа Пірц-Мусар, переможниця президентських перегонів]:
«У Словенії є президент, який вірить у Євросоюз і вірить у демократичні цінності, на яких було засновано ЄС, і, що не менш важливо, конституцію Словенії».

Пірц-Мусар — колишня телеведуча, яка стала успішним юристом. З 2004 по 14 рік вона була омбудсменом із питань свободи ЗМІ.

Як адвокат, вона захищала свободу приватного життя. Найвідомішою її клієнткою була Меланія Трамп. У 2016 році та судилася зі словенським таблоїдом, а також словенськими й хорватськими компаніями, які без дозволу використали її ім’я. Тоді суд став на бік Трамп.

Словенія — це парламентська республіка. Президент тут має переважно церемоніальну роль. Він очолює збройні сили, а ще відповідає за низку призначень, зокрема керівника центробанку. Водночас більшість кандидатів ще має затвердити парламент.

5. Міграційний договір: Франція і Велика Британія «перекривають» Ла-Манш

Міграційна угода
Велика Британія ― Франція

Велика Британія і Франція починають активніше зупиняти нелегальних мігрантів, які перетинають Ла-Манш — вузьку, але небезпечну протоку між двома країнами.

Цього року понад 40 тисяч осіб перепливли його невеликими човнами. Це на 11 тисяч більше, ніж за 2021 рік.

Водночас, за даними британського уряду, з початку року запобігли ще понад 30 тисячам спроб незаконного перетину кордону з боку Франції.

Минулого місяця міністерство внутрішніх справ Великої Британії назвало такі показники «вторгненням», а також наголосило, що міграційні центри переповнені, і що заяви обробляти не встигають.

Тепер Велика Британія і Франція підписали новий багаторічний договір про співпрацю. Згідно з ним кількість офіцерів жандармерії збільшать на 40 відсотків. Це фінансуватиме Велика Британія. Вони найближчими місяцями патрулюватимуть французькі пляжі.

[Суелла Браверман, міністр внутрішніх справ Великої Британії]:
«Наша співпраця з французами в протоці, а також на берегах Великої Британії і Франції абсолютно необхідна для забезпечення надійного бар’єра. Він завадить перебиратися на наш берег із французьких пляжів».

Водночас у Франції вперше розмістять британських офіцерів.

[Суелла Браверман, міністр внутрішніх справ Великої Британії] «На території Франції вони спостерігатимуть за роботою чи діятимуть на місцях із французькими офіцерами. Мета — виявити й перехопити нелегальних мігрантів, які намагаються залишити Францію».

Угода передбачає грошовий фонд обсягом понад 72 мільйони євро. Гроші пустять на технології спостереження, такі як безпілотники й гелікоптери, а також на команди собак-шукачів. Також у Франції обладнають більше центрів для мігрантів.

Британські міністри кажуть, що за міграційним сплеском стоїть Албанія. У період із травня по вересень цього року понад 40 % осіб, які прибувають на невеликих човнах, були саме албанцями. Загалом їх приїхало понад 11 тисяч. Для порівняння, 2020-го їх було лише 815.

6. Інфляція у Великій Британії досягла 41-річного максимуму

Рекордна інфляція
Велика Британія

Зростання рахунків за електроенергію і цін на харчі підштовхнули британську інфляцію до 41-річного максимуму. Дані опублікували за день до того, як міністр фінансів Джеремі Гант оголосив про підвищення податків і скорочення видатків для стримування зростання цін.

За 12 місяців до жовтня споживчі ціни у Великій Британії зросли на 11,1 %. Це максимальний показник із жовтня 1981 року і вище за прогнози економістів — 10,7 %.

Джеремі Гант невдовзі має подати на розгляд новий бюджет. Він уже сказав, що для стримування зростання цін потрібні жорсткі заходи.

Тим часом Банк Англії заявив, що на британській економіці позначаються наслідки «брекзиту». Деякі економісти вважають, що вже наступного місяця регулятор підвищить базову процентну ставку до 3,5 %.

На початку листопада британський центробанк підвищив відсоткову ставку найбільше з 1989 року. Він підняв її аж на 75 базових пунктів: з 2,25 до 3 %.

Економісти кажуть, що економіка країни вже увійшла в рецесію, яка може тривати до двох років.

Зазначимо, інфляція у Великій Британії в жовтні могла досягти 13,8 %. Цьому завадило те, що уряд обмежив тарифи на електроенергію для домогосподарств до 2960 доларів на рік.

7. Населення світу досягло 8 млрд, але це не через Китай

Людей уже 8 млрд
Але це не через Китай

Програміст Тан Хуацзюнь залюбки грається з дворічним сином у своїй квартирі на околиці Пекіна. Але каже, що навряд чи в них із дружиною буде ще одна дитина.

Багато китайських сімей, як і раніше, зупиняються на одному нащадкові, хоч у країні й дозволили мати дві дитини.

Тан зазначає, що молодь часто навіть одружуватися не хоче, що вже казати про те, щоб мати дітей. Більшість стримує те, що вартість життя зростає.

[Тан Хуацзюнь, житель Пекіна]:
«У більшості сімей батьки або надто старі, або живуть надто далеко. Доводиться наймати няньку. А це означає, що витрати будуть дуже великими. Ось чому й не народжують дітей. Ще одна причина в тому, що зараз одружуються пізно, і в такому віці важко завагітніти».

За даними ООН, кількість людей у світі вже наблизилася до позначки вісім мільярдів. Китай, як і раніше, залишається найбільш населеною країною. Однак, як очікують, з наступного року кількість його населення почне скорочуватися. Тоді в лідери вийде Індія.

Політика «одна сім’я — одна дитина» діяла в Китаї з 1980 по 2015 рік. Потім її скасували. Однак це не позначилося на народжуваності. У 2021 році її індекс був на рівні 1,16, тобто одним із найнижчих у світі. За стандартами стабільний показник — 2,1.

[Ан Жань, жителька Пекіна]:
«Ми просто вирішуємо, чи потрібна нашій сім’ї друга дитина. Але ми це обдумуємо не тому, що в нашій країні народжуваність іде на спад».

Статистика показує, що цього року народжуваність у Китаї впаде нижче за 10 мільйонів. Торік було 10 мільйонів 600 тисяч.

Стареньких дедалі більшає. Нині старших за 65 років у країні вже 13 %. Очікується, що цей показник різко зростатиме.

[Шень Цзяньфа, професор Китайського університету Гонконгу]:
«Ми очікуємо, що населення почне старіти дуже швидко. Ситуація значно гірша, ніж 20 років тому».

Тепер комуністична влада КНР і сама за допомогою податків і грошової допомоги стимулює народжувати більш як одну дитину. Проте демографи кажуть, що цього замало.

8. 100-метрова «Артеміда» відкрила нову еру дослідження Місяця

Місячна місія
НАСА запустило «Артеміду»

Нова 100-метрова ракета НАСА під назвою «Артеміда» успішно стартувала з мису Канаверал, що в США. Це найпотужніша в історії ракета американського космічного агентства, а також перша за 50 років місія на Місяць.

Пуск безпілотний. Ракета має облетіти навколо Землі, а потім запустити в напрямку супутника капсулу «Оріон». А головна мета – 2024 року запустити до Місяця ракету вже з екіпажем на борту.

Попереднього разу людина висаджувалася на супутник Землі в 1972 році. Тоді місію назвали «Аполлон-1». У грудні цій події виповниться 50 років. Саме тому цю місію назвали «Артеміда». У грецькій міфології так звали сестру Аполлона.

[Боб Кабана, співробітник НАСА]:
«Наразі все гаразд, жодних серйозних проблем, ми робимо все крок за кроком. За 25 днів ми здійснимо повний випробувальний політ, подолаємо 40 000 миль, пролетимо повз Місяць і потрапимо в далекий космос, де аналізуватимемо дані з бортових датчиків, серед яких і про радіаційне випромінювання».

Запуск здійснили лише з третьої спроби. З технічних причин його двічі відкладали.

Капсула «Оріон» має вийти на далеку орбіту Місяця, яка розташована за 70 тисяч кілометрів від поверхні супутника. Очікується, що це буде найвіддаленіший пілотований політ в історії.

Водночас найближча відстань, на яку наблизяться до Місяця, становитиме 100 кілометрів.

Цього разу капсула повернеться на Землю 11 грудня. Головне, що цікавить вчених, чи витримає її захисний екран екстремальні температури після входу в атмосферу.

Вона летітиме зі швидкістю 38 тисяч кілометрів за годину. Це в 32 рази перевищує швидкість звуку. Її нижня частина нагріється майже до 3000 градусів Цельсія.

За найближчі десять років НАСА ще планує здійснити висадки на Місяці. Там хочуть створити базу, на якій постійно будуть люди.

9. Новий кросовер Volvo стане флагманом майбутньої електричної лінійки бренду

Новий флагманський кросовер Volvo
Стокгольм, Швеція

Шведська компанія Volvo показує новий електрокросовер EX90. Він стане найпотужнішою, найдорожчою та найбезпечнішою моделлю бренду.

До 2030 року Volvo перейде на виробництво повністю електричних машин. У компанії називають новий кросовер флагманом майбутньої електричної лінійки.

[Генрік Грін, співробітник компанії Volvo Car]:
«Не варто забувати й про іншу особливість автомобіля. Частка перероблених матеріалів у ньому більша, ніж у будь-якому іншому Volvo. Він на 15 % складається з переробленого пластику, на 15 % — з переробленої сталі та майже на 25 % — з переробленого алюмінію».

Семимісний кросовер оснащено двома електромоторами, сумарна потужність яких — 408 чи 517 кінських сил залежно від модифікації. Максимальна швидкість — 180 кілометрів за годину. Запас ходу — 585 кілометрів. Зарядити батарею з 10 до 80 % можна за пів години.

Крім того, флагман оснащено системою двостороннього заряджання. Тобто машина може віддавати електроенергію іншому електрокарові чи електроприладові в будинку.

Стежити за ситуацією на дорозі допомагає лідар, вісім камер, п’ять радарів та 16 ультразвукових сенсорів. Також є камери й інфрачервоний датчик у салоні, які спостерігають за водієм. Якщо той засне, автомобіль подає сигнал. Якщо людина за кермом не відреагує, то машина зупиниться і зв’яжеться з екстреними службами. У компанії кажуть, що високотехнологічне обладнання на 20 % зменшить кількість серйозних аварій, якщо порівняти з XC90.

Також у салоні встановлено радари, які визначають, чи не залишилися позаду діти або ж домашні тварини. У разі потреби система попереджає водія, коли той виходить з машини.

Електричний флагман зберіг пізнавану зовнішність.

[Дуглас Болдук, головний редактор видання автомобільної тематики]:
«Для цього бренду автомобіль має футуристичний вигляд, але ще багато залишилося від Volvo та його попередника XC90. Тож немає радикальних змін, які можуть відштовхнути покупців, і це розумний хід».

Кросовер випускатимуть на заводах у США та Китаї. В Америці він коштуватиме приблизно 80 тисяч доларів, у Європі — 105 тисяч євро. Продаж стартує на початку 2024 року.

10. Плавучі електростанції з Туреччини виробляють електроенергію для Куби

Прибула 7-ма плавуча електростанція
Куба

До берегів Куби прибула вже сьома плавуча електростанція. Цей флот, який виробляє електроенергію, орендували в турецької компанії. За його допомоги на Кубі мають намір хоча б частково розв’язати проблеми з електроенергією.

До відключення світла кубинці вже давно звикли. Але останніми місяцями ситуація стала нестерпною. Електропостачання зникає на 4–6 годин двічі на день.

Турецькі плавучі електростанції оснащено генераторами, які працюють на газі чи мазуті. Сім кораблів разом вироблятимуть 400 мегаватів енергії.

[Лазаро Гуерра, директор кубинської енергетичної компанії]:
«Ця електроенергія надходить до загальної енергосистеми, а не до якогось одного регіону. На Кубі вся енергосистема пов’язана, й енергія розподіляється по всьому острову».

Влада також оголосила про намір купити дизельні генератори, а ще почати ремонтувати старі мазутні електростанції, збудовані понад 30 років тому.

Кубі, щоб задовольнити мінімальний попит, необхідно виробляти 3000 мегаватів енергії. Зараз виробляють лише дві – дві з половиною тисячі мегаватів.

Енергетичні проблеми Куби, напевно, найболючіший наслідок глибокої економічної кризи. Її спричинило погане керування економікою. Позначилися й санкції США. Ситуація також погіршилася під час пандемії коронавірусу.

Крім того, кубинці потерпають від браку продовольства, ліків та пального. Людям доводиться стояти в довгих чергах, щоб купити товари першої потреби.

11. Німці вчаться, як діяти в разі відключення світла

Що робити без світла?
Берлін, Німеччина

Енергетична криза в Європі не оминула й найбільшої економіки регіону — Німеччину.

Тепер німцям загрожують відключення світла. Немислима раніше перспектива багатьох бентежить. Що ж робити, якщо припинять електропостачання? Відповідь на це запитання можна дістати на спеціальних курсах у Берліні.

[Бріджитт Еберлін, інструкторка]:
«Що якщо вимикається світло, і все перестає працювати? Нам треба зрозуміти, що означає це “нічого не працює”».

Учасники навчаються готувати їжу, знаходити воду, доглядати домашніх тварин і зв’язуватися із сусідами.

[учасниця курсів]:
«Важливо, щоб хтось розказав, що робити під час евакуації. Приміром, треба не забути взяти вушні затички й маску для сну. У моєму випадку, оскільки я маю домашнього улюбленця, я дізналася, що тварин не можна приводити в евакуаційні центри».

[учасниця курсів]:
«Маю скриньку для надзвичайних ситуацій. У ній я зберігаю свічки. Щонайперше їх запалю».

Курси безплатні. Їх організували за підтримки державного агентства цивільного захисту й допомоги під час стихійних лих.

[Альбрехт Бремме, менеджер із кризових ситуацій]:
«Три покоління тому люди знали, що таке життя без електрики. Сьогодні ми розуміємо, що без світла нам важко виживати».

Оскільки імпорт російських енергоносіїв до Німеччини впав, уряд попередив, що цієї зими можливе нормування газу.

Утім, поки газові сховища країни майже повні. Допомагає і дуже тепла осінь. Це дає німцям надію, що неочікуваних відключень взимку вдасться уникнути.

12. В Австралії закликають наймати на роботу більше людей поважного віку

Люди поважного віку шукають роботу
Австралія

Діана Робертс 30 років була держслужбовцем у Великій Британії. Потім повернулася до Австралії. Каже, що у віці 65 років роботу знайти дуже важко.

[Діана Робертс, австралійка]:
«Ставлення до старших людей в Австралії не дуже добре. Знаєте, на таких людей дивляться, як на нічого не вартих».

Пані Робертс — чудовий фахівець. Але пропонують лише часткову зайнятість. Вибір теж невеликий.

[Діана Робертс, австралійка]:
«Людей у літах часто не беруть на повний день. Але вони можуть працювати по 4–5 годин».

У країні бракує робочої сили. Але водночас десятки тисяч людей поважного віку шукають роботу.

Компанії з працевлаштування кажуть, що роботодавцям слід звернути увагу на старших людей. А також варто створювати гнучкіші графіки й дозволяти працювати з дому.

[Кріс Кент, працівник рекрутингової компанії]:
«Маємо прийняти той факт, що люди працюватимуть і в 70, й у 80 років. Тому якщо ми починаємо дискримінувати людей уже з 50-ти, то ми справді відвертаємося від багатьох талантів».

У країні живе понад 170 тисяч безробітних віком від 55 до 64 років, які хотіли б працювати. Майже половина з них має кваліфікацію. Приблизно п’ята частина — вищу освіту.

[Тім Бентлі, професор Університету Едіт Коуен]:
«Дискримінація за віком — це бич. Вона впливає на здоров’я та добробут літніх працівників, а також на процвітання організації».

Діана орендує будинок з іншою жінкою її віку, щоб прожити на державну допомогу з безробіття.

Нещодавно вона отримала диплом юриста з відзнакою. Сподівається, що це знову відчинить перед нею двері до професійного життя.

13. Через посуху фермери Кашміру вирощують шафран у приміщенні

Урятувати найдорожчу спецію
Кашмір, Індія

Крихітні бузкові квіти пробиваються крізь землю на величезних полях індійського регіону Кашмір. Наприкінці осені фермери збирають квіти крокусу й виробляють дуже цінну спецію — шафран.

Більшу частину кашмірського шафрану вирощують у крихітному містечку Пампор. Робота копітка. А ще потребує ідеальних погодних умов: спекотного літа й холодної та вологої зими. До того ж час збору дуже короткий: лише два тижні з кінця жовтня до середини листопада.

Утім, фермери кажуть, що зміна клімату порушує цей цикл.

[Мохаммад Шафі, фермер]:
«Урожаю поступово стає дедалі менше. Раніше на шістдесятьох сотках можна було виростити кілограм шафрану. Нині лише 300 грамів».

Через потепління клімату в регіоні тануть льодовики. Це заважає вести сільське господарство традиційним чином.

[Назір Ахмед Ганай, агроном]:
«Цей шафран вимагає зрошення й вологи на дуже критичних етапах у серпні, вересні та жовтні. Але багато років ці місяці були дуже посушливими».

Щоб розв’язати проблему, крокуси почали вирощувати в приміщенні. Перші результати обнадійливі — обсяги виробництва навіть зросли.

[Абдул Маджид Вані, фермер]:
«Спочатку через брак досвіду були деякі труднощі. Але згодом ми навчилися».

З тисяч квіток крокусу отримують лише кілька грамів шафрану. Щоб мати кілограм спеції, потрібно зібрати понад 150 тисяч квіток.

У всьому світі шафран використовують у різних продуктах: від їжі й ліків до косметики.

Майже 90 % світового обсягу спеції вирощують в Ірані. Утім, експерти вважають найкращим саме кашмірський шафран, адже він має насиченіший колір і смак.

14. ФІФА подарує школам 11 млн футбольних м’ячів

Футбольні м’ячі від ФІФА
Абіджан, Кот-д’Івуар

27 тисяч футбольних м’ячів подарувала ФІФА дітям і підліткам у Кот-д’Івуарі. Це частина грандіозного проєкту під назвою «Футбол – до шкіл». Його мета – відправити 11 мільйонів м’ячів до найбідніших частин світу. Це дасть змогу грати у футбол 700 мільйонам дітей.

Кот-д’Івуар – перша країна в Західній Африці, яка приєдналася до проєкту. Тепер футбол тут увійде до шкільної програми.

[Аделаїда Кудугнон, футбольний тренер]:
«Футбол у школах дасть змогу розвивати потенціал дітей, причому і дівчат, і хлопців».

У межах проєкту також працюватиме онлайн-платформа для тренерів. А для дітей створили безкоштовну програму, яка теж допомагає тренуватися.

[школяр]:
«Мене приваблює цей вид спорту, бо я дивлюся, як грають професіонали. Наприклад, мій кумир Садіо Мане й Ліонель Мессі з його манерою вести м’яч. Це надихає мене, спонукає краще грати у футбол».

ФІФА розпочала проєкт спільно з Всесвітньою продовольчою програмою. Він стартував у 2019 році, але потім припинився через пандемію. Перед Кубком світу в Катарі спортивна організація його відновила.

В Африці до проєкту також приєдналася Мавританія, Джибуті, ПАР і Малаві. Крім того, у ньому беруть участь країни Азії та Латинської Америки.

15. Як заклади єврейської кухні стали частиною культури Нью-Йорка

Заклади єврейської кухні
Виставка в Нью-Йорку

Від пастроми й філе солоного лосося до картопляних млинців та борщу. Історичне товариство Нью-Йорка відкриває виставку делікатесів.

Це історія того, як єврейські гастрономи та перекусні стали американською класикою.

Тут можна дізнатися, як з’явилися ці заклади, а також про їхнє сучасне друге народження.

Оглянути виставку прийшов і власник знаменитої в Нью-Йорку єврейської перекусної. Його родина володіє закладом уже п’ять поколінь.

[Джейк Делл, власник єврейської перекусної]:
«У нас відвідувачі не лише з усього світу, а й із різних куточків міста, а також люди, які ніколи не були в нас раніше. Частково наше завдання — розповідати історію делікатесів».

На виставці можна дізнатися, як традиції європейських євреїв стали в Нью-Йорку повсякденністю.

[Мерілін Кушнір, кураторка виставки]:
«Це навіває спогади про те, як ви вперше пішли в гастроном чи коли ваша бабуся готувала борщ. Ви йдете й замовляєте солонину чи пасторму. Тут так багато речей. Ці магазини стали частиною Нью-Йорка».

Багато таких закладів не витримали конкуренції супермаркетів і закрилися. Однак деякі досі популярні.

[Джейк Делл, власник єврейської перекусної]:
«Не має значення, хто ви, звідки родом, ким працюєте. Кожен може зайти по бутерброд із пастормою, суп із кульками з маци чи філе солоного лосося. Краса цієї їжі в тому, що вона доступна всім. Коли ви приходите до нашої перекусної, то бачите хлопця з Волл-стріт, який сидить поруч із двірником».

Виставку можна відвідати в Історичному товаристві Нью-Йорка до 2 квітня 2023 року. Вхід коштує 22 долари.

16. Куранти Біг-Бена знову дзвонять після п’ятирічної реставрації

Біг-Бен знову дзвонить
Лондон, Велика Британія

У Лондоні знову лунає Біг-Бен. Найзнаменитіший дзвін Великої Британії повернувся після п’ятирічної реставрації. Куранти пробили одинадцять разів до Дня пам’яті полеглих. Він присвячений усім британцям, що загинули у війнах, у яких брало участь Сполучене Королівство.

Біг-Бен — найбільший дзвін вартової вежі Вестмінстерського палацу. З 2012 року вона називається Єлизаветинською. До цього і вежу, і годинник називали Біг-Беном, тобто так само як і дзвін.

Він важить майже 14 тонн. Коли його відлили, він був найбільшим і найважчим дзвоном Великої Британії. Наприкінці XIX століття цей титул перейшов до 17-тонного Великого Пола, що в соборі святого Павла.

Реставрація Вежі Єлизавети стала однією з наймасштабніших в історії пам’ятки. На неї витратили понад 40 мільйонів доларів. Будівельники зміцнили кам’яну кладку й оновили черепицю. Фахівці почистили годинниковий механізм й оновили циферблати.

Тепер Біг-Бен дзвонитиме щогодини, а чотири менші за розміром дзвони звучатимуть кожні 15 хвилин.

17. Унікальні бронзові статуї давньоримської доби знайшли в Італії

Унікальна знахідка
Тоскана, Італія

У давньоримських термальних ванних італійської Тоскани археологи знайшли понад два десятки добре збережених бронзових статуй. Експерти назвали це «винятковим відкриттям».

Статуї виявили в місті, що приблизно за 160 кілометрів на північ від Рима. Давні руїни вчені досліджують уже ось як три роки.

[Джакопо Таболлі, археолог]:
«Їх підняли з дна басейну, із найнижчої точки цієї монументальної конструкції. Це 24 бронзові шедеври, створені між II і I століттям до нашої ери».

Вік статуй — коло 2300 років. Вони прикрашали святилище. Потім під час ритуалу їх занурили в термальні води.

Вони були покриті шістьма тисячами бронзових, срібних і золотих монет. Гарячі води допомогли зберегти їх майже в первинному вигляді.

Загалом археологи виявили 24 великі статуї, а також кілька статуеток меншого розміру. Вони зазначають, що бронза — не зовсім типовий матеріал для того періоду. Здебільшого тоді статуї робили з теракоти.

Наразі всі знахідки відправили на реставрацію, після чого їх повернуть до міста, де їх виявили. Там вони зберігатимуться в новому музеї.

18. Ще двоє дитинчат ягуара поповнили нацпарк Ібера в Аргентині

Ягуар повернувся до парку Ібера
провінція Коррієнтес, Аргентина

Це Мбарете — самиця ягуара. Вона живе в аргентинському національному парку Ібера. Її якийсь час не було, але тепер вона повернулася, і вже не сама. Разом із нею доставили двох її дитинчат.

У межах програми розведення Мбарете тимчасово перевезли до заповідника провінції Чако. Там кішка зустрілася із самцем ягуара з кличкою Карамта. Незабаром на світ з’явилося двоє малюків. Тепер вони поповнять популяцію ягуарів в Ібері.

У цьому національному парку ці кішки зникли 70 років тому. У 2012 році стартувала програма відновлення популяції. Цього літа в Ібері народилося двоє дитинчат у самиці Арамі. Разом із малюками Мбарете тепер тут 12 ягуарів.

Загалом в Аргентині живе від 200 до 250 плямистих хижаків. Займають вони лише 5 % території, на якій колись мешкали.

Ягуари — найбільші представники родини котячих в Америці. Вони підтримують здорове існування всієї екосистеми. 50 років тому цих хижаків занесли до Червоної книги.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: