18.09.2024
Телеканал NTD

Як робот давав свідчення в палаті лордів парламенту Великої Британії

Як робот давав свідчення в палаті лордів парламенту Великої Британії

Ai-Da — перший у світі суперреалістичний робот-художник зі штучним інтелектом. Його назвали на честь Ади Лавлейс..

Дата завантаження: 2024-05-18

video

Ai-Da — перший у світі суперреалістичний робот-художник зі штучним інтелектом. Його назвали на честь Ади Лавлейс — графині ХІХ століття, яку вважають однією з перших програмістів.

Андроїд постав перед комітетом із комунікацій і цифрових технологій британської палати лордів. Законодавці ставили йому найрізноманітніші запитання, іноді філософські.

[Ai-Da, андроїд]:
«Я не маю суб’єктивних переживань, але я можу розповісти, де перебуваю. Мною керують комп’ютерні програми й алгоритми. А вони неживі. Та однаково я можу створювати предмети мистецтва».

Ai-Da — плід співпраці однієї англійської інженерної компанії з Оксфордським університетом.

[Тіна Стовелл, учасниця слухань]:

«Робот дає свідчення, але сам собою це не свідок. Я, звісно, не хочу його образити, але він не має того ж статусу, що й людина. І ви, як його творець, несете повну відповідальність за його заяви».

Робот може «бачити» за допомогою двох камер в очах. Їх під’єднано до системи комп’ютерного зору, яка використовує штучний інтелект.

Його розробник каже, що працюючи над проєктом, багато чого навчився.

[Ейдан Меллер, директор робототехнічної компанії]:
«Головне, що я побачив і що мене дуже вразило, — не те, наскільки робот схожий на людину, а те, наскільки самі люди роботизовані. Алгоритми, які керують нашими системами, можна проаналізувати, зрозуміти й відтворити».

Завдяки своїм камерам Ai-Da вміє писати портрети людей, які стоять перед нею. А ще може малювати обличчя, якщо завантажити картинку в її систему.

Ai-Da — перший робот, який будь-коли виступав перед палатою лордів — верхньою палатою британського парламенту.

У 2018 році робот Pepper дав свідчення комітету освіти нижньої палати парламенту Великої Британії.
Коротке посилання на цю сторінку:

Як робот давав свідчення в палаті лордів парламенту Великої БританіїЗастосунок, що попереджає про землетруси на Тайвані, завантажили сотні тисяч разівНовий вид прудких динозаврів відкрили в АргентиніВ Аргентині розробили замінники дерев для жвавих міських зонЯк вітаються слониЯк співають кити: данські вчені виявили спеціальний органУ пластику знайшли набагато більше хімікатів, ніж виявили ранішеДо нас летить одна з найяскравіших відомих кометІмператорські пінгвіни під загрозою: льоду дедалі меншеЛичинки коралів збирають біля берегів Таїланду, щоб урятувати рифи

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: