18.08.2024
Телеканал NTD

Нобелівську премію з фізіології або медицини отримав шведський генетик Сванте Паабо

Нобелівську премію з фізіології або медицини отримав шведський генетик Сванте Паабо

Шведський генетик Сванте Паабо в понеділок дізнався, що отримав Нобелівську премію з фізіології або медицини 2022..

Дата завантаження: 2024-05-18

video

Шведський генетик Сванте Паабо в понеділок дізнався, що отримав Нобелівську премію з фізіології або медицини 2022 року. Його нагородили за відкриття, які є основою нашого розуміння того, як сучасні люди походять від зниклих предків.

Почувши, що він отримав одну з найпрестижніших нагород у науковому світі, директор Інституту еволюційної антропології Товариство імені Макса Планка, що в Лейпцигу, спочатку подумав, що це розіграш.

[Сванте Паабо, лауреат Нобелівської премії з фізіології]:
«Спочатку я подумав, що це якийсь жарт, що це моя дослідницька група вигадала такий складний розіграш. Але це звучало дуже переконливо, просто важко було перетравити».

Фізіологія або медицина — це перша дисципліна, у якій оголошують лауреатів під час нобелівського тижня. Комітет побачив заслуги Паабо в тому, що він розробив методи, які дають змогу отримати ДНК із кісток віком тисячі й десятки тисяч років.

Він секвенував увесь геном неандертальця, щоб виявити зв’язок між зниклими типами людей і сучасними.

Він також виявив існування невідомого раніше типу людей, яких назвали денисівцями. Зробив він це, використавши фрагмент мізинця завбільшки два рисові зернятка віком 40 тисяч років. Його виявили в Сибіру.

[Сванте Паабо, лауреат Нобелівської премії з фізіології]:
«Тепер маємо деяку можливість повернутися в минуле й фактично простежити генетичну історію і генетичні зміни, які сталися з плином часу. Ми наче проводимо розкопки в геномі людини».

Зі слів Паабо, його метод дав змогу з’ясувати, що під час пандемії COVID найбільший чинник ризику серйозно захворіти й навіть померти від вірусу перейшов до сучасних людей від неандертальців.

Тим часом учений жартує, що витратить грошову премію — 900 тисяч доларів — на ремонт своєї дачі.
Коротке посилання на цю сторінку:

Нобелівську премію з фізіології або медицини отримав шведський генетик Сванте ПаабоВ Ізраїлі знайшли величезне підземне укриття, зроблене 2000 років томуЧи можна забезпечити Землю дешевою сонячною енергією з космосуУ пластику знайшли набагато більше хімікатів, ніж виявили ранішеУ Дубаї корали вирощують по-новомуВосьминоги допомогли у створенні потужних присосківМорозильні камери з відходів роблять у кенійському місті МомбасаВ ОАЕ знайшли золоті монети віком 2000 роківУ Німеччині розробили мікроботів, які в майбутньому допоможуть лікувати ракВідомий французький музикант став першим пасажиром словацького аерокара

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: