03.11.2024
Телеканал NTD

100-метрова «Артеміда» відкрила нову еру дослідження Місяця

100-метрова «Артеміда» відкрила нову еру дослідження Місяця

Нова 100-метрова ракета НАСА під назвою «Артеміда» успішно стартувала з мису Канаверал, що в США. Це..

Дата завантаження: 2024-05-03

video

Нова 100-метрова ракета НАСА під назвою «Артеміда» успішно стартувала з мису Канаверал, що в США. Це найпотужніша в історії ракета американського космічного агентства, а також перша за 50 років місія на Місяць.

Пуск безпілотний. Ракета має облетіти навколо Землі, а потім запустити в напрямку супутника капсулу «Оріон». А головна мета – 2024 року запустити до Місяця ракету вже з екіпажем на борту.

Попереднього разу людина висаджувалася на супутник Землі в 1972 році. Тоді місію назвали «Аполлон-1». У грудні цій події виповниться 50 років. Саме тому цю місію назвали «Артеміда». У грецькій міфології так звали сестру Аполлона.

[Боб Кабана, співробітник НАСА]:
«Наразі все гаразд, жодних серйозних проблем, ми робимо все крок за кроком. За 25 днів ми здійснимо повний випробувальний політ, подолаємо 40 000 миль, пролетимо повз Місяць і потрапимо в далекий космос, де аналізуватимемо дані з бортових датчиків, серед яких і про радіаційне випромінювання».

Запуск здійснили лише з третьої спроби. З технічних причин його двічі відкладали.

Капсула «Оріон» має вийти на далеку орбіту Місяця, яка розташована за 70 тисяч кілометрів від поверхні супутника. Очікується, що це буде найвіддаленіший пілотований політ в історії.

Водночас найближча відстань, на яку наблизяться до Місяця, становитиме 100 кілометрів.

Цього разу капсула повернеться на Землю 11 грудня. Головне, що цікавить вчених, чи витримає її захисний екран екстремальні температури після входу в атмосферу.

Вона летітиме зі швидкістю 38 тисяч кілометрів за годину. Це в 32 рази перевищує швидкість звуку. Її нижня частина нагріється майже до 3000 градусів Цельсія.

За найближчі десять років НАСА ще планує здійснити висадки на Місяці. Там хочуть створити базу, на якій постійно будуть люди.
Коротке посилання на цю сторінку:

100-метрова «Артеміда» відкрила нову еру дослідження МісяцяУ Німеччині розробили мікроботів, які в майбутньому допоможуть лікувати ракНайбільший у Європі «надрукований» будинок здали в орендуЗнахідка в Помпеях розкриває таємниці будівництва стародавніх римлянІмператорські пінгвіни під загрозою: льоду дедалі меншеЯрмарок роботів проходить у данському місті ОденсеЕкіпаж МКС поділився враженнями від перебування на орбіті ЗемліВ ОАЕ знайшли золоті монети віком 2000 роківВ Австралії створили глину, яка допомагає зупинити цвітіння водиЛичинок коралів заманюють до рифів за допомогою звуків

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: