18.11.2024
Телеканал NTD

Тіла американців, які мріють про воскресіння, зберігають у рідкому азоті

Тіла американців, які мріють про воскресіння, зберігають у рідкому азоті

Час і смерть цих людей, так би мовити, поставили «на паузу». Принаймні вони так сподівалися перед..

Дата завантаження: 2024-05-18

video

Час і смерть цих людей, так би мовити, поставили «на паузу». Принаймні вони так сподівалися перед тим, як піти в інший світ. Тепер їхні тіла зберігають у рідкому азоті в спеціальних камерах.

[Макс Мор, почесний президент кріонічної організації]:
«Це відсік для догляду за пацієнтами. Тут зберігаються всі наші пацієнти. Сьогодні це 199 осіб, плюс майже 100 свійських тварин».

Усі пацієнти цієї американської організації клінічно мертві й кріоконсервовані. У всіх були невиліковні хвороби. Згідно з планом, у майбутньому з’являться методи, щоб їх оживити й вилікувати.

[Макс Мор, почесний президент кріонічної організації]:
«Замість того, щоб просто позбутися пацієнта, віддайте його нам. Ми зупинимо погіршення його стану й зберігатимемо доти, доки технології не досягнуть такого рівня, коли можна буде його повернути, і він матиме змогу жити далі».

У тутешній кріонічній камері перебуває і легендарний бейсболіст Тед Вільямс. Він помер у 2002-му у віці 83 років від хвороби серця.

Ще один пацієнт — Гел Фінні. Це вчений, який прославився, отримавши першу біткойн-транзакцію. Він помер у 2014-му у віці 58 років від ускладнень бічного аміотрофічного склерозу.

А ось майбутньою пацієнткою може стати Періс Гілтон. Вона вже записалася на кріоконсервацію.

Саму процедуру проводять, коли людину офіційно визнано мертвою. Її кладуть у крижану ванну, де підключають до апарата штучної вентиляції легень, а також вводять препарати для захисту від пошкодження клітин.

[Макс Мор, почесний президент кріонічної організації]:
«Пацієнт не зможе повернутися до тями. Ми також зупиняємо згортання крові. Те саме роблять, коли хтось жертвує свої органи. Те, що людина офіційно оголошена мертвою, не означає, що саме тіло мертве. Майже все воно живе».

Технічно тіла не заморожують, вони ніби скляніють. Так відбувається за мінус 110 градусів. Утім, скептиків цієї технології більше, ніж прихильників.

[Артур Каплан, професор біоетики]:
«Єдині люди, яких надихає ця ідея, це фахівці, які вивчають віддалене майбутнє, а також ті, хто зацікавлений у тому, щоб ви їм заплатили».

Водночас організація нічого не гарантує. Однак за кріоконсервацію всього тіла бере 200 тисяч доларів, а самого лише мозку — 80 тисяч.
Коротке посилання на цю сторінку:

Тіла американців, які мріють про воскресіння, зберігають у рідкому азотіНова лінійка iPad від Apple: чип M4 та екран OLEDЧи можна забезпечити Землю дешевою сонячною енергією з космосуНовий тривожний рекорд: температура океану в лютому досягла абсолютного максимумуВ Австралії створили глину, яка допомагає зупинити цвітіння водиНовинки мобільних технологій показали на Mobile World CongressЕкспрес-тести із жуйок планують виробляти в ШотландіїУ США розробляють плавучий вітрогенератор потужністю 20 мегаватівДо нас летить одна з найяскравіших відомих кометНа виставці в Токіо показали, яким може стати життя у 2050 році

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: